3p
Londoni pénzügyi elemzők úgy látják, valószínűleg a vártnál kisebb hatása lesz az orosz gazdaságra a Kínával aláírt 400 milliárd dolláros földgázexport-szerződésnek. Jelentősége inkább abban áll, hogy Oroszország az ukrajnai válság közepette jelképes lépést tett.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai kiemelték, hogy bár a megállapodás 400 milliárd dolláros értéke nagynak tűnik - ez az orosz hazai össztermék (GDP) éves értékének 20 százaléka -, az ügylet azonban 30 évre szól, és így egy-egy évre átlagosan mintegy 13 milliárd dollár elvi exporttöbbletet jelent Oroszország számára.

Az orosz export összértéke tavaly 593 milliárd dollár volt, és bár a kínai földgázügyletből eredő többlet nem csekély, aligha várható azonban ettől alapvető változás az orosz gazdaságban - hangsúlyozták a Capital Economics szakelemzői.

Csekély mennyiségről van szó

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy az orosz-kínai gázszállítási szerződés értéke 400 milliárd dollárt (mintegy 89 ezer milliárd forint) tesz ki. Miller az orosz földgáz köbméterenkénti árát azonban nem fedte fel arra hivatkozva, hogy az üzleti titok. Arról említést tett, hogy a szerződésben úgynevezett bányajáradéki adókedvezményről is szó van.

A ház szerint emellett a kínai ügylet a teljes orosz földgázexport-szektoron belül viszonylag kis részt jelent. Tavaly Oroszország összesen hozzávetőleg 200 milliárd köbméter földgázt exportált, ennek jelentős részét Európába.

A Kínával szerdán aláírt ügylet alapján a kínai fél évente 38 milliárd köbméter orosz földgázhoz juthat. Ez azt jelenti, hogy egyelőre Európa marad az orosz energiahordozó-export messze legfontosabb piaca - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

Olcsóbban kapják, mint Európa

Ráadásul a jelek szerint Oroszország engedményeket tett az ügylet érdekében, és a megállapodást Kínának kedvező kondíciókkal kötötték. Ha helytállónak bizonyulnak azok az utalások, hogy Oroszország 350 dollár/köbméter áron adja a földgázt Kínának, akkor Kína olcsóbban jut hozzá az orosz földgázhoz, mint Európa, az EU-importőrök ugyanis tavaly átlagosan 380 dollárt fizettek az orosz földgázimportért, nem beszélve az Ukrajnának jelenleg felszámolt 485 dollárról.

Tíz éve húzódott

Moszkva mindemellett jóval nagyobb ügyletet szeretett volna: amikor a tárgyalások tíz éve elkezdődtek, Oroszország évi 70 milliárd köbméter kínai exportban reménykedett - áll a Capital Economics elemzésében.

A cég szakértői hangsúlyozzák azt is, hogy a Gazprom orosz földgázipari cégnek komoly költségeket kell vállalnia a kínai export beindulása előtt: csak a szükséges infrastruktúra kiépítése 55 milliárd dollárba kerül, emellett Oroszország lemondott a bányajáradék kivetéséről is azoknak a mezőknek az esetében, amelyekből majd Kína kapja a földgázt.

A ház elemzői szerint mindehhez járul, hogy az ügylet még inkább megszilárdítja az orosz gazdaság jelenlegi növekedési modelljét, amelyben az energiahordozó-exportból eredő bevételek emelkedése szükséges a hazai fogyasztás finanszírozásához.

Keleti nyitás

Mindezt egybevetve a kínai földgázügylet jelentősége inkább abban áll, hogy Oroszország az ukrajnai válság közepette jelképes lépést tett Európától Ázsia felé - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni szakelemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG