4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orosz és kínai megítélés szerint a biztonságpolitikai tengelyük érintetlen marad, a várható Trump-Putyin közeledés ellenére is. Kína mellett Irán bizonyulhat még olyan országnak, amely körül jó eséllyel kiújulhatnak az ellentétek a Kreml és a Fehér Ház között. Ha élesbe fordul a helyzet, Putyin geopolitikai defenzívába szoríthatja Trumpot és fanatikus csapatát.
Vlagyimir Putyin és Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke a Kremlben 2016 novemberében. Fotó: EPA/Sergei Karpukhin

Trump és Putyin kiegyezése már hónapok óta benn van a levegőben, a Kremlben pezsgőt is bontottak a Republikánus jelölt győzelmekor. Ennek főként európai kihatásait vizsgáltuk korábban. De mi lesz a várható Washington-Moszkva közeledés következménye a Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengelyre és a Moszkva-Teherán szoros politikai együttműködésre?

A közeledés határai

Nos, az orosz online folyóirat, a Vzglyad elemzése szerint még ha Trump megegyezésre is jut Moszkvával az Iszlám Állammal kapcsolatos műveletekről Szíriában, enyhíti a feszültséget Ukrajnában – garanciát adva, hogy az nem csatlakozik a NATO-hoz – és feloldja a Moszkva elleni gazdasági szankciókat, még akkor is számos geopolitikai ellentét marad a Kreml és a Fehér Ház között. Az újság hangsúlyozza, hogy külpolitikailag Trump győzelme nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok az izoláció felé haladna. Az elemző szerint valószerű forgatókönyv, hogy Washington újraszabja a NATO-t, felgyorsítja az „elitek cseréjét” Európában és kiprovokálja az EU átalakítását.

Vaszilij Kaskin katonai elemző szerint Washington kompromisszumra fog törekedni Moszkvával és aztán a felszabadult energiáival fő gazdasági és politikai riválisa, Kína ellen fordul. „Képzeljük el, hogy Trump ígéretéhez híven kereskedelmi háborút indít Peking ellen, miközben folytatja ellene katonai feltartóztató politikáját. Peking szemében ezek a lépések, társulva a Dél-kínai-tengernél, a Koreai-félszigeten, Japánban és Tajvanon tapasztalható tevékenységgel támadó jellegűnek minősülhetnek. Márpedig ilyen körülmények között valószerűtlen, hogy Moszkva semleges és passzív megfigyelő marad.”

Ráadásul, bár kevéssé valószínű, hogy Trump végül felrúgja az iráni nukleáris megállapodást, Washington politikai nyomás alá akarja helyezni Teheránt, amelyet Moszkva és Peking – sőt India is! - negatívan fog megítélni. Oroszországnak és Kínának szüksége van Iránra, mint stratégiai partnerre a felfordult közel-keleti térségben és ráadásul Teherán fél év múlva csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO).

A Vzglyad kommentátora szerint Trump geopolitikai tervei nem változtatják meg Moszkva főbb külpolitikai elképzeléseit. Mind Moszkva, mind Peking multi-poláris világra törekszenek, ahol Washington csupán az egyik erőközpont. A Vzglyad megítélésével megegyező véleményt hangoztatott múlt héten a kínai vezető lap, a People’s Daily. A lap szerint „hiszünk abban, hogy Moszkva és Peking vezetői fenntartják a kialakított status quot. Oroszország nem fogja feláldozni a kínai-orosz kapcsolatokat az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztésének oltárán”.

Az Irán-ellenesek bejövetele

Meg sem indultak még az amerikai-orosz közeledést célzó tárgyalások, de Trump frissen kinevezett nemzetbiztonsági kulcsemberei olyan keményvonalas Irán-ellenesek, hogy az máris komoly kérdőjeleket vet föl. A CIA élére kinevezendő Mike Pompeo múlt csütörtökön Twitteren közölte, hogy már várja a „szörnyű” iráni atommegállapodás felbontását, amelyet Obama a terrorizmus legnagyobb finanszírozójával kötött. Az új nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn tábornoknak pedig meggyőződése, hogy Washington „világháborúban áll” (sic) az iszlamista milicistákkal. Flynn 2015 június 10-én egy képviselőházi meghallgatáson így nyilatkozott: „Irán bevallott célja, hogy elpusztítsa Izraelt. Irán még soha nem járult hozzá a régió biztonságához. Ehelyett már évtizedek óta fűti a térség instabilitását, különösen az Izraellel szomszédos levantei térségben”.

Összességében talán már most megállapítható, hogy hamarosan egy komoly geopolitikai megmérettetés kezdődhet Putyin és Trump között. Ha valóban élesbe fordul ez a játszma a közel-keleti és kínai érdekellentétek miatt, akkor Putyin és szövetségesei geopolitikai defenzívába szoríthatják Trumpot és fanatikus csapatát. Putyin több évtizedes államvezetési és diplomáciai manőverezési múltra tekinthet vissza, ellentétben Trumppal, aki példátlan módon még soha nem töltött be egyetlen politikai vagy katonai pozíciót sem elnökké választása előtt. Putyin és csapata ráadásul kizárólag az orosz nemzeti érdekekből indul ki és ennek alapján mérlegeli a külpolitikai mozgásteret. Nem fűtik tehát őket fanatikus érzelmek, amelyek gyakran félreviszik a komplex mérlegelést.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG