3p
Fejlesztési pénzekkel és adókedvezménnyel segíti a fővárosi és Pest megye vállalkozókat a kormány.

Uniós forrásokból a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) egyebek közt támogatják a versenyképesség javítását, a technológiai innovációt, az infokommunikációt, a turisztikát, a hatékonyabb energiafelhasználást. Hazai forrásból pedig Pest megyében kompenzálják a régió fejlettségéből adódó kevesebb uniós lehetőséget - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényén.

A VEKOP-ban a kis- és középvállalkozások piaci megjelenését segítő pályázaton 1,23 milliárd forint áll rendelkezésre, a jelentkezéseket 2016. május és 2018. május között lehet beadni, a kutatás-fejlesztési és technológiai innovációra 2017. február 2. és 2018 decembere között lehet jelentkezni; a 2,64 milliárd forrásra konzorciumban lehet pályázni.

Az energiahatékonyságot segítő kiírás 2018 decemberéig lesz nyitva, a nagyvállalatok nem indulhatnak a megújuló energia felhasználását is támogató pályázaton, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő tenderen 2018. júliusig lehet indulni.

Kevesebb pénz jut

A kormány Pest megyében hazai forrásból 2016-2021 között 80 milliárd forint célzott támogatással kompenzálja, hogy  Közép-Magyarország - fejlettsége miatt - kevesebb uniós forráshoz juthat. A tervezet szerint 2016-ban 5 milliárd forint, 2017-ben 25 milliárd forint, 2018-ban 50 milliárd forint kerettel számolnak, mivel 2016-ban az 5 milliárdos keretet nem használták fel, ez az összeg áthúzódik 2017-re. Ezekből a forrásokból a vállalkozói telephelyfejlesztést, termelőeszközök beszerzését, ipari parkok fejlesztését segítik.

És még itt van az Irinyi-terv is

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az ország iparfejlesztési stratégiája, az Irinyi Terv Pest megyére és a fővárosra is vonatkozik. A közép-magyarországi vállalkozókat érinti a nagyvállalati beruházás támogatás, amelynek összege a tervezet szerint 2017-ben 15 milliárd forint.

A hazai forrásból finanszírozott Irinyi célelőirányzat tavaly 2 milliárd, az idén 3 milliárd forint kerettel rendelkezett, az Irinyi Tervben szereplő ágazatok mintaprojektjeinek kidolgozását, piacra jutását segítik kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak.

Marczinkó Zoltán szólt arról, hogy dolgoznak az Irinyi II kockázati tőkealap indításán, amelyet a Széchenyi Tőkealapkezelő gondoz majd, a Közép-Magyarország régióban 8 milliárd forint alap segítené az innovatív vállalkozásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG