4p
Szinte mindegyik nagyobb német lap portálja a törökökkel foglalkozik szombaton, de nemcsak a közelgő EU-Törökország csúcs miatt. Oroszország és Törökország között nagyon nagy a feszültség, a török határőrök hét szír menekülőt agyonlőttek, tízet megsebesítettek. Erdogan török elnök a szíreknek inkább szír területen létesítene „menekültvárost”. A kurdok és a törökök között szabályos háború folyik.
Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Szultán cár ellen” – hangzik a német Focus magazin online vezető cikkének címe, amely szerint az orosz és a török elnök élesen szemben áll egymással Szíriával kapcsolatban. A helyzet igen veszélyes, a Nyugat számára is – írják. Emlékeztetnek az orosz harci gép tavalyi lelövésére, és azt állítják, hogy az orosz gépek azóta is gyakran megsértik a török légteret azon a félsziget-szerűen Szíriába belógó török határszakaszon. Az orosz bombák is gyakran hullanak le a határhoz nagyon közel.

Az ellentétek egyik fő alapját adják a szíriai kurdok, akik az orosz légitámadások segítségével teret nyernek. A török tüzérség állítólag napok óta lövi az állásaikat. A lap szerint már a török-orosz háború lehetőségét is mérlegelik a biztonsági szakértők, a lap számba is veszi az eddigi, a két ország között lezajlott törénelmi konfliktusokat.

Milliók menekültek Törökországba

Becslések szerint Törökországban már 2,7 millió szíriai is tartózkodhat, tavaly nyáron még inkább kétmillió köröli számokról volt szó. A török-európai uniós tárgyalások, mint a hétfői csúcstalálkozó egyik tétje, hogy Törökország határain belül tudja-e őket tartani. Nem tudni, mennyiben kapcsolódik ehhez, de egy mai hír szerint hét szíriai menekültet lelőttek a határőrök a török-szír határon, tízet megsebesítettek.

"Szultán cár ellen" – Focus Online

Az Amnesty International szerint már februárban is lőttek határsértőkre, köztük gyerekekre is. A határon, amelyet a törökök lezártak, több tízezer ember vár bebocsátásra, csak a súlyos sebesülteket engedik át. Lehet, hogy Erdogan, ha nem mehetnek tovább Európa felé, akkor saját országába sem akar beengedni többet? Már régóta folyt a török-szíriai határon is a kerítésépítés.

Egy megyényi menekültvárost terveznek

Erdogan török elnök most kitalálta azt is, hogy a szíreknek szíriai területen kellene menekültvárost építeni. Erre Észak-Szíriában, a török határ közelében jelölnének ki egy 4500 négyzetkilométernyi (nagyjából egy magyar megyének megfelelő nagyságú) területet. A „nemzetközi közösség” is részt venne a programban, de a részletek, a zóna védelme például, nem ismeretesek, ahogy az sem, mikor valósulhat meg. Ankara azonban már régóta szorgalmazza a háború sújtotta Szíria északi részén egy védelmi folyosó létrehozását a menekültek számára.

Az ellenzéki lapokat lerohanják, ugye?

Jelenleg az a helyzet, hogy az EU támogatja a menekültek visszatoloncolását Törökországba, de így már lényegében a polgárháborúba való visszaküldésüket éri el vele – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német ellenzékhez tartozó Zöldeket. Szerintük mindez ráadásul ellentétes a nemzetközi joggal.

A Die Welt címlapja az ellenzéki lap elleni rendőrattakról

Sokan tartanak attól, hogy a menekültek visszatartásáért cserébe Törökország hosszan és keményen zsarolja majd az Európai Uniót, és attól is, hogy még inkább fittyet hány majd saját polgárai emberi jogaira is. Most is nagy a felháborodás, mert a török rendőrök szabályosan lerohanták egy ellenzéki, a kormánnyal szemben kritikus lap szerkesztőségét. Közben durván szétvertek egy tiltakozó tüntetést is. A lapot kijelölt kormánybiztos irányítja, a dolgozók emigrációba vonulást tervezgetnek.

Törökország szétlőtte saját városát

Gyakorlatilag háborús állapotok vannak a törökországi kurd területen, mindennaposak a harcok, számos rendőr, katona és polgári lakos hal meg nap mint nap. Több hónapos kijárási tilalom és harcok voltak Cizre városában a kurd felkelők ellen, amely hasonlóan romhalmazzá vált, mint számos szíriai város. A kijárási tilalom feloldásával a romok alatt ma is számos áldozat holtteste után kutatnak a hozzátartozók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG