6p
Eljött (volna) a nagy nap, Donald Trump egyik legnagyobb megmérettetése a nemzetközi politikában, ezt csak az fogja felülmúlni, amikor az orosz elnökkel találkozik. Talán simán mennek a dolgok, hisz a japán miniszterelnökkel is simán mentek, bár Merkel nem csak országát, hanem egész Európát is képviseli bizonyos mértékig. A hóviharok miatt viszont most péntekre halasztották a találkozót.

Frissítés: A Fehér Ház szóvivője bejelentette: az Egyesült Államokban hétfő estétől várható hóviharok miatt keddről péntekre halasztották Trump és Merkel washingtoni találkozóját. Trump hétfőn telefonon beszélt Merkel kancellárral, s a döntést közösen hozták meg. Mindezt a német kancellár is megerősítette. A meteorológiai előrejelzések szerint az Egyesült Államok keleti partvidékén hétfő estétől óriási téli hóviharok várhatók. A repülőtársaságok hétfőn már 1400 légijáratot töröltek, keddre pedig további 3900 járat törlése várható. A hóvihar hétfő estétől Washingtontól New Yorkon át Bostonig söpör végig, helyenként várhatóan  tizenöt centiméteres hóval. Washingtonban, Baltimore városában, Philadelphiában, New Yorkban, Bostonban kedden szünetel a tanítás, Washingtonban jelezték, hogy a szövetségi hivatalok is zárva tartanak. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo elrendelte, hogy az állam illetékesei készüljenek fel a rendkívüli állapotra.

Az amerikai elnök és a német kancellár természete meglehetősen eltérő, az általuk képviselt országok kapcsolata ugyanakkor rendkívül fontos. Nyugat-Európa és Amerika, később egész Európa és Amerika jó kapcsolata, ezen belül különösen az NSZK-amerikai, majd német-amerikai szövetség 70 éve a világrend egyik legstabilabb pillére, mind politikai, mind biztonsági, mind gazdasági-kereskedelmi szempontból. Merkel ezt szeretné most fenntartani, biztosítani, amikor hosszúra nyúló hivatali ideje során immár a harmadik amerikai elnökkel találkozik.

A két óriás

Míg az amerikai elnök csak rövid ideje van hivatalban és korábbi stílusához és életmódjához képest jelentős változás egy szuperhatalom elnökének lenni, addig Merkel már közel 12 évet töltött hivatalában, ezalatt számtalan konfliktussal kellett szembenéznie, és sok olyan vezető politikussal kellett tárgyalnia, akikkel nem volt könnyű szót érteni. Szemben a néha heveskedő Trumppal, mindig meg tudja őrizni nyugalmát, és ügyel rá, hogy ha nem muszáj, ne sértsen meg más politikusokat és az általuk képviselt országokat.

Egy német kancellártól többet is várnak történelmi okokból, hisz Hitler emléke talán évszázadokig kísért, és a demokratikus Németország mindenkori vezetője mindig gondosan ügyel arra, hogy semmilyen párhuzamot ne lehessen felfedezni a rettenetes előddel még a legapróbb kérdésben sem. Az amerikai elnökökre pedig azért hárul viszonylag nagy súly, mert a világ egyik szuperhatalmát, a hidegháború befejezése után jó darabig egyetlen szuperhatalmát irányítja. Trump pedig elnökségét nem éppen szokványosan kezdte, stílusa és megjegyzései megijesztették a fél világot, bár most már mintha kezdene belerázódni az államférfiúi szerepbe.

Felkészültek

Angela Merkel hosszasan készülődött a Trumppal való találkozásra. Nemcsak a felmerülő témákat nézte át, hisz ezekben óriási a gyakorlata, hanem az amerikai elnök szokásait, vérmérsékletét is megpróbálta minél jobban felmérni, hogy lehetőség szerint konfliktusmentesen tárgyalhasson vele. Miután Trump, a korábbi valóságshow-szereplő stílusa egész más, mint a fizikusként az NDK-ban szocializálódott, fegyelmezett Merkelé, szeretné, ha emiatt nem adódnának félreértések. Ugyanakkor Trump is szeretne felkészülni egy másik, az orosz elnökkel való találkozóra, és ehhez Merkeltől szándékozik tanácsot kérni.

Az orosz kapcsolat

Az Oroszországgal és annak elnökével való kapcsolat mindkét tárgyalófél számára kulcskérdés. Trump szeretné megjavítani az ukrán konfliktus idején megromlott kapcsolatot az utóbbi években ismét szuperhatalommá nőtt Oroszországgal, ugyanakkor mind pártjában, mind a demokratáknál sokan ellenzik, fékezik ezt, ezért óvatosan kell eljárnia. Ugyanakkor végső soron Németországnak is fontos lenne a jó kapcsolat Oroszországgal, ha másért nem, történelmi okokból.

Ebben a kérdésben is friss még a második világháború emléke, és nem jó, ha Németország nyomást gyakorol Oroszországra, különösen nem, ha poszt-szovjet ügy miatt (Ukrajnát a hitleri Németország teljes egészében elfoglalta egy időre a háborúban, és távolról sem felszabadítóként viselkedett). Németország és Európa általában is kihátrált volna már az Oroszország elleni szankciókból, de mindig Obama Amerikája volt az, aki kötötte az ebet a karóhoz. Kérdés, hogy most át tudnak-e jutni együtt az akadályon. Más megoldás nemigen lesz, hisz arra illúzió lenne várni, hogy a Krím vagy Kelet-Ukrajna bármilyen formában, akár jelképesen is visszatérjen az ukrán államhoz.

Európa és Amerika kapcsolata

A másik igen lényeges témakör általában az euroatlanti kapcsolatok lesznek. Trump megjegyzéseket tett az euró alulértékeltségére, így Németország túlzott exportképességére, amire a német válasz az volt, hogy egyszerűen jó, hatékony és versenyképes a német ipar. Németország és Európa fél attól, hogy Trump esetleg megnehezíti a virágzó transzatlanti kereskedelmet, mivel eddig nagyon sok megjegyzése irányult a protekcionizmusra. A kereskedelmi kapcsolatok mellett döntő kérdés lesz a katonai partnerség: Trump azt követeli, hogy a NATO-tagországok arányosan viseljék a költségeket, ne Amerika állja a számla nagy részét.

Trumpnak is fontos

Végső soron valószínűleg az amerikai elnök is jó kapcsolatra fog törekedni Németországgal, miután úgy tűnik, az amerikai szövetségi politika alapjaiban nem változik, ugyanakkor egy-két helyen Amerikának komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyenek Észak-Korea kérdése, az Iszlám Állam megsemmisítése és utána az iraki és szíriai békefenntartás, vagy az afganisztáni helyzet kezelése. Emellett van olyan régi szövetséges, aki most hagyja ott Amerikát és más irányokba tapogatózik: a Fülöp-szigetek. Így Trump ez eddigi stratégiai szövetségek fenntartásában érdekelt, és ez látszott a japán miniszterelnökkel való találkozásakor is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG