5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az USA-ban folyik a bírósági huzavona Donald Trump beutazási korlátozás körül, ma is születhet egy döntés, de a végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondhatja ki. Akiket érint, azok most lázasan igyekeznek beutazni az országba. Az üzleti élet nagyjai azonban mintha egységfrontba tömörülnének a jól kvalifikált munkavállalóikat is érintő rendelet ellen.

A feljebbviteli bíróság (appeals court) ma dönthet arról, vissza lehet-e állítani Donald Trump hét országra és általában a menekültekre vonatkozó beutazási tilalmát, amelyet néhány napja helyezett hatályon kívül egy bíróság. Ha a bíró a rendelet mellett dönt, legkorábban jövő hétfőn léphet újra hatályba. Ezen kívül a harc mindenképpen jogi úton folytatódik, a Legfelsőbb Bíróság elé kerül, várhatóan végső soron az fogja eldönteni, hogy jogszerű volt-e az elnöki rendelet. (Korábbi cikkeink itt>>>> és itt>>>>.)

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a rendelet üzleti úton levőkre, diákokra, bevándorlókra és menekültekre egyaránt vonatkozik, családokat szakított szét. A feljebbviteli bíróság vezetése állítólag inkább liberális, a bírák háromnegyedét baloldali elnökök nevezték ki. Ennek ellenére a döntést senki sem meri borítékolni. A Bloomberg még hosszasan sorolja az esélyeket, jogszabályokat és a korábbi, esetleg mérvadó bírósági ítéleteket.

Felkeltek a cégek A-tól Z-ig

Sajtójelentések szerint akik a rendelet hirtelen bevezetése miatt nem tudtak utazni, azok most lehetőleg mind kihasználják az alkalmat, hogy bejuthatnak az USA-ba. Eközben Trump twitter-üzenetekben ócsárolta a bírákat és az igazságszolgáltatás rendszerét a hétvégén, és őket tette felelőssé, amiért „ömlenek be az emberek”.

Az üzleti élet ellenállása azonban határozottan erősödik, vasárnap a feljebbviteli bírósághoz 97 nagyobb amerikai társaság írt levelet, főleg technológiai cégek. A lista szó szerint A-tól (Apple) Z-ig (Zynga) terjed, de köztük van még például az Airbnb, a Facebook, a Google, az Intel, a Netflix, a Snap és az Uber. A technológián kívülről is akadtak, mint a Levi Strauss vagy a Chobani joghurtkészítő.

Elég az eddigi ellenőrzés?

A cégek a levelet később akarták publikálni, akkor vélhetően még többen írták volna alá, de most felgyorsították a publikálását a fontos bírósági döntés miatt. Emlékeztetnek arra, hogy a bevándorlók hozták létre az ország leginnovatívabb és ikonikus cégeinek egy részét, és számos felfedezés fűződik a nevükhöz. Amerika régen felismerte, mennyire fontos, hogy megvédje magát azoktól, akik ártani akarnak neki, de eközben megtartotta elköteleződését a bevándorlók befogadása felé. Úgy, hogy erősítették az országba belépni szándékozók hátterének ellenőrzését és egyéb vizsgálatokat végeznek körükben – írják.

Segítség, nem tudunk agyakat elszívni

Emlékeztetnek rá, hogy a technológiai iparág a beutazási korlátozás leghangosabb ellenzői között van. „A bevándorlók és a menekültekkel szembeni nyitottság fontos része országunk sikerének, és még inkább az Uberének” – mondta a nagyvállalat vezetője. A rendeletet diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek tartják.

A német Der Spiegel azt írja, jól láthatóan egyfajta szövetség kovácsolódik a Szilícium-völgy cégeinek és más vállalatoknak a részvételével. Ám vannak olyanok is, akik feltűnően hiányoznak a listáról, így az Amazon, az IBM, az Oracle, a Yahoo vagy Elon Musks cégei, a Tesla és a SpaceX. (Musk Donald Trump egyik tanácsadó testületének tagja.)

A Super Bowl (a fő amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntője) során is néhány konszern közvetve kiállt a kirekesztés politikája ellen. A Spiegel szerint a Coca-Cola, a Budweiser és az Airbnb reklámjaiban hangsúlyozták a multikulturális társadalom és az amerikai bevándorlás értékeit.

Mi is az az agyelszívás?

„Az agyelszívás (angolul Brain Drain) egy kritikai élű, rosszalló értelmű kifejezés egy ország szellemi elitjének elcsábítására, a magas képzettségű szakemberek külföldre vándorlásának megnevezésére. Mind a jobb megélhetés iránti vágy, mind a szélesebb körű lehetőségek, mind a szakmai előrehaladás reménye szerepet játszik a kialakulásában” - írja a magyar nyelvű Wikipedia.

„Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokat bírálják az agyelszívással azon 20. századi politikája miatt, amely a gazdaságilag elmaradott országokon kívül még fejlett nyugat-európai országokat is sújtott. Az agyelszívásnak is jelentős szerepe volt abban, hogy az USA szuperhatalommá nőtte ki magát. Az agyelszívás kifejezés nem veszi figyelembe, hogy számos tudóst, szakembert nem „csábítottak” az Amerikai Egyesült Államokba, hanem hazájából – különböző politikai okok miatt – menekülni kényszerült.”

A magyarok közül olyan neves tudósokat említenek, mint Neumann János, Teller Ede, Szent-Györgyi Albert és Galamb József. Az angol nyelvű Wikipedia példái között van Albert Einstein, Sigmund Freud, Enrico Fermi, Niels Bohr, Theodore von Karman (Kármán Tódor) és szintén Neumann János.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG