5p
Nincs inflációs, növekedési és kockázati indoka annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosítsa irányadó kamatát. Várhatóan legalább egy évig nem is változtat a múlt havi kamatcsökkentéssel kialakult 2,10 százalékos alapkamaton - jósolták a kamatdöntő ülés előtt londoni pénzügyi elemzők.

A 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértőinek megfogalmazása szerint gyakorlatilag semmi tétje nincs a monetáris testület keddi ülésének, miután az MNB az előző hónapban világos jelzést adott arra, hogy az elért kamatszinttel biztosítható a középtávú árstabilitás, és a kamatcsökkentési ciklus ennek alapján véget ért.

A 4cast elemzői szerint a piaci figyelem lassan arra összpontosul, hogy mikor kezdődik el az MNB szigorítási ciklusa. A ház szerint jóllehet a piaci szereplők valamelyest kétlik, hogy az alapkamat valóban nem változik 2015 végéig - ahogy arra Matolcsy György MNB-elnök utalást tett -, az viszont egészen valószínű, hogy a magyar jegybanki alapkamat több negyedéven át nem mozdul a jelenlegi szintről, hacsak időközben nem nehezedik a forintra az eddig tapasztaltnál "sokkal drámaibb" árfolyamnyomás.

Ezt nézik Matolcsyék

A 4cast elemzői szerint a monetáris tanács jelenleg két fő tényezőt figyel. Az egyik a geopolitikai feszültségek erősödése, és ezzel összefüggésben a központi gazdasági erőcentrumok - mindenekelőtt az Egyesült Államok - kötvénypiacain megjelenő kockázatok, valamint ezek hatása a forintra és a magyar állampapírokra.

Jóllehet augusztus elején a forint kétévi mélypontra gyengült az euróval szemben, az MNB azonban az elmúlt években meredeken lefelé módosította a forintárfolyam inflációs átszűrődésére kidolgozott becslését, és emiatt a jelenleginél sokkal nagyobb árfolyamnyomás kellene ahhoz, hogy a monetáris tanács "aggódni kezdjen" - vélik a 4cast elemzői.

A cég szerint az MNB monetáris testülete által figyelt másik fő tényező az euróövezet gazdasági teljesítménye. A valutaunió jelenlegi nyomott növekedési kilátásai és a rendkívül enyhe ívű euróövezeti inflációs pálya miatt változatlanul alacsony az importált infláció, és ez is kényelmes helyzetet teremt az MNB számára. 

Mindemellett az orosz élelmiszerimport-tilalom enyhíti a magyar inflációs kosár élelmiszerkomponensében jelentkező inflációs nyomást, akkor is, ha az ukrajnai termés egy része odavész a harcok miatt - hangsúlyozták a 4cast közgazdászai.

Szép ez a növekedés, de...

A ház szerint ráadásul a magyar gazdaság aktivitási adatai sem utalnak keresleti oldalról érvényesülő inflációs nyomásra. Jóllehet az éves összevetésben számolt 3,9 százalékos második negyedévi GDP-növekedés meglepően erős volt, ehhez azonban jórészt az ipari szektor exportja adta a felhajtóerőt, miközben a hazai kereslet lendülete valójában kifulladóban van. Az idei második fél évben várhatóan lanyhul az egész magyar gazdaság növekedési lendülete is, és a még mindig érvényesülő - erősen dezinflációs hatású - negatív kibocsátási rés valószínűleg több negyedéven át nem záródik be - jósolták előrejelzésükben a 4cast elemzői.

Máshol is megálljt látnak

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint sem indokolt a további kamatcsökkentés, különös tekintettel arra, hogy a mostantól tizenkét hónapra előre várt infláció alapján a távlati reálkamat máris negatív. A GS elemzői szerint ez azt jelenti, hogy a további enyhítés érzékenyebbé tenné forintárfolyamot és a helyi piacokat a külső kockázati hangulat és az amerikai kamatvárakozások változásaira.

Az Oroszországgal kapcsolatos kockázatok és az amerikai monetáris politika normalizálásához fűződő várakozások közelmúltbeli piaci reakciói máris jelezték az alacsony hozamelőnyt kínáló valuták érzékenységét, ráadásul a legutóbbi GDP-adatok tanúsága szerint úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság sem szorul további monetáris élénkítésre - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház az első, csekély MNB-kamatemelést csak 2015 közepére valószínűsíti, amikor előrejelzése szerint a magyarországi infláció elkezdi megközelíteni az MNB 3 százalékos célját. A Goldman Sachs londoni elemzői 2016 közepére 4,00 százalékig emelkedő MNB-alapkamatot várnak. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a vártnál enyhébb inflációs kilátások, az amerikai monetáris politika normalizálásának esetleges halasztódása, vagy az eurójegybank (EKB) további enyhítési lépései késleltethetik az MNB kamatemelési ciklusának kezdetét és mérsékelhetik a monetáris szigorítás mértékét is.

Benyomás

A JP Morgan bankcsoport londoni szakelemzői azt emelték ki szintén változatlan alapkamatot valószínűsítő előrejelzésükben, hogy bár a júliusi éves magyar infláció meghaladta a várakozásokat, és háromhavi defláció után pozitív tartományba fordult, a 0,1 százalékos tizenkét havi áremelkedés is azonban még messze jár az MNB inflációs céljától.

Ugyanakkor a második negyedévi gazdasági növekedés is meglepően erős volt, "azt a benyomást keltve", hogy a magyar reálgazdaságnak nincs szüksége a monetáris kondíciók további enyhítésére.

A kockázati mutatókat tekintve a magyar törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciók (CDS) árazása és az állampapírok hozama is stabil volt az elmúlt egy hónapban, miközben a forint 2 százalékot gyengült az euróhoz képest. Mivel azonban a rövid távú inflációs kockázatok lefelé hatnak az orosz élelmiszerimport-tilalom miatt, és a forintleértékelődés inflációs átszűrődő hatásainak sincsenek jelei, nem valószínű, hogy a monetáris tanácsot aggasztaná a jelenlegi forintárfolyam - vélekedtek a JP Morgan szakértői.

A ház elemzői mindezt egybevetve közölték: előrejelzésük szerint az infláció jövőre sem fogja elérni a 3 százalékos jegybanki célt. A cég 2015 végére 2,8 százalékos éves inflációt és 2,50 százalékos MNB-alapkamatot vár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG