7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október elsejétől a világ vezetői devizáit tömörítő SDR-kosár részévé vált a kínai renminbi (jüan, CNY), ami egyben elismerése Kína növekvő világgazdasági szerepének valamint jelzi a kínai deviza nemzetközi szerepét is mind a kereskedelmi elszámolásokban, mind egyéb piacokon. Hol áll most a renminbi a világban és hol tart a deviza magyarországi használata és elérhetősége?

Sütő Zsanett, az MNB szakértőjének szakcikkét publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

A kínai deviza nemzetközivé válása az utóbbi időben egyre szélesebb körben elemzett téma. A kínai deviza nemzetközivé majd 2020-ra konvertibilissé tétele a kínai gazdaságpolitika egyik kiemelt célja. Ezen az úton mérföldkövet jelent az IMF által használt devizakosárhoz történő csatlakozás, aminek értelmében 2016. október 1-től a renminbi 10,92%-os súllyal kerül számításba vételre az elszámolási devizaként használt SDR árfolyamának a meghatározásában.

Egy deviza nemzetközivé válásának több lépcsőfoka van, első lépcsőfokként a nemzetközi kereskedelmi tranzakciókban és a pénzügyi piaci elszámolásokban történő használat említhető. További lépcsőfokot jelent az, amikor már befektetési eszközként majd pedig finanszírozó devizaként tekintenek külföldi szereplők az adott devizára. Ez az elemzés a kínai devizának a kereskedelmi elszámolásokban és a devizapiacon történő szerepére fókuszál a legfrissebb statisztikák alapján.

A kínai fizetőeszköz szerepe a nemzetközi kereskedelmi és egyéb elszámolásokban

A nemzetközi fizetési forgalmat bonyolító SWIFT által között adat szerint a kínai deviza a nemzetközi fizetésekben az 5. leggyakrabban használt deviza. A szervezet által közölt legfrissebb információk szerint a renminbi európai elterjedése is egyre inkább érzékelhető: Svájcnak Kínával és Hongkonggal folytatott fizetési forgalmában a kínai fizetőeszköz 4%-os súlyt képvisel, Németország esetén ez az arány 10,9%, míg Franciaország esetében 49,3% a 2016. augusztusi adatok alapján.

1. ábra: Egyes devizák részesedése a nemzetközi fizetési forgalomban (2016. augusztus)
Forrás: SWIFT, RMB Tracker 2016. szeptember

A kínai jüan renminbi szerepe a devizapiacon

A kínai deviza nemzetköziesedésének egy másik fokmérője a tőzsdén-kívüli (OTC) devizapiaci forgalomban történő növekvő használata. A BIS által háromévente közölt, legutóbb 2016. szeptemberében megjelent átfogó devizapiaci adatok alapján az SDR-devizák közül az elmúlt 3 évben csak két deviza forgalma növekedett, és kétszámjegyű, 68%-os forgalomnövekedést a kínai renminbi tudott felmutatni. (ld. 2. sz. ábra).

2. ábra: Az SDR devizák OTC piaci forgalmának változása 2013-2016 között.
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

A SDR-devizák teljes OTC devizapiaci forgalmát tekintve a kínai jüan renminbi egyelőre az ötödik helyen áll. (ld. 3.sz. ábra), ugyanakkor az elmúlt évtizedben látványos mértékű növekedés  látható a kínai deviza forgalmában (ld. 4.sz. ábra).

3.ábra: Az SDR-devizák napi átlagos devizapiaci forgalma (milliárd USD, 2004-2016)
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey
4. ábra: CNY napi átlagos devizapiaci forgalma (milliárd USD, 2004-2016) Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Az elkövetkező években érdemes lehet majd figyelemmel kísérni, hogy a jelenlegi adatok alapján napi átlagban 202 milliárd dolláros OTC renminbi devizapiaci forgalom, hogyan változik például a svájci frank (napi átlag 243 milliárd dolláros), a kanadai dollár (napi átlag 261 milliárd dollár), az ausztrál dollár (napi átlag 353 milliárd dollár) vagy éppen az angol font forgalmához (napi átlag 650 milliárd dollár) képest. (Viszonyításképpen a forint napi átlagos OTC devizapiaci forgalma 15 milliárd dollár volt a BIS 2016 áprilisi adatai alapján).

A nem-pénzügyi vállalatok kínai devizában bonyolított ügyletei a tőzsdén kívüli piacon

A kínai deviza nemzetköziesedésének egyik lépcsőfokát jelenti a nem-pénzügyi vállalatok renminbi használata. Fentebb már esett szó a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokról, itt a devizapiaci fejleményeket vizsgáljuk. A BIS legfrissebb adatai alapján megállapítható, hogy a spot devizapiacon (ahol az üzletkötés napját követő 2. banki munkanapra szóló devizaváltásra szóló üzletkötés történik) a nem-pénzügyi vállalatok hasonló nagyságrendben, napi átlag 10 milliárd dollár értékben, kötnek renminbire és angol fontra szóló ügyleteket. (Ebben szerepe lehet annak, hogy Európában a nemzetközi fizetésekhez kapcsolódó renminbi-forgalom 67 százaléka az Egyesült Királyságban bonyolódik). Viszonyításképpen: a bankközi piacon nem-pénzügyi vállalatok forintra szóló spot devizapiaci kötéseinek napi átlagos forgalma 250 millió dollár.

5. ábra: Nem-pénzügyi vállalatok devizapiaci kötései
Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Az árfolyamkockázat kezeléshez kapcsolódóan érdemes a forward és FX swap piaci kötések forgalmát megvizsgálni. Ezen a területen a többi SDR-devizához képest még nagyságrendbeli elmaradás látható, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a kínai FX-derivatívok piaca még egy fejlődésben lévő piac. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy a nem-pénzügyi vállalatok kínai devizát érintő határidős kötéseinek napi átlag 3 milliárd dolláros forgalma bár elmarad például az angol font esetében látható 10 millárdos, vagy az euró közel 24 milliárdos napi átlagos forgalomtól, de meghaladja például a forint esetében látható 256 millió dolláros napi átlagos forgalmat. Az FX swappiaci kötések tekintetében a nem-pénzügyi vállalatok kínai devizára szóló kötéseinek napi átlagos forgalma háromszorosa a forintra szóló nem-pénzügyi vállalati FX-swappiaci kötéseknek. Természetesen az egyes devizapiaci szegmensekben tapasztalható forgalmi adatokat több tényező is magyarázhatja (konvertibilitás, adott gazdaság világgazdaságban betöltött szerepe, gazdasági nyitottság mértéke, piaci infrastruktúrák, szabályozási kérdések), melyek tárgyalása szétfeszítené jelen elemzés kereteit.

A kínai deviza Magyarországon

A kínai deviza nemzetköziesedéséhez kapcsolódó jegybanki tevékenységek (ld. swap megállapodás, Jegybanki Renminbi Program, Budapest Renminbi Kezdeményezés, stb.) és a kínai devizában történt év eleji kötvénykibocsátás mellett érdemes a magánszektor által tett lépésekre is rávilágítani. Mind a nemzetközi fizetésekhez, mind a devizapiaci tevékenységekhez kapcsolódik az alapvető banki szolgáltatások elérhetősége. A rendelkezésre álló információk szerint jelenleg több magyarországi banknál is elérhető vállalati ügyfelek számára a kínai devizában történő számlavezetés. A betét és hitelügyletek egyelőre kevéssé elterjedtek.

1. táblázat: Néhány banki szolgáltatás elérhetősége renminbiben Magyarországon.
Forrás: MNB

A kínai devizához kapcsolódó egyes devizapiaci ügylettípusok is elérhetők néhány piaci szereplőnél. Bár a forgalom egyelőre elmarad az amerikai dollár vagy euró esetén tapasztalt forgalmaktól (ld. 2.sz. táblázat, CNY az egyéb kategóriában található).

2.táblázat: A forint magyarországi devizapiaci forgalma egyéb devizákkal szemben (napi átlag, millió USD, 2016. április) Forrás: BIS, 2016 Triennial Central Bank Survey

Összefoglalva megállapítható, hogy a kínai deviza növekvő szerepe Magyarországon is a renminbire vonatkozó szolgáltatások megjelenését vonta maga után. Előretekintve, a globális fejleményekkel összhangban Magyarországon is nyílhat tér további fejlődésre a renminbi használata terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG