3p
A múlt héten kellett kifizetnie Görögországnak egy 750 millió eurós "törlesztőrészletet" az IMF-nek - lapinformációk szerint alig tudták összekaparni a pénzt.
Alekszisz Ciprasz - ő vezeti ki Görögországot az euróövezetből? Fotó: EPA/ALEXANDROS BELTES

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde levélváltásából idéz a hétfői Financial Times. A lap szerint a görög kormány olyan közel jutott ahhoz, hogy hátralékba - vagyis technikailag törlesztési csődbe - kerüljön az IMF-hitel esedékes részével, hogy Ciprasz személyesen írt Lagarde-nak, közölve az IMF vezetőjével, hogy Görögország nem tud fizetni, ha az euróövezeti jegybank nem oldja fel azonnal a rövid futamidejű görög adósságpapírok kibocsátására bevezetett korlátozást.

A valutaalapnak járó törlesztési hányadot Athén végül egy ritkán használt "vészhelyzeti IMF-számla" aktiválásával fizette ki, vagyis gyakorlatilag az IMF-től vett fel kölcsönt ahhoz, hogy az IMF-nek fizetni tudjon - írta a Financial Times.

Már csak egy hajszálra a csőd

A brit lap szerint az ügy felveti azt a kérdést, hogy Görögország milyen közel járhat a csődhöz. Az IMF-nek a jövő hónapban további 1,5 milliárd euró adósságrészt kell törleszteni, miközben a görög kormánynak már a bérek és a nyugdíjak folyósításához szükséges összegek előteremtése is nehézséget okoz - áll a Financial Times írásában.

A lap bennfentes forrásai szerint az IMF igazgatótanácsának zárt ajtók mögött tartott múlt heti ülésén Poul Thomsen, a valutaalap európai osztályának igazgatója figyelmeztette a testületet: a görög gazdasági reformcsomagról folyó tárgyalások olyan mértékben eredménytelenek, hogy az IMF esetleg kénytelen lesz visszatartani a jelenlegi görög pénzügyi segélyprogram 7,2 milliárd eurós következő juttatásából a valutaalapra jutó 3,6 milliárd euró folyósítását.

"Nagyon messze vagyunk egy olyan (megoldástól), amelyet az IMF saját szabályainak alapvető megsértése nélkül támogatni tudna" - mondta a Financial Timesnak egy IMF-illetékes.

Ha nem fizetnek, bukják az eurót

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha Görögország törlesztési csődbe kerül, azzal euróövezeti tagságának is vége.

Ez volt a fordulat?

Angela Merkel német kancellár eddig ragaszkodott ahhoz, hogy Görögország gondjait az eurózónán belül oldják meg. Lassan viszont elszigetelődik ezzel a véleményével: párttársai már megunták a huzavonát, és az a véleményük, hogy az euró erősebb lesz Görögország nélkül. Részletek >>

A Commerzbank elemzése szerint ha beáll a szuverén törlesztésképtelenség, annak automatikusan azt kell maga után vonnia, hogy Görögország távozik az euróövezetből, mivel az államkötvények és a görög bankoknak a kormánnyal szembeni egyéb követelései is elértéktelenednek. A görög jegybank ugyanakkor - az euróövezeti jegybankrendszer tagjaként - fizetésképtelen bankoknak nem nyújthat pótlólagos likviditást az EKB vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA), így a görög bankrendszer elesne az eurójegybank likviditásforrásaitól. A Commerzbank főközgazdásza szerint ez gyakorlatilag azzal érne fel, hogy Görögországot kizárják a valutaunióból, legalábbis ha érvényesül "a gazdasági józan ész".

A Moody's szerint Görögország távozása esetén a legnagyobb veszélyt a bizalmi sokk okozná, amely felforduláshoz vezethet az euróövezeti államkötvény-piacokon. Ha egy ország kilépne az euróövezetből, az megmutatná, hogy a valutaunión belüli széttartó költségvetési és gazdasági folyamatokra nem a hazai költségvetési és gazdaságpolitika módosítása az egyetlen lehetséges válasz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG