2p
A kormány következő 4 éves pályája nem teljesen determinált, bár kiindulásnak ésszerű, mégsem kell feltétlen kiindulni az előző 4 éves ciklusból - véli Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír stratégiai igazgatója.

A sharkvision.blog.hu szerzője a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában kifejtette, miután akut válságkezelésre már nincs szükség, adott a lehetőség a multik, a bankok, a külföldi szereplők irányába történő nyitásra, az állami szerepvállalás csökkentésére.

A gazdaság szereplőivel történő egyeztetés során le lehetne tenni egy olyan 4 évet átölelő konstruktív javaslatot az asztalra, ami a banki terhek, extra adók fokozatos enyhítését célozza, a gazdaság piaci alapokra történő visszaállítását.

Egy ilyen egyensúly, kompromisszum – amennyiben a gazdasági szereplők többségének pozitív jövőképet generálna – a bankokat is ösztönözhetné aktívabb hitelkihelyezésre, a növekedésből pedig lehetne finanszírozni az extra adók csökkentéséből fakadó lukat a költségvetésben.

Egy ilyen gazdaságpolitikai finomhangolással kiváló befektetési és beruházási sztorit is lehetne generálni a külföldi szereplőknek, amely a következő időszak ingadozóbb piaci környezetében állandósítaná a magyar eszközök vonzerejét.

Természetesen – hangsúlyozta Sarkadi-Szabó Kornél – ez csak egy gazdaságfilozófiai alternatíva, melynek a régi-új kormányban lesznek támogatói és ellenzői is.

Londonból ezt várják

Pénzügyi elemzők helyzetértékelései szerint a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásának egyik legfontosabb tényezője, hogy az új kormány hogyan tud majd együttműködni a bankokkal a következő négy évben az elmúlt négy év gyakran feszült időszakai után. Részletek >>>

A piacokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy egy technológiai lufikipukkanásának szemtanúi vagyunk, ám a buborék leeresztése, tekintettel a továbbra is laza globális jegybanki politikára – időben sokkal hosszabb lehet, mint az első dot-com lufi 2000-ben.

Ráadásul a jegybankok későbbi reakcióival, lépéseivel is nehéz kalkulálni, mert nem egyszerű a „drogost lekapcsolni a heroin infúzióról”, ami a piacok pénznyomdához kialakult viszonyát jellemzi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG