4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fiatal olasz miniszterelnök több fronton reformálja országát, hogy kihúzza a mocsárból. De a pazarlás, korrupció és a maffia mélyen beivódtak a politika és társadalom mindennapjaiba, amelyet most egy újabb nagy botrány rázott meg. Az EKB olasz főnöke, Mario Draghi sok kényes ügyletben segédkezik országának, de ebből meg már a németeknek van elege.

Matteo Renzi, Olaszország 39 éves miniszterelnöke számos nagy feladatot tűzött ki maga elé, hogy országát kihúzza a mély kátyúból. Csak címszavakban: alkotmányos reform, választási rendszer átalakítása, nők csúcspozíciókba juttatása (a Renzi-kormány fele a szebbik nem képviselője), az országgyűlési képviselők és szenátorok számának lefaragása. Elődjeinek hivatali luxusautóit az eBay-en árverezteti el.

Renzi munkaerőpiaci reformja - amelyet decemberben fogadtak el és amerikai mintára Jobs Act-nek nevezik – rugalmasabbá teszi a piacot, szűkíteni próbálja a szakadékot a túlzottan védett alkalmazottak és a fix szerződés nélkül alkalmazott fiatalok között. Könnyebbé teszi a 15 főnél többet foglalkoztató vállalatoknak, hogy megváljanak dolgozóiktól, és a munkavállaló védelmét a szolgálat hosszától teszi függővé.

 

 

De ezek az átalakítások csak évek múlva hozzák meg gyümölcsüket. A gazdaság pedig 2008 óta már a harmadik recessziójában van, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint a munkanélküliség 13,4%-os, a fiataloké 43,9%-os szintre jutott! Ez már több mint kétszerese a megfelelő német adatoknak, amely arra utal, hogy jogosak a félelmek az euróövezet növekedési divergenciájával kapcsolatban.

Az olasz démonok

A dinamikus miniszterelnök hamar szembetalálta magát a múlt démonaival is. Pazarlás, korrupció és a maffia mélyen beivódtak Olaszország politikájának és társadalmának mindennapjaiba. Egy decemberi felmérés szerint az olaszok csupán három százaléka gondolja, hogy a politikusok bármit is tesznek értük, és csak 15%-nak van bármilyen bizodalma az olasz állam iránt.

De még a sokat látott és kellően letargikus rómaiakat is megdöbbentették a legutóbbi letartóztatások. Az ügyészség múlt hónapban vette őrizetbe Massimo Carminatit, a félszemű ex-terroristát és 36 társát. 250 millió euró értékű vagyontárgyakat foglaltak le. Az ügyészség vádja szerint Carminati egy korrupciós hálózatot működtetett Rómában, és euró-milliókat vágott zsebre közbeszerzésekből. Lefizetett politikusokon keresztül a kezébe került a helyi szemétszállítás és a bevándorlók elszállásolása is a fővárosban. Mint kiderült egy lehallgatott beszélgetéséből, a bevándorlókon nagyobbat akasztott, mint a kábítószer-kereskedelmen.

De az etikátlanság a törvény őreit is áthatja. Az olasz fővárosban december 31-én este és éjszaka szolgálatba szólított ezer közlekedési rendőrből 835 betegség miatt nem jelentkezett munkára. December 31-én éjszaka akadozott a római metróközlekedés is a metróvezetőket sújtó hirtelen megbetegedések miatt.

Frankfurti emberünk

A Mario Draghi vezette EKB hátsó ajtaján keresztül végrehajtott mentési csomagok nélkül Olaszország már régen hitelezőivel tárgyalna az adósság-elengedésről. Közben a tavaly augusztusi felmérések szerint az olasz bankok 173,9 milliárd euró nagyságú rossz hitelállományon ülnek.

A La Republica nevű befolyásos lap pedig a napokban közölte, hogy az olasz bankok 50 milliárd euró nagyságú rossz hitelt akarnak az olasz kormány garanciájával az EKB nyakába sózni. A 2008 előtti időszakból jól ismert Asset-Backed Securities, azaz eszközalapú értékpapírok formájába csomagolnák és adnák el 20 milliárd euróért az EKB-nak. Ha a hitelfelvevők teljes csődbe mennének, akkor az olasz állam nyolc milliárd euróval szállna be a veszteségekbe.

A működő piacokon az ilyen rizikós papírokat hedge fundok vásárolják. Az eurózónában beugrik a Draghi-vezette EKB. Csoda-e, hogy a német pénzügyminiszter és a német jegybank vezetője véget akar vetni az olasz vircsaftnak Frankfurtban?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG