4p
Egyelőre minden napra jut valami kellemetlen megnyilvánulás vagy intézkedés a Fehér Házból, tegnap Németországnak ment neki az amerikai elnök kereskedelmi tanácsadója, mégpedig értelmetlen, sőt a valósággal épp ellentétes vádak alapján. Ha Mario Draghinak panaszolta volna el bánatát, még értelme is lett volna.

Az ominózus nyilatkozatot Peter Navarro, a Fehér Ház új kereskedelmi tanácsának vezetője, Donald Trump tanácsadója tette a Finanacial Times-nak adott nyilatkozatában. Azzal vádolta Németországot, hogy rendkívül alulértékeltté teszi az eurót, és ezzel kizsákmányolja kereskedelmi partnereit, köztük Amerikát is, mivel olcsón tud exportálni. Hozzátette, hogy így Németország az eurózóna tagokat is kizsákmányolja a gyenge euró által, ami teljes képtelenség, hisz egy valutát használnak.

Deutschmark

Az eurót implicit német márkának, szó szerint Deutschmarknak nevezte, amivel mindjárt 18 országba is belerúgott. A német gazdaság csak valamivel kevesebb, mint a harmadát teszi ki az eurózóna gazdaságának, és a közel egyharmadot közel egy egésznek tekinteni elég nagy matematikai probléma. Elégtelen, leülhet!

Mintha arra akart volna utalni ezzel, hogy az alacsony árfolyam csak Németországnak kedvező, noha a gyengébb gazdaságú euróövezeti tagállamoknak sokkal nagyobb segítség az alacsonyabb árfolyam, mint Németországnak. Németország 1,4-1,5 dolláros eurót is könnyedén elbírna, hisz amikor ennyi volt, az sem okozott neki gondot, pont a déli tagállamok miatt van gyengébb árfolyam. Megkockáztatjuk, hogy ha az euró tényleg egy kvázi német márka lenne, most legalább 2 dolláron állna.

Az EKB dönt

Az egész vád azért teljesen extrém, és ezt Angela Merkel is hangsúlyozta, mert az euróval kapcsolatos minden döntést az Európai Központi Bank hoz, az EKB felel a jelenlegi rendkívül laza monetáris politikáért, ami az alacsony árfolyam egyik oka. Németországnak ez a monetáris politika a negatív reálkamat miatt kifejezetten káros, és ezt sok német politikus jelzi is, de a német kormány közvetlenül nem szól bele az EKB intézkedéseibe, mivel tiszteletben tartja a jegybanki függetlenséget. Németország tehát nem lenyomja az eurót, hanem, ha tehetné, megemelné a kamatot és ezzel együtt vélhetően erősödne az euró, miután csökkenne a dollárhoz képesti hozamkülönbözet.

Játssza az idiótát vagy tényleg az?

Navarro kirohanása és vádjai így különösen értelmetlenül hangzanak, tulajdonképpen az a kérdés, hogy kötözködni akart-e egy nyilvánvaló szamársággal, vagy tényleg annyira ostoba, hogy nincs tisztában az euróval, az európai monetáris politikával és a német kormány politikájával. Gyanítjuk, hogy ez utóbbi a helyzet, ebben az esetben viszont az a kellemetlen, hogy egy ilyen ember lehet kereskedelmi főtanácsadó. Még kevesebbet tud, mint a főnöke, akitől nem is várják el egyébként, hogy mindenben tájékozott legyen, de elvileg pont ezért vannak tanácsadói.

Így lett volna értelmes

Ha Navarro értelmeset, sőt ütőset akart volna mondani, akkor nem a németeket piszkálta volna, hanem az EKB extrém mértékben laza monetáris politikájára tett volna megjegyzést, persze ezt is csak a nemzetközi diplomáciai szokásoknak megfelelő hangnemben.

Ez ugyanis egyre elterjedtebb vélemény, és egy tegnapi adat is alátámasztja: az eurózóna inflációja immár 1,8 százalékra emelkedett, lényegében elérve a jegybanki célt. Igaz, hogy a maginfláció ennél alacsonyabb, stabilan 1 százalék körül van, de a két adat együttesen sem indokol már kötvényvásárlási programot, de 0, illetve negatív kamatot sem. Kérdés, hogy az EKB az adat hatására fog-e módosítani monetáris politikáján, vagy megvárja, hogy tartós folyamatról van-e szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG