5p
A friss adatok szerint nem csökken az EU gazdag országaiba vándorlás, továbbra is évente egy kisvárosnyi embert érint. Eközben a sokat emlegetett déli országokból alig megy valaki. Mik az okok, és minek kellene itthon változni ahhoz, hogy a folyamat lelassuljon? Mekkora bérszínvonallal elégednénk meg?

A folyamat 2004-től indult meg, de akkor még csak korlátozottan: gyakorlatilag Anglia volt az egyetlen közkedvelt célpont ország, amely megadta a lehetőséget. Akkor főleg a lengyelek indultak meg tömegesen. Talán kissé rosszabbul álltak, mint mi, de ami a lényegesebb, hogy négyszer annyian vannak. A folyamat a 2008-as válság után felgyorsult, de az áttörés a német és osztrák munkaerőpiac 2011-es megnyitásakor következett be. Közel vannak ezek az országok, sokan tudnak németül, és combosak a jövedelmek.

Kik nem mennek?

Ugyanakkor a lengyelek kivonulása arányában kissé mérséklődött, leginkább talán azért, mert sokat fejlődtek. A válság szinte egyedüli kivételként egyáltalán nem érintette őket, fejlődésük kiegyensúlyozott. A románok és a bolgárok átmeneti 7 éve viszont tavaly járt le, és ők sokkal nagyobb ütemben indultak meg, noha nem kis hányaduk már korábban is nyugaton dolgozott. Ez teljesen érthető: az ő bérszínvonaluk a miénknél is alacsonyabb.

Ellenben a válság óta sokat emlegetett dél-európai euró-zóna tagok lakossága alig mozdul. Ez elsőre meglepő, hisz sokat hallottuk, hogy mély válságban vannak, nagy az eladósodottság, nagy a munkanélküliség, mentőcsomagokra szorultak. Mindez így van, csakhogy ezek ellenére a munkabérek sokkal magasabbak, mint régiónkban, sokkal kevésbé maradnak el a német vagy brit szinttől. Annak ellenére, hogy pl. Portugália és Görögország GDP-je érdemben a miénkkel egyezik meg, náluk is jóval magasabbak a fizetések (ha Görögország végül összeomlik, és a jön a drachma, akkor azért biztos lesz onnan egy kis elvándorlás, hisz akkor életszínvonaluk azonnal a miénk szintjére süllyed).

Gazdag olaszok

Mi lehet az oka a déliek magasabb bérszintjének? Olaszország esetében a dolog indokolt, hisz bármennyi negatívum is hangzott el, főleg Berlusconi idejében, alapvetően egy gazdag országról van szó. Az olasz egy főre jutó GDP a német adat 70-75 százaléka, ami lássuk be, igen kellemes állapot. Mindez úgy, hogy a szegényebb déli részek is benne vannak, amiből az adódik, hogy az északi, fejlett részek GDP-je közelíti a németet (ez Spanyolországban is hasonló: a baszk és katalán részek német vagy francia szintűek, a dél elmaradottabb).

Az olaszok esetében indokolt is a fejlettség. A 2. világháború után náluk is rögtön demokratikus rendszer alakult ki (bár néha a kommunisták majdnem nyertek), és szinte rögtön integrálódtak a kialakuló európai együttműködésbe, mely az Európai Unió magja lett. Így fejlődésükhöz már lassan 70 éve adottak a feltételek, érthető is, hogy a legmesszebbre jutottak.

Hamarabb csatlakoztak

A másik három déli ország, Spanyolország, Portugália és Görögország csak 30 évvel később kerültek be az európai demokráciák közé. Addig szélsőjobboldali diktatúrák alatt sínylődtek, az európai integrációból kimaradtak, fejlődésük nem volt gyorsabb, mint a miénk a vasfüggöny mögött. Viszont 1975-ben megdőltek a diktatúrák, a három ország a demokrácia és az integráció útjára lépett, 15 évvel előttünk. Ez a 15 év elég volt arra, hogy ha gazdaságilag nem is feltétlenül, de bérszínvonalukat tekintve jóval nagyobbat haladjanak, mint mi. Ennek egyik tényezője az volt, hogy valutáik reálértékben felértékelődtek, az eurózónába való belépéskor árszínvonaluk közel volt a fejlett országokéval, így bérszínvonaluk is sokkal közelebb került ahhoz. Emellett Spanyolország a tényleges fejlődésben is elhúzott a két kisebb ország elől, ha az olasz szintet nem is érte el.

A következő ugrás az euró bevezetés után jött: ekkor a déli országokban folytatódott az a béremelési dinamika, amit még folyamatosan elinflált saját valutáik időszakában szoktak meg. És itt kezdődtek a gondok: túl magasra emelkedett a bérszínvonal, az országok versenyképtelenek lettek és eladósodtak. Mostanra viszont, a görögöket kivéve stabilizálták gazdaságukat, de a miénknél sokkal nagyobb bérek mellett. Még a spanyoloknál meglévő magas, 20 százalék feletti munkanélküliség sem készteti távozásra a tömegeket.

Mélyről jövünk

Nos, ezzel szemben a volt keleti blokkban a rendszerváltáskor rendkívül alulértékelt valuták, és ezáltal a nyugatihoz mérten elképesztően kis bérek voltak. Ez sokat javult az eltelt 25 év során, de még mindig az indokoltnál nagyobb különbség maradt. Különösen nálunk, ahol az árszínvonal is kisebb a cseh vagy a szlovák szintnél, ami a forint alulértékeltségére utal. A bérek pedig ugyan dinamikusan emelkedtek a rendkívül alacsony induló szintről, de még nem tudtak elég magasra jutni.

Nálunk a munkaerő teljes költsége óránként 7 euró, míg az EU átlag 24 körül van, a fejlett országoké 28-30 körül. A négyszeres különbség nem indokolt, valószínűleg elbírnánk egy kicsit többet is. Ha a következő években fennmaradna a tavaly megindult reálbér növekedés és a forint is tartósan erősödne, 5-6 év alatt már lefékeződhetne a kifejezetten a magasabb bérért történő elvándorlás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG