3p
Londoni pénzügyi elemzők szerint kedden nem módosít 2,1 százalékos, rekord alacsony alapkamatán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai azzal számolnak, hogy a monetáris tanács hangneme valamivel enyhébb alapállásra utal majd a kamatdöntő ülés utáni közleményében, tükrözve az európai és a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat, valamint a lassabb kilábalási ütem és különösen a csökkenő olajárak inflációra gyakorolt lefelé ható nyomását.

A GS elemzői ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy az MNB monetáris testülete egyelőre nem módosítja a kamatpolitikára adott iránymutatását, amely az alapkamat szinten tartására utal 2015 végéig. Ha azonban a makrokilátások tovább romlanának, és ha az inflációs kilátások még alacsonyabb inflációs pályát valószínűsítenének, akkor a monetáris tanács enyhébb alapállásra valló retorikát fűzhet a decemberben esedékes következő inflációs jelentéshez - jósolják a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felidézték, hogy az MNB a fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos - a várakozásoknál sokkal nagyobb - éves összevetésű visszaesését egyszeri tényezőknek tulajdonította, és nem látja a szélesedő, tartós defláció kockázatát.

Bezavar az olajár

A JP Morgan londoni közgazdászai közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a magyarországi infláció a következő hónapokban egyre nagyobb mértékben elmarad az MNB jelenleg érvényben lévő prognózisától, elsődlegesen a meredeken csökkenő olajárak miatt.

A cég londoni nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.

A JP Morgan elemzői mindezek alapján 1,5 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon 2015 egészére, kiemelve, hogy ez 1 százalékponttal alacsonyabb az MNB legutóbbi előrejelzésénél.

A ház szerint az inflációs folyamatok láttán az MNB monetáris tanácsa enyhébb alapállásra válthat a decemberi inflációs jelentésben, és ez 2015 elején további jegybanki kamatcsökkentésekhez is vezethet.

1,7 százalékig is elmehetnek

Más nagy londoni házak akár igen jelentős újabb MNB-kamatcsökkentést sem zárnak ki.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - elemzői Londonban ismertetett minapi devizapiaci körképükben úgy vélekedtek: az éves összevetésű magyar fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos visszaesése erőteljes jelzés arra, hogy módosulhat az MNB monetáris politikája. A ház felülvizsgált előrejelzése ennek alapján azt valószínűsíti, hogy az MNB alapkamata a jelenlegi 2,1 százalékról 1,7 százalékra csökken 2015 első negyedéig.

A keddi kamatdöntő ülés előtti előrejelzésükben a Barclays bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői sem zárták ki az MNB további kamatcsökkentéseit. A ház közgazdászai szerint a monetáris enyhítési ciklus befejeződésére tett utalások ellenére is most már úgy tűnik, hogy további kamatcsökkentések válhatnak szükségessé a zuhanó infláció és a magyar gazdaság 2015-ben valószínűsíthető lassulása miatt.

A Barclays elemzői hangsúlyozták ugyanakkor: várakozásuk szerint a magyar jegybank nem szánja el magát kamatcsökkentésre inflációs előrejelzésének felülvizsgálata előtt. A cég szerint ez valószínűleg a decemberi vagy a márciusi inflációs jelentésben megtörténik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG