4p
Néha mindenkivel előfordul, hogy beleszalad valami olyanba, amibe nagyon nem kellett volna. Így járt az olasz Hacking Team is, akiket a hírük már egyébként is megelőzött, így meg főleg. A cég személyi megfigyelő és kémprogramokat adott el olyan kormányoknak is, mint Oroszország, Szudán, és az Egyesült Arab Emírségek.

A HT teljes dokumentációja közül 400 GB került fel az internetre, ezek közt több átutalás papírjai, jelszavak, e-mailváltások, megállapodások találhatóak.

Diktatúrák segítői

Az, hogy az internet egyik legfőbb ellenségének tartott céget most feltörték, különösen azért nagyon kínos, mert a HT többször is tagadta, hogy bármi közük lenne az erőszakos államokhoz, mivel az „erkölcsileg támadható lett volna”. Az adatlistában Szudán és Oroszország neve mellett egyébként nem az aktív státusz szerepel, csupán az, hogy „nem hivatalosan támogatva”, ami mindenképpen felvet néhány kérdést. David Vincenzetti, a cég CEO-ja ezt azzal próbálta magyarázni, hogy termékeik nem minősülnek fegyvernek, ezért szabadon kereskedhetnek velük minden országgal.

Ez amellett, hogy nagyon gyenge érvelés, nem is igaz, mivel a magánemberek olyan mértékű lehallgatása, mint amilyen szintű technológiát a cég árul, nem magyarázható nemzetbiztonsági okokkal. A kikerült számlák és e-mailváltások közt több olyan is van, ami nem éppen demokratikus államszervezetű országokkal történt, például Etiópia közel egy millió dollárt költött arra, hogy lehallgassa az újságíróik kommunikációs eszközeit, de a Szudánnak eladott technológiát se hinnénk, hogy jó célra használják majd.


Magyarország is bőven benne volt?

A klienslistát böngészve több diktatórikus állam mellett két magyar kormányszerv is feltűnik, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Hivatal is befizetett a Hacking Team termékeire. Abban az esetben ha a hírhedt Da Vinci kémprogramot vették meg, akkor képesek a VoIP-hívások feltörésére is (Skype, Whatsapp, Viber stb.), valamint szinte minden titkosítás megfejtésére is.

Mellettünk még jó pár európai ország érintett, például: Németország, Lengyelország, Csehország, Olaszország, Luxemburg, Svájc, és Spanyolország is.

Amatőr hibák

Az ember azt hinné, hogy egy ilyen titkosságú technológiával foglalkozó cég képes gondoskodni a saját biztonságáról is, de a Hacking Team esetében ez nagyon nem így volt.

Más IT-cégek szerint a támadás nem igényelt különleges hackerképességeket, mivel a cég kifejezetten gyenge jelszavakat használt, és nem igazán ügyeltek arra, hogy eltüntessék a saját nyomaikat. Az események fényében különösen vicces az a levélváltás, amelyben Vincenzetti az egyik vetélytárs FinFisher feltörésén kárörvend:

Forrás: csonline.com

Kicsit belenézve a kikerült adatokba, több érdekességet is találtunk. Az internet egyik legutáltabbjánál például 8100 egyező jelszót használtak a belső felhasználóiknál, ráadásul azt sem bonyolították túlzottan: a leggyakoribb a Passw0rd és a P4ssw0rd volt. De a felhasználónevekkel sem lőttek nagyot, több mátrixos szereplő, köztük Neo is megelevenedett itt.

De több alkalmazott telefonjáról kikerültek privát Whatsapp fényképek is, valamint egy szélesre rúgó youporn kereséslistából megismerhettük a HT-dolgozók pornópreferenciáit is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG