6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország az olcsó olaj nagy nyertese lehet, de ez megnehezítheti a keleti nyitás sikerét, hiszen ott csökken a vásárlóerő - hangzott el a HVG és az Erste exportkonferenciáján. Nem gigaberuházásokra kell koncentrálni, hanem részpiacok magas innovációs igényeit kell kielégíteni a sikerért - mondta Szabó László, a külügyi tárca államtitkára.

Európa halálát óvatosan kell kezelni, hiszen ezt többször leírták már – akár évszázadokkal ezelőtt is – vélekedett Bod Péter Ákos, a Corvinus professzora a HVG és az Erste Bank Export-konferenciáján. A szakember szerint a korábban feldicsért BRIC-csoport országait is alaposan szétszórta a gazdasági válság. A szakember szerint épp ezért nem érdemes ezen csoportokat egységesen kezelni, átlagot számolni, sokkal hatékonyabb, ha minden országot saját teljesítménye alapján értékelünk.

Régiónkban lemaradók vagyunk

A magyar gazdaság a többi visegrádi országhoz képest lemaradt, hiszen csak most érjük utol a válság előtti GDP-szintet, miközben Lengyelország és Szlovákia már túljutott a válságon és Csehország is előttünk áll. Dél-Európa még küzd a válsággal, miközben régiónk országai már előrelépnek. A reálgazdaság (a háztartások és a cégek) és a kormányzatok is eladósodottak, ezek leépítése ráadásul nem sikerül, hiszen az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is nőtt az eladósodottság a válság után. Japán ebből a szempontból érdekes helyzetben van, hiszen alacsony kamatok mellett a japán lakosság felé vannak eladósodva – mondta Bod Péter Ákos.

A világgazdaság 3 százalékos növekedése kedvezőnek látszik, ám az átlag mögött komoly ellentétek vannak. Az USA és az Egyesült Királyság gyorsulása jelentős lesz, az eurózóna ugyanakkor szemmel alig láthatóan bővül csak. Az eurózóna tagországai között ugyanakkor rendkívüli eltéréseket találunk, ráadásul a trendek pillanatok alatt megváltozhatnak – utalt például az orosz helyzetre Bod Péter Ákos.

Nyerhetünk az olcsó olajon, de árnyék vetül a keleti nyitásra

A külkereskedelem kapcsán a volt jegybankelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai kivitel elsősorban a feldolgozóiparra épül, aminek fő piaca maga az Unió. Ezzel szemben a FÁK országok – nagyságrendileg kisebb volumenben – döntően a (bányászati és mezőgazdasági) nyersanyag-kivitelre épül, a fő piaca Európa.

Az európai gazdaság ugyan rászorul a nyersanyagokra, ám Oroszország sokkal komolyabb függésben van Európától, mint fordítva. Magyarország az egyik legkomolyabb nyertese lehet az olajár-csökkenésnek, hiszen rendkívül komoly az olajbehozatalunk. Bod Péter Ákos figyelmeztetett: a keleti nyitás politikáját alapjaiban érintheti ugyanakkor, hogy a most kiépülő kapcsolataink a közép-ázsiai volt szovjet tagországokkal megnehezülnek, mivel a kinti partnerek sokat veszítenek majd az olcsó olajon.

A svájci frank ügy ma már Magyarország számára nem elsődleges, komoly szerencsénk volt. Lengyelország sokkal jobban beragadt a kérdésbe, amelynek hatása lehet a lengyel gazdaságra – még akkor is, ha összességében a magyar kitettség kétszeresét kitevő frank-követelésállomány összességében a hazainál sokkal kisebb kitettséget jelent, mint Magyarországon.

Ázsiából hozzánk hozhatnak vissza gyártást, szolgáltatást

Az euró gyengülése várható, ami az exportőröknek jó hír – mondta a professzor, aki szerint a termelési értéklánc átalakulása felértékelheti hazánkat: a korábbi években a távol-keletre kiszervezett tevékenységeket folyamatosan hozzák vissza a cégek. Miután Dél-Európa továbbra is kockázatos, ezért Kelet-Közép-Európa súlya felértékelődhet – itt a politikai, bizalmi kockázatok alapján születnek majd a döntések. E tekintetben az orosz-ukrán konfliktus persze közrejátszhat, ám itt nem a gazdaságpolitikusok szava érvényesül jelenleg.

Opportunistának kell lenni

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint Magyarország kicsi, hogy befolyásolja a világpiaci trendeket, ezért opportunistának kell lenni és minden lehetőséget meg kell ragadni, ezért kell ráfeküdni minden trendre. Az államtitkár szerint az exportnövelés a fő cél, ráadásul a kis- és középvállalkozások jelenlegi 10-15 százalékos arányát növelni kell. Fontos lenne, hogy a beszállítói lánc alsó szintjein álló cégek fejlesztéseik révén egyre előrébb lépjenek és a későbbiekben akár önálló exporttevékenységbe is kezdjenek. A multik 66 százalékban ma már hazai beszállítóval dolgoztatnak, sok esetben a globális beszállító partnerek ugyan megjelennek az országban de a második beszállítói kört már sok helyen kizárólag magyar cégek jelentik.

Az iparnak a GDP-hez való hozzájárulása 26,4 százalék, ezzel Magyarország a negyedik Európában, míg az export GDP-hez mért arányban hazánk a második az európai összevetésben. Mindezt úgy értük el, hogy a szankciók miatt az orosz-kivitel 13 százalékkal csökkent. Tavaly 4 százalékos lehetett a hazai exportbővülés, az év első 10 hónapjában 70,5 milliárd euró volt a kivitel, aminek 79 százaléka európai piacokra jutott.

Németországi exportunk 20 százalékkal bővült tavaly – elsősorban az autóipari beruházások beindulásának köszönhetően. De a kínai reláció 8,3 százalékkal nőtt, míg az Egyesült Államokba közel 30 százalékkal nőtt a kivitel. Az egy főre eső hazánkba „dolgozó” működő tőke 8000 euró, amivel a csehekkel holtversenyben vagyunk az elsők – mondta az államtitkár.

Felgyorsított gazdaságdiplomácia

A hazai diplomácia új szakasz előtt áll: eddig a külképviseletek teljesítményében nem volt fontos, hogy milyen eredményeket értek el a gazdaságdiplomácia terén, a gazdaságpolitikai attasék, szakreferensek teljesítményét leginkább az adott személy elhivatottsága szabta meg. Az új kabinet azonban ennél többet, aktív gazdaságdiplomáciát vár el a külképviseletektől. A külgazdasági attasék számát megduplázták – mondta Szabó László. Az államtitkár szerint a tárgyalások során ráébredtek, hogy sok országban érdemi fejlesztésekhez az ország vezetőinek áldása kell, épp ezért tartják rendkívül fontosnak azt, hogy számottevően bővítik a gazdasági vegyesbizottsági rendszert – ma már 50 ilyen vegyesbizottság működik a partnerországokkal.

A kormányzati döntéshozatal számottevően felgyorsult, 2-3 hét alatt kormánydöntés lehet a szaktárcák között leegyeztetett javaslatokból – mondta az államtitkár, aki az új, integrált szervezeti rendszer rendkívüli hatékonyságát azzal is bizonyítva látja, hogy a külföldi partnerek elismerően szólnak arról, hogy a múlt évtől a minisztérium irányítása alá tartozik az exportfinanszírozást bonyolító Eximbank, amely tavaly 127 milliárd forintot helyezett ki, az ügyletek GDP-hatása (nettó export) 252 milliárd forintot tett ki.

Réspiacokon lehetünk sikeresek

Látni kell, hogy nem gigaberuházásokra kell koncentrálni – olyan nis-piacokra kell koncentrálni, ahol az innovációs jelleg erős. Szabó László szerint ilyen sikereket tudunk elérni például a víztisztítási tapasztalatainkkal, de a gyógyszeripar is ilyen lehet – a hazai gyógyszergyártók teljesítménye az exportarány tekintetében jelentősebb, mint az autógyártóké. A hazai infokommunikációs szektor hasonlóan komoly fejlődés előtt áll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG