5p
Trump alelnökjelöltjére hárul most a feladat, hogy a súlyosan megosztott republikánus pártot egyesítse. A rendőrgyilkosságok kapcsán az egyik szónok szerint kibontakozó polgárháborút látunk, ahol a törvényesség csap össze az anarchiát kereső gyűlölettel. Trump csapata megakadályozta, hogy a republikánus külpolitikai választási anyagba bekerüljön az Ukrajnának szállítandó amerikai fegyverek ügye. Az 1933-as Glass-Steagall törvényt is felmelegítették.
Donald Trump bemutatja alelnökjelöltjét, Mike Pence-t. Fotó: EPA/Jason Szenes

A hétfőn kezdődött, ohiói Clevelandben tartott négynapos republikánus konvenciónak azt kellene a külvilág számára demonstrálnia, hogy a párt egységesen kiáll elnökjelöltje, Donald Trump mellett. Ez bizony nem kis feladat, a republikánusok ugyanis súlyosan megosztottak, a párttagok 44 százaléka még mindig egy másik embert szeretne látni a republikánusok elnökjelöltjeként. Trump sem segíti a sebek behegedését, számára ugyanis csak két frakció létezik a párton belül: a barátok és az ellenségek.

Az alelnökjelöltre hárul a feladat

Mike Pence alelnökjelöltre, Indiana szövetségi állam kormányzójára, a konzervatív Tea Party mozgalom emberére hárul most a feladat, hogy a pártot Trump mögé állítsa. Pence saját magát „kereszténynek, konzervatívnak és republikánusnak” tartja, mégpedig „pont ebben a sorrendben”, ami már mutatja, milyen szinten tolódik egyre jobbra a párt. A felmérések szerint a Tea Party tagjainak 71 százaléka gondolja úgy, hogy Obama elnök „egzisztenciális veszélyt” jelent Amerikára, miközben a republikánusok csupán 6 százaléka osztja ezt a nézetet.

A konvenció szónokainak listája is árulkodik a pártban húzódó mély árkokról. Nem vesz részt Arnold Schwarzenegger, sem Clint Eastwood, de a korábban elbukott jelöltek is hiányoznak, így Marco Rubio, Jeb Bush, vagy John Kasich. Eleddig a pártot csupán egyetlen dolog egyesíti: a Hillary Clinton elleni gyűlölet. Holott a republikánus pártnak már ideje lenne aktívan Trump mögé állnia. Mert apparátus nélkül ugyan csilloghat Trump a médiában, de az országos választási csapatok nélkül ez a történet bármikor kifulladhat.

Összességében a párt moguljai jelenleg akár elégedettek is lehetnének. A Monmouth Egyetem országos felmérésében Hillary Clinton csupán 2 ponttal vezet abban a csoportban, akik novemberben szavazni óhajtanak – ez pedig hibahatáron belül esik. Tehát a pártok közötti versengés optimizmusra is okot adhatna a republikánus vezetésnek, az meg már csak részben rájuk tartozik, amelyek a közember elégedetlenségét mutatják a két nagy párttal és jelöltjeivel szemben. Ezek szerint Trump országos elutasítottsága csaknem eléri a 60 százalékot, míg Hillary Clintoné 56 százalékon áll. Az amerikaiak egyharmada mindkét elnökjelöltet elutasítja.

A rendpártiság került a zászlóra

A sorozatos rendőrgyilkosságok is közrejátszhattak abban, hogy a konvenció helyszíne egy ostromlott várhoz hasonlít. Több ezer rendőr és kilométer-hosszú barikádok biztosítják a helyszínt, miközben minden biztonsági lépést a helyszínen a titkosszolgálatok – Secret Service és a Department of Homeland Security - felügyeletének van alárendelve. Cleveland városa 50 millió dollár szövetségi támogatást kapott kiadások fedezésére.

Trump a konvenció előtti nyilatkozataiban világossá tette, hogy „csak próbálunk harcolni az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, miközben a saját embereink gyilkolják a saját rendőreinket. Az országunk megosztott és kicsúszott az ellenőrzés alól”. A CBS-nek adott interjújában gyengének és a jogrend biztosítására képtelennek minősítette Obama elnököt és Hillary Clintont.

David Clarke, Milwaukee járás seriffje hétfő esti beszédében a rendőr-erőszak elleni tüntetéseket „anarchiának” titulálta. Clarke, aki, maga is afro-amerikai, korábbi interjúiban kijelentette, hogy az Egyesült Államok polgárháborúban áll a Black Lives Matter civil szervezet tüntetőivel, akiket az Iszlám Állam fanatikusaihoz hasonlított. Clarke szerint a kibontakozó polgárháborúban a törvényesség csap össze az anarchiát kereső gyűlölettel.

Friss fejlemények

Káncz Csaba

Az elmúlt napok fejleményeként Trump csapata megakadályozta, hogy a republikánus külpolitikai választási anyagba bekerüljön az Ukrajnának szállítandó amerikai fegyverek ügye, amellyel szembement szinte az összes republikánus külügyi vezető véleményével. Itt ki kell emelnünk, hogy Trump mindig is jóval orosz-barátabb volt, mint a Republikánusok többsége. Trump úgy látja, hogy Európa számára nem Moszkva a legnagyobb veszély, hanem az iszlamista terrorizmus és a kontinens nyitott külső határai – ez ügyben Trump szerint Washingtonnak segítő kezet kellene nyújtania Európának.

Trump emellett bedobatott egy pénzpolitikai bombát is a republikánus jelölőgyűlésen: felélesztené ugyanis az 1933-as Glass-Steagall törvényt, amely a bankok kereskedelmi és befektetési banki üzletágának szétválasztását eredményezte a nagy válság (Great Depression) után. A javaslat törvénnyé válásának esélye ugyanakkor még Trump megválasztása esetén is csekély. Hillary Clinton ennél óvatosabb - köszönhetően a számos Wall Street-i támogatónak is -, nemrég ő banki tranzakciós adó bevezetéséről beszélt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG