3p
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint megszorítások nélkül is meglesz a hiánycél.

A következő években nem kell megszorítani?

Orbán Gábor kedden Bécsben a Euromoney konferencián azt mondta: a növekedési kilátásokat is figyelembe véve "jó okunk van azt gondolni", hogy a következő években nem szükségesek további lépések az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartásához.

A Magyarország növekedési kilátásait körbejáró panelbeszélgetésen a tárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kiemelte: a tavalyi államháztartási hiány a GDP 2,3 százaléka is lehet, de a 2,7 százalékot nem haladja majd meg; a szám még a függő tételek miatt nem végleges.

Orbán Gábor a Privátbankár.hu Növekedés 2013 konferenciáján

Orbán szerint a fiskális politika stabil, ez segíti a belső kereslet növekedését, a második negyedéves megtorpanás után a tavalyi harmadik negyedben robusztus, 1,7 százalékos GDP növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, és már láthatóak a befektetések növekedésének jelei is, a fogyasztói bizalom is kezd visszatérni.

 

Megszorításokkal kezdhet az új kormány?

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, választási költségvetésről ugyan nincsen szó, de ha a gazdaság nem okoz kellemes meglepetést, akkor nagyjából 170 milliárd forintnyi újabb megszorítás jöhet 2014-ben. A kormány túl sokat vár az áfából és az új vállalati adókból 2014-ben, miközben a tartalék nagysága jócskán elmarad a korábbi évek gyakorlatától – pedig az évközi kiigazítást még jelentősebb biztosítékok mellett sem sikerült megúszni az elmúlt években. A Privátbankár novemberi elemzése a 2014-es költségvetésről >>

Az elemzők megosztottak a kérdésben: Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője úgy látja, a választások után nem kell kiigazításokra számítani; Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank makroelemzője szerint lehet "korrekció" év közben; az Erste elemzői szerint sem zárható ki, hogy a választások után költségvetési szigorítás lép életbe.

 

Az infláció és a bankszektor is rendben van

Egy másik panelbeszélgetésen Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja elmondta: a növekedési hitelprogram a jegybank számítása szerint 0,3-0,5 százalékos plusz növekedést jelenthet a magyar gazdaságban.

Pleschinger Gyula

Pleschinger Gyula szólt arról is, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás biztosítása, emellett a pénzügyi szektor stabilitásának megőrzése, és csak ezen célok elérése után segíthet a kormánynak a növekedés ösztönzésében. Az infláció jelenleg rekord alacsony szinten van Magyarországon, jóval a 3 százalékos cél alatt. Inflációs nyomás nincs az MNB szerint, és a laza munkapiaci környezet, valamint az inflációs várakozások alkalmazkodása mérsékelt bérdinamikát eredményezhet, ez pedig segíti az alacsony inflációs környezet fennmaradását.

A pénzügyi szektor stabilitásáról szólva kiemelte, hogy az összkép rendben van, a bankok tőkemegfelelési mutatója kissé meghaladja a 16 százalékot, és bár a bankszektor nyereséges, a profit nagy része 4 banktól származik az ötvenből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG