3p
A Modern Városok-turné huszadik állomása az első olyan, amelyen nem a fideszes városvezetővel találkozik Orbán Viktor - sőt, rögtön MSZP-s kihívójával állt a mikrofon elé.
Orbán Viktor és Botka László közös sajtótájékoztatót tart Szegeden. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A miniszterelnök a Modern Városok program keretében járja végig az országot, Szeged a huszadik állomás - jellemzően mindenhol infrastrukturális és más fejlesztéseket ígér be és közös sajtótájékoztatót tart a város vezetőjével a tárgyalásokat követően. A mostani látogatás azért számít különlegesebbnek, mert Szeged azon ritka kivételek egyike, ahol nem kormánypárti politikus vezeti a várost, hanem MSZP-s.

Eddig kizárólag fideszes vezetésű megyei jogú városokat látogatott meg a miniszterelnök a program keretében. Botka László ráadásul nem csak egy MSZP-s polgármester, hanem jelen állás szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2018-ra - tehát Orbán kihívója a következő választásokon. Nem véletlen, hogy a hvg.hu-nak a napokban azt nyilatkozta Botka: „Nem hinném, hogy a városfejlesztési terveken túl másról is fogunk beszélni, a magam részéről ugyanis nem tudok olyan témát, amiben egyet tudnánk érteni”.

Mit ígér Orbán Szegednek?

Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy kiemelkedő regionális központ legyen - monda a miniszterelnök hétfőn a Modern városok program szegedi állomásán, ahol Botka László MSZP-s polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodásnak része egyebek mellett az M47-es út négysávosítása, a Szeged és Makó közötti vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése, a szegedi repülőtér fejlesztése, egy élelmiszeripari gyárberuházás, iparipark-fejlesztés, belvárosi hídrekonstrukció, továbbá több sportlétesítmény építése - sorolta a kormányfő. Orbán Viktor a tájékoztatón megjegyezte, ritkán adódik lehetőség egy ellenzéki vezetésű önkormányzat és a kabinet közötti tárgyalásra. A miniszterelnök azt kívánta Szegednek, hogy legyen olyan sikeres város, mint amire a történelme felhatalmazza.

Botka: alapvető nemzeti ügy

Botka László arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza. A polgármester közölte: jelenleg 104 fejlesztési projekt van folyamatban a városban, és a miniszterelnökkel 19 további beruházásról tárgyaltak. Kiemelte a szegedi déli híd megépítését és a lézerközpont melletti tudományos ipari park létesítését.

A miniszterelnököt egyébként néhány devizahitel-károsult tüntető fogadta a városban:

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Nem ez az első eset

Szeptemberben egyébként már volt egy jele annak, hogy a kormány és az MSZP-s vezetésű város képes együttműködni, ha fejlesztésről van szó: a világ egyik vezető olaj- és gázipari vállalata Szegeden nyit újabb szolgáltatóközpontot, a beruházás 8 milliárd forint értékű, a magyar kormány 1,9 milliárd forintos támogatást adott ehhez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor is dicsérte Szeged hozzáállását, sőt azt mondta: egy normális együttműködésnek valahogy így kell kinéznie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG