4p
Az a tény, hogy végül túlélte a megpróbáltatásokat az eurózóna, azt jelenti, hogy érdemes foglalkozni a fenntartásával és megerősítésével. A versenyképesség növelésére egy működő példát is bemutattak a Lámfalussy konferencián, és megállapították: Európában kétféle állam van: a kicsik, és azok, akik még nem jöttek rá, hogy kicsik.

Euró-szobor Brüsszelben, az Európai Parlament épülete mellett.

Magyarország nem tagja az eurózónának, de egy nagy hozzájárulást máris tett hozzá Lámfalussy Sándor személyében – mondta az MNB által szervezett Lámfalussy konferencián Klaus Regling, az Európai Stabilizációs Mechanizmus ügyvezető igazgatója.

Európa az 1929-33-as óta a legsúlyosabb válságból jött ki, és az euró túlélte. Erre valószínűleg kevés más közös valuta-kísérlet lett volna képes - ezek után már nem lehet gond az, hogy az eurózónát megerősítsék és stabil legyen a zóna, véli a szakember.

A válság után évekig felelőtlenül költekeztek egyes országok, ezek után lényegében fizetésképtelenek lettek, ki kellett őket menteni. Ezek összességében jórészt sikerültek, és a válság és következményeinek kezelése azt mutatja, hogy végül is Európa meg tud birkózni a bajokkal  mondta Regling.

4 változás, plusz a végső menedék

Az igazgató elmondta: 5 területen történnek változások, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen esetek:

  1. a kormányoknak fegyelmezetteknek kell lenniük fiskálisan, nem engedhetnek nagy deficiteket keletkezni. A deficiteknek szigorúan 3 százalék alatt kell maradni, sőt célszerű a 2 százalékos szintet megcélozni. Az országoknak figyelni kell a versenyképességükre, nem szabad hagyni, hogy a túlzott bérkövetelések felborítsák, és így a fizetési mérlegekben is deficitek keletkezzenek.
  2. az országok közötti fiskális-monetáris együttműködést meg kell növelni
  3. aktív monetáris politikát kell folytatni, az EKB is sokkal aktívabb, mint a válság előtt.
  4. új felügyeleti intézményekre van szükség, melyek a bankokat, biztosítókat és a tőkepiacokat ellenőrzik uniós szinten.
  5. létrejött maga az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus), megfelelő hitelezési kapacitással. Négy országon sikeresen segített: Spanyolországon, Portugálián, Írországon és Cipruson.

Az ESM a végső menedék egy-egy országra. Ezt a lehetőséget az EKB korábban nem nyújthatta, a válság előtt nem létezett. Most ez nyújtja a bajba jutott országoknak a túlélés lehetőségét - enélkül nemcsak Görögország, de lehet, hogy az említett négy ország is kiszorult volna az eurózónából Regling szerint.

Szorosabb integrációra van szükség

A válság egyértelműen megmutatta, hogy az eurózónában szorosabb integrációra van szükség, intézményi reformok kellenek, hogy ne fordulhassanak elő olyan problémák, mint a görög eset volt - vagy akár a többi olyan ország ügye, ahol mentőprogramra volt szükség, mondta a konferencián Jan Smets.

A belga jegybankelnök elmondta: egy kockázatmegosztó mechanizmusra van szükség, amely az egyes tagokat érő sokkokat segít közösen kezelni.

A belga példa jól működik

Érdemes lenne a nemzetek szintjén növelni a versenyképességet, ehhez akár nemzeti versenyképességi tanácsokat is célszerű lehet felállítani, melyek koordinálják például a szakszervezetek és más gazdasági résztvevők érdekeit. Belgiumban működik ilyen, és elég hatékony, általában a szereplők közti belső feszültségeket jól tudják kezelni – mondta Smets.

Belgiumban egy fiskális tanács is van, melynek célja, hogy a költségvetést sikerüljön egyensúlyban tartani, legyen egy kontrollja adott esetben a kormány költekezésének. A kormány mellett a régiók, önkormányzatok is részt vesznek a munkában és kompromisszumra törekednek, hogy ezeken a szinteken se keletkezzenek fiskális feszültségek, ne lépjenek fel váratlan hiányok.

Ez eurózónás szinten sem lenne rossz megoldás véleménye szerint, miután nem a kényszer a lényege, hanem egy folyamatos egyeztetés a résztvevők között azzal a céllal, hogy a különböző érdekeket összehangolják a közös érdekkel - persze ez minden résztvevőtől megfelelő önfegyelmet és kooperációs szándékot, kompromisszumkészséget feltételez.

Vannak a kicsik, meg akik még nem tudják, hogy kicsik

Európában kétféle állam van: a kicsik, és azok, akik még nem jöttek rá, hogy kicsik. Vagyis külön nem tudnak már boldogulni Európa országai, egymásra vagyunk utalva – mondta Jan Smets.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG