4p
Vejének főtanácsadói kinevezése megsérti a nepotizmus-ellenes törvényt. Nem lesz egyszerű az összeférhetetlenség látszatát sem fenntartania, tekintve Jared Kushner kiterjedt kínai és izraeli üzleti kapcsolatait. De milyen lesz a kapcsolata Stephen Bannon stratégiai főnökkel, aki az amerikai nacionalizmus és bezárkózás ikonikus alakja?

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Trump a felnőtt gyerekeit komoly tárgyalásokba vonja be, zavarossá téve a választóvonalat a Trump család üzleti ügyei és Amerika külpolitikai érdekei között.  A figyelmeztető jelek egyre sorjáznak, hiszen Trump lánya beült a japán miniszterelnökkel folytatott találkozóra, miközben Trump egyik fia megvitatta a szír háború kimenetelét Párizsban orosz-párti diplomatákkal és üzletemberekkel. Sőt Trump azt is felvetette, hogy veje, Jared Kushner közvetíthetne Izrael és a palesztinok között.

Trump és Orbán, két jó barát

Káncz Csaba

Az egész kísértetiesen hasonlít a magyar miniszterelnök lányának és vejének 2015-ös bahreini energiapolitikai tárgyalásaihoz. De Trump most még tovább lépett. Kushnerről hétfőn jelentették be, hogy apósának főtanácsadója lesz a Fehér Házban. Kushner kinevezése törvénysértő, hiszen ellene megy azon 1967-es nepotizmus-ellenes törvénynek, amelyet annak nyomán hoztak Washingtonban, hogy John F. Kennedy elnök saját testvérét nevezte ki legfőbb ügyésznek. A törvény megtiltja az elnöknek, hogy rokont nevezzen ki olyan kormányszervhez, amelyet ő felügyel, vagy ellenőriz, és Trump veje pontosan ebbe a kategóriába esik.

Kushner Trump idősebbik lányának, Ivankának a férje, és már a kampányban is Trump egyik legfontosabb tanácsadója, az egyik legbefolyásosabb embere volt a színfalak mögött. Bár közeli hozzátartozó magas rangú pozícióba emelése etikai és jogi kérdéseket is felvet, Trump közölte: büszke, hogy kormányában központi szerepet fog játszani Kushner. Kushner ügyvédje szerint "a nepotizmust tiltó törvény nem terjed ki a Fehér Házra".

Mennyit fizetett apu, hogy bekerüljön a Harvardra?

Kushner kinevezésekor lemond családja ingatlanvállalkozásának vezérigazgatói tisztségéről, ahogy a New York Observer című hetilap tulajdonosi jogait sem fogja gyakorolni. Mindenesetre nem lesz egyszerű az összeférhetetlenség látszatát fenntartania. Kushnernek üzleti kapcsolatai vannak a kínai Anbang Biztosító Csoporttal. Amikor a kínai nagykövet felhívta a Fehér Házat pár hete, hogy kifejezze „mély csalódottságát” Trump tajvani elnökkel folytatott telefonhívása miatt, a hívást a Fehér Ház végül Kushnerhez irányította annak kínai kapcsolatai miatt. Kushner jövőbeli részvétele az izraeli-palesztin tárgyalásokban szintén komoly kérdéseket vet föl, hiszen a legnagyobb izraeli bank, az Israeli Hapoalim Bank - amely számos amerikai ügyfélnek segített az adóelkerülésben – több hitelt is nyújtott a Kushner cégcsoportnak.

Kushner tanulmányai során átlagos képességű volt, ezért milliárdos apja átszámítva 750 millió forint adományt adott a Harvard Egyetemnek, hogy fiát soron kívül felvegyék. Amikor az apját 2005-ben bebörtönözték adócsalásért és illegális kampány-adományokért – amelyeket főként a Demokratáknak nyújtott egyébként –, a fiú átvette az ingatlan-birodalmat.

Trump belső köreiből származó információk szerint Kushner „első lesz az egyenlők között” az elnök négy fehér-házi tanácsadójának a körében. Ez magában foglalja még Reince Piebus kabinetfőnököt, Stephen Bannon stratégiai vezetőt és Kellyanne Conway kommunikációs tanácsadót. A New York Times szerint meglehetősen érdekes munkakapcsolat várható Kushner – aki orthodox zsidó – és Bannon között, aki az amerikai nacionalizmus és bezárkózás egyik ikonikus alakja.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG