4p
Nagyot nőtt az ipari termelés októberben, most végre kiderül, mi húz a legjobban.

2015 októberében az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékkal emelkedett. A termelés 2015 első tíz hónapjában 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben:

  • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás indexe 1,7 százalékkal nőtt.
  • Az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • Az ipari export volumene 14,5 százalékkal meghaladta a 2014. októberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 24 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 15 százalékkal emelkedtek.
  • Az ipar belföldi értékesítése 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.
  • Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 októberéhez viszonyítva a feldolgozóipar termelése 10,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,3 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté jelentősen, 38 százalékkal visszaesett.
  • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés. A többi alágban 1,6 és 27 százalék közötti volumennövekedést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.
  • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27 százalékkal bővült. A közúti gépjármű gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb (34%) volt.
  • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, nagyrészt az alág 44 százalékát képviselő elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának (21%), valamint a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásának (27%) kimagasló teljesítménybővülésének eredményeként.
  • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal nőtt az összes értékesítés 43 százalékát adó kivitel 11 százalékos élénkülése miatt. A hazai eladások ugyanakkor 1,8 százalékkal csökkentek. Az alág 11 alágazatából hatban 3,3 és 18,4% közötti volumenbővülést, a többi ötben visszaesést regisztráltunk. A legnagyobb (az alág termelésének 24 százalékát kitevő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,7 százalékkal emelkedett, míg a leginkább, 18,4 százalékkal nőtt a takarmány gyártása (a negyedik legnagyobb alágazat).
  • A közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában folytatódott a kétszámjegyű növekedés: 12,8 százalékkal bővült a termelés a tárgyhónapban.
  • Ötödik hónapja emelkedik a szintén közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása: a kibocsátás 7,0 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés nagyobb mértékben emelkedett (11,6%), mint az export (2,7%).
  • Kéthavi csökkenés után 4,3 százalékos növekedés volt a kisebb súlyú gyógyszergyártásban.
  • Visszaesést két alágban mértünk: a feldolgozóipari termelés 6,0 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásában (11,8%), valamint az ennél kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (11,9%). Mindkét alágban elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése fogta vissza a kibocsátást.
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 20 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 20 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 11,1 százalékkal meghaladta a 2014. októberit.

Január–októberében az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 7,1 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal nőtt.
  • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
  • Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön (10,8%) volt, a többi régióban 4,2 és 10,2 százalék között nőtt a kibocsátás.

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
      Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
      Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
      Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
      Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
      Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
      Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
      És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
      Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
      A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
      Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
      Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
      Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
      Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
      Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
      Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
      Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
      Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
      Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
      Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
      Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG