3p
Lezajlott a görög parlamenti választás, idén immár másodszor. A miniszterelnök marad, pártja kicsit változik, de a nagy kérdés az, hogy lenyugszik-e Ciprasz, vagy az újabb demokratikus felhatalmazásra újra megvadul-e?
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Forrás: EPA

Az előző kör

Az első idei választáson, januárban Ciprasz és pártja, a Sziriza azzal nyerte meg a választásokat, hogy ígéretük szerint lazítanak a hitelezőikkel egyeztetett programokon, vagyis költik az európai pénzeket vég nélkül, de közben megtartják az eurót. A program az ígéretek szintjén jól hangzott, a polgárok nem mérlegelték, van-e realitása, vagy akár tragédiához is vezethet.

Eleinte mindenki abban bízott, hogy mindez csak a kampány, hatalmon már kiegyensúlyozottabb, a hitelezőkkel együttműködő programot folytat a kormány. Ez a vélekedés hamar megdőlt, miután elkezdődött a kormány részéről a félrebeszélés és az időhúzás. Ebben döntő szerepet játszott az azóta megbukott pénzügyminiszter, Varufakisz, aki utólag visszanézve úgy tűnik, állandóan hergelte Cipraszt.

Úgy bukott mintha nyert volna

Végül az egész huzakodás egy csúnya zsarolás-sorozatba torkollott Cipraszék részéről, amely végül felbőszítette Európát, és hagyta az országot kifutni a pénzből és az időből. A görögök hamar szembesültek a következményekkel: tőkekorlátozások, pénzhiány, és a drachma visszatértének fenyegető realitása. Ciprasz még egy népszavazással is próbálkozott, de naiv gondolat volt, hogy egy nép megzsarolhat 18 másikat, így ezt is elbukta.

Végül beadta a derekát, a hitelezők minden feltételét elfogadta, és végül megpróbált nyertesként kijönni a bukásból. Ebben pártja radikális szárnya akadályozta, a józanabb ellenzék viszont támogatta, így úgy gondolta, 19-re lapot húz, lemond, abban a reményben, hogy az új választásokon erősebb felhatalmazást kap, és akkor teljes a sikere.

Bejött neki

Nos, a választások megvoltak, és ugyan nem kapott abszolút többséget, tehát nem lett a nép nagy kedvence, viszont ahhoz eleget nyert a a szélsőbalosoktól immár megszabadult pártjával, hogy újra koalíciós kormányt alakíthasson, és minden eddigi intézkedését visszaigazoltnak tekinthesse a nép ismételt felhatalmazása által.

Ezek után az a kérdés, mit tervez a továbbiakban az európai bizalmat egyszer már eljátszó régi-új miniszterelnök. Két lehetséges irány van. A kedvezőbb eset az, ha mostantól komolyan veszi a megállapodásokat, nem veszik össze a hitelezőkkel, országa lassan a kilábalás útjára lép, és később megpróbál apróbb engedményeket elérni. Ha sikeresen halad az ország, úgyis sor fog kerülni adósságcsökkentésekre, és ezt már önmagában sikerként könyvelhetné el Ciprasz, és akkor jogosan tetszeleghetne a hosszúra nyúlt görög válság megoldójának becses szerepében.

Hazardőr marad?

A másik lehetőség, hogy újra úgy értékeli a népi felhatalmazást, hogy neki most mindent lehet, és újra nekimegy a hitelezőknek. Ez a stratégia nem vált be eddig sem, és most van egy ok, amiért még kevésbé működne. Európa ma jóval nehezebb helyzetben van, mint július elsején, az előző görög mentőcsomag kifutásakor volt. Akkor a fő cél az volt, hogy ha csak lehet, benn tartsák Görögországot az eurózónában. Most viszont itt a sokkal súlyosabb menekültválság, és ha most kellene újra a görög üggyel foglalkozni, a kisebbik rossz lenne a görögök kiesése az eurózónából. Remélhetőleg felméri ezt a régi-új miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG