3p
Miután néhány ambiciózus, de államférfinak a legkevésbé sem nevezhető politikus, élükön David Cameronnal, belehajszolta az Egyesült Királyságot az EU népszavazásba, a romhalmaz női vezetők nyakába zúdul. Úgy tűnik, az európai oldalon is hasonló a helyzet, hisz mintha Angela Merkel fogná össze az elanyátlanodott kontinenst.

David Cameron a világ legnagyobb politikai hazardőre lett egy olyan népszavazás kiírásával, melynek elbukása saját bukását is hozta, de olyan magabiztos volt, hogy fel sem mérte a kockázatokat. Miután kiírta a népszavazást, felhangosodtak a hazug, törtető alakok, mint Boris Johnson vagy Nigel Farage, miközben öntelten azt hitték, ők lesznek a nagy nyertesek, ha a népszavazás úgy alakul, ahogy végül alakult.

Brit, skót, észak-ír

Nem így lett, mind nagyot bukott, sőt még a Boris Johnsont megbuktató Michael Gove is pofára esett. Az egész öntelt, kakaskodó brigád elvérzett, hátrahagyva egy csődtömeget, melynek kezelésében immár nők fogják a kulcsszerepet játszani. A megrendült ország vezetése Theresa Mayre marad, ugyanakkor van két ország az országon belül, akik máshogy szavaztak. Skóciáról és Észak-Írországról van szó, és mindkettőt ugyancsak egy-egy hölgy, Nicola Sturgeon ill. Arlene Foster vezeti.

Theresa May. Kép forrása: EPA

Nem véletlen

A helyzetet bonyolítja, hogy a három hölgy különböző érdekeket képvisel, így még egymással is nehéz lesz dűlőre jutniuk. Theresa May, noha szeretett volna az EU-ban maradni, azt mondja, a népszavazás eredménye kötelezi, így nekik kell végigvinni a kilépést, és megállapodni az azt követő európai kapcsolatokról. A skót miniszterelnök ugyanakkor az Európai Unióban akarja tartani népét akár az Egyesült Királyságból való kiválás árán is, hacsak olyan megállapodás nem születik, ami biztosítja az eddigi jogokat (vagyis szinte csak névleges az uniós kilépés). Az ír helyzet még összetettebb: ott is az EU-ban maradnának, ha ez nem megy, akkor az ország fele Írországhoz csatlakozna, a másik fele maradna Angliával, mindörökké.

A hölgyek előretörése nem a véletlen műve. Az országban korábban megindult egy politikai folyamat, melynek során a pártok igyekeztek minél több női jelöltet állítani, hogy a parlamentben (mind a britben, mind a skótban) kiegyensúlyozottabb legyen a nemek aránya. Míg 1990-ben 9 százalék volt a női képviselők aránya a Westminsterben, addig most már 29 százalék. A munkáspárt sokkal jobban áll: náluk 43 százalék az arány, a toryknál 21 százalék.

Kihívás

A szigetország és vezetői előtt álló legnagyobb kihívás az Európai Unióval való tárgyalás lesz, ami egy roppant nehéz feladat, a két oldal érdekeinek rendkívül eltérő volta miatt. A népszavazás óta eltelt idő ezt mutatja, hogy európai oldalról az egész folyamat legfőbb alakja Angela Merkel lesz, és ezáltal jórészt nők fogják meghatározni a brit kilépés utáni Európa sorsát. Ráadásul jó esély van arra, hogy a világpolitika szintjén is bejön egy női szereplő, mégpedig a világ legerősebb hatalma, Amerika élén, Hillary Clinton személyében.

May vs. Merkel

Theresa Mayt és Angela Merkelt újabban sokan hasonlítják össze, és találnak is hasonló pontokat. Kezdésképpen kiemelik, hogy mindketten egy-egy pap lányai, igaz hogy itt aztán jön egy nagy eltérés: May a gyorsan fejlődő, és épp az Európához csatlakozó demokratikus rendszerű szigetországban, míg Merkel a kommunista NDK-ban nőtt fel. Munkamódszereiket illetően viszont megint sok az azonosság: régóta viselnek magas politikai hivatalt, munkabíróak, kemény tárgyalópartnerek, de hajlanak az ésszerű kompromisszumokra. Lássuk, mit hoznak össze, rajtuk a világ szeme.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG