3p
Az orosz vezetés levonta a tanulságot az amerikai neokonzervatívok katasztrofális közel-keleti beavatkozásaiból. Már helyi szövetségessel vetik meg a lábukat az olajban dúskáló Líbiában. Moszkva szíriai beavatkozása révén nagyban nőtt az oroszok tekintélye a térségben és az arab vezetők újraértékelik kapcsolataikat a Kreml urával.
MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Moszkva egyre intenzívebben avatkozik be a líbiai polgárháborúba. Ez már az új orosz Közel-Kelet-stratégia keretében történik. Putyin levonta a megfelelő következtetéseket a szíriai polgárháborúból és az USA 2003-as iraki offenzívájából.

Hogyan ne avatkozz be?

George W. Bush republikánus elnök és neokonzervatív csapata helyi szövetségesek nélkül vágott bele a háborúba – sőt a bombázások után szétverte a kormánypártot és az iraki hadsereget -, ezzel szemben a Kreml most már tudja, hogy külföldi államként csak erőskezű rezsimmel érdemes együttműködni.

Ezt a tanulságot most a líbiai polgárháborúban alkalmazza a Kreml. Moammer Kadhafi ezredes 2011-es megdöntése után Líbia teljes káoszba süllyedt és a keletkezett hatalmi űrt rivalizáló milíciák töltötték be. Jelenleg Tripoliban székel egy nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány, másrészt pedig a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halifa Haftár tábornokhoz köthető vezetés, amely az ország keleti felének legnagyobb részét ellenőrzi. Haftár tábornok egy szekuláris, nyugati mintára épülő államot szeretne létrehozni Líbiában és fölvette a harcot az észak-afrikai állam dzsihadistáival, különös tekintettel az Iszlám Államra. Haftár sokáig Kadhafi ezredes ellenfele volt, aki amerikai védelem alatt élt az Egyesült Államokban évtizedeken keresztül és 2011-ben tért vissza Líbiába, hogy részt vegyen a polgárháborúban.

Sajtóértesülések szerint Haftár csapatában már orosz zsoldosok is harcolnak.

Ezzel mondjuk Moszkva már későn jövőnek számít, hiszen egy kiszivárgott bizalmas feljegyzés szerint a brit és a jordán különleges egységek már 2016 januárja óta harcolnak Líbiában. Természetesen az amerikai erők is az országban vannak, míg a francia különleges erők Bengázitól keletre rendezkedtek be. A líbiai képviselőház vezetője megerősítette, hogy az orosz hadsereg segíti Haftár erőit a katonák képzésével és a hadieszközök szerelésével.

Moszkva visszatérése az arab világba

Haftar nemrég Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel is tárgyalt egy videó-konferencia keretében, tavaly novemberben pedig az orosz külügyminiszterrel személyesen is találkozott Moszkvában. Az orosz beavatkozás a Kreml 2016 őszén nyilvánosságra hozott Közel-Kelet és Észak-Afrika stratégiája mentén halad. Eszerint Moszkva főként politikai eszközökkel járul hozzá a konfliktusok megoldásához, mégpedig helyi szövetségesekkel összefogva.

Káncz Csaba

A Newsweek részletes beszámolója szerint Putyin az utóbbi két évben 25 alkalommal találkozott vezető arab politikussal, míg az amerikai elnök csupán 5 alkalommal. Moszkva szíriai beavatkozásának sikere révén nagyban nőtt az oroszok tekintélye a térségben és az arab vezetők újraértékelik kapcsolataikat a Kreml urával.

Washingtonban aggodalommal figyelik Moszkva erősödő szerepét az olajban dúskáló Líbiában. Attól tartanak ugyanis, hogy a Kreml ugyanúgy megvetheti a lábát az országban, mint a szovjet időkben, amikor az oroszok különleges kapcsolatot ápoltak Kadhafi ezredessel.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG