4p
Miközben közös hadgyakorlatot kezdtek, Moszkva felújítaná a volt szovjet katonai bázisát is Egyiptomban, a líbiai határ mellett. Közös Kairó és Moszkva Közel-Kelet politikájában, hogy mindketten támogatják a szíriai vezetőt, Baser al-Asszadot. Szintén összeköti a két országot, hogy Kairóban sokan a 2011-es Tahrir-téri forradalmat a CIA számlájára írják, éppen úgy, ahogy Putyin tekint a 2014-as Majdan-téri felkelésre Kijevben.

A hidegháború éveihez hasonlóan az elmúlt években újra megindult a vetélkedés a válság sújtotta Mediterrán térségben Moszkva és Washington között. Az egyiptomi-orosz relációban pedig az elmúlt napokban elképesztő folyamatokat láthatunk. Kezdődött mindez azzal, hogy október 7-én Kairó Moszkvával együtt szavazott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az aleppói vérengzés kapcsán.

Szaúd-Arábia vérig sértődve ezért felfüggesztette az Egyiptomnak szánt olajszállítmányokat, ami súlyos csapás az ország gazdaságának. Ezek után jelent meg a döbbenetes hír, miszerint Moszkva szívesen felújítaná a Sidi Barani tengerészeti bázist és ismét orosz hajók állomásoznának ott - ezt a bázist 1972-ig használta Moszkva, hogy figyelemmel kísérje a Mediterráneumban cirkáló amerikai tengerészeti egységek mozgását. Mindennek tetejébe pedig múlt szombaton közös hadgyakorlatot kezdettaz arab ország területén - Kairó és Moszkva.

Figyelemre méltó, hogy az ex-szovjet bázis, amelyet újraindítanának, nem Alexandriában vagy Port Saidban van, hanem a líbiai határ mellett. Sokat elárul az a tény, hogy pont ezt akarja Moszkva felújítani: esetleg a jövőben szeretne egy líbiai intervenciót is? Egyiptomnak ez bizony nem lenne ellenére, ahogy a legtöbb regionális országnak sem.

Washington elképedve figyel, hiszen pont egy idei kongresszusi jelentés mutatott rá arra, hogy 1948 és 2015 között az Egyesült Államok 76 milliárd dollár segélyt nyújtott Egyiptomnak. Beleértve azon 1.3 milliárd dolláros katonai segélyt, amelyet 1987-től napjainkig kapott Kairó.

Hogyan jutottunk el idáig?

Káncz Csaba

Egyiptom és a Szovjetunió között igen szoros volt a kapcsolat az 1950-es évektől egészen az 1970-es évek végéig. A pánarab eszme és az arab szocializmus leghíresebb alakja, Gamal Nasszer elnöksége alatt a szovjetek voltak az ország legfontosabb fegyverszállítói. 1956-ban Hruscsov pártfőtitkár finanszírozta meg az Asszuáni Gát építését – az akkor horribilis 2.2 milliárd dollár összegben – miután Washington kiszállt a projektből. Számos egyiptomi tiszt végzett ezután a szovjet Frunze katonai akadémián, így a későbbi elnök, Hoszni Mubarak is.

Az 1973-as jóm kippuri háborúban például Egyiptom orosz haditechnikát vetett be Izrael ellen. Az egyiptomi külpolitika orientációja az 1979-es amerikai-izraeli-egyiptomi, úgynevezett Camp David-i békemegállapodást követően változott meg. Ez után kezdték folyósítani az amerikaiak az évi másfél milliárd dollárt kitévő katonai segélyt Kairó számára.

Fontos kiemelni, hogy az új egyiptomi vezérkar és tisztek többsége – az Egyesült Államokban történt kiképzésük ellenére – már nem óhajt olyan szoros amerikai-egyiptomi kapcsolatokat, mint a korábbi, Mubarak-rezsim tisztjei. Az Egyesült Államok ezért az új elnök alatt más eszközökkel is igyekezett megtartani magának Egyiptomot, mert nem akarja, hogy Kairó – és ami még fontosabb a Szuezi-csatorna – kikerüljön a fennhatósága alól. Kairó ezért az elmúlt pár évben olyan Amerika-barát országoktól kapott jelentős anyagi támogatást, mint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait. Ez egyben ironikus is, hiszen ők voltak a korábbi, megbuktatott elnök, Mohamed Murszi és a Muszlim Muszlim Testvériség legnagyobb anyagi támogatói.

Sziszi missziója

A kötelékek tehát lazulnak Washingtonnal és Abdel Fattah el-Sziszi elnök, a tábornoki kar volt vezetője, tágabb mozgásteret keres. Bár Sziszi angolszász katonai akadémiákon tanult, már korán arra a következtetésre jutott, hogy a Nyugat politikája a Közel-Keleten elhibázott és veszélyes. 2005-ös diploma-dolgozata a Pennsylvania állambeli US War College-ben a „Közel-Kelet demokráciája” címet viselte és kritizálta a kívülről jövő demokratizálási kísérleteket.

Közös Sziszi és Putyin Közel-Kelet politikájában, hogy mindketten támogatják a szíriai diktátort, Baser al-Asszadot. Szintén összeköti a két országot, hogy Kairóban sokan a 2011-es Tahrir-téri forradalmat a CIA számlájára írják, éppen úgy, ahogy Putyin tekint a 2013-as Majdan-téri felkelésre Kijevben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG