4p
Orbán szerint hiteles és valódi vezető személyiségek kellenek Európának, valamint ragaszkodás a keresztény gyökerekhez. Közben a német lapok már előre elég keményen bírálják az Orbán-Kohl-találkozót.
Erwin Teufel, Baden-Württemberg tartomány korábbi miniszterelnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét Stuttgartban 2016. április 19-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Keresztény gyökerek és versenyképesség - ez Európa jövője?

Az európai kereszténydemokrácia jövőjéről és az Európai Unió válságjelenségeiről is szó volt azon az eszmecserén, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök folytatott Erwin Teufellel, Baden-Württemberg tartomány korábbi miniszterelnökével kedden Stuttgartban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A sajtófőnök elmondta: a magyar kormányfő és a németországi tartomány 1991-2005 közötti vezetője - egyúttal a budapesti Andrássy Egyetem alapítói - egyetértettek abban, hogy nem az intézmények, hanem csak a hiteles és valódi vezető személyiségek lesznek képesek Európát és az uniót olyan kontinenssé tenni, amely ragaszkodik kulturális és keresztény gyökereihez, ugyanakkor versenyképes a világ többi régiójával.

A Németországban tartózkodó Orbán Viktor hétfőn a közelmúltban felújított stuttgarti magyar főkonzulátus épületében megbeszélést folytatott Dieter Zetsche Daimler-elnökkel, este pedig előadást tartott a stuttgarti Dekra-székházban a Családi Vállalkozások Alapítvány által tömörített mintegy 250 német gazdasági vezető előtt a magyar gazdasági sikerekről, és további befektetésekre buzdította őket.

A keddi nap folyamán Helmut Kohl korábbi kancellár fogadja otthonában Orbán Viktort, majd a miniszterelnök Bonnban megtekinti az Adenauer-emlékházat, és tárgyal Timotheus Höttgessel, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatójával.

A német lapok szerint Merkel ellen fogott össze Orbán és Kohl

A Die Welt című konzervatív lap Miként jött létre valójában Orbán látogatása Kohlnál címmel közölte hírportálján Boris Kálnoky írását, aki kiemelte, hogy a megkeresés Budapestről "diszkrét" volt, és Kohl döntött úgy, hogy "politikát csinál" a magyar kormányfő látogatási szándékából. Hozzátette, hogy a látogatás már az esemény előtt "politikai bomba" lett, és a célkeresztben Angela Merkel van. Kohl és Orbán úgy bírálja a kancellár menekültpolitikáját, "mintha egyeztették volna" ezt a tevékenységüket - jegyezte meg, utalva a Kohl-kötet előszavára és Orbán Viktor Schengen 2.0 nevű tervére.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Zavarótűz címmel közölte Rainer Blasius kommentárját, aki kiemelte, hogy már Bismarcknak is nehezére esett visszavonulása után távol tartania magát a berlini politikától, és Helmut Kohl ezt a "hagyományt" folytatja, bár egészségi állapota miatt nem teljesen világos, hogy ki ad neki tanácsot, vagy ki asszisztál neki. A szerző hozzátette, hogy a volt kancellár a magyar miniszterelnökkel tervezett találkozója előtt megjelentette 2014-es könyve magyar kiadásához írt előszavát, amely Angela Merkel menekültpolitikájának bírálata. Ez talán nem vall jó stílusra, és tartanai lehet tőle, hogy a kiállás Orbán mellett inkább rontja, mintsem erősíti "Európa díszpolgárának tekintélyét" - írta a FAZ szerzője.

A liberális Der Tagesspiegel Ketten egy ellen címmel közölt terjedelmes összeállítást, amelyben a szerzők - Stephan Haselberger, Hans Monath und Silviu Mihai - kiemelték: Orbán Viktor kormányzási "stratégiájának" az a problémája, hogy mindig új ellenségeket és veszélyeket kell találni, hogy eltereljék a figyelmet a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetről, és "minél több pénzt sikkaszt el a fideszes klientúra, annál gyakrabban és erőszakosabban kell megismételni ezt a játékot", ami nem könnyű, ráadásul már alig vannak menekültek Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG