3p
Az EBRD szerint az orosz recesszió rontja az egész átalakuló térség kilátásait. A magyar gazdaságban 2,4 százalékos növekedést jósolnak 2015-re.

Az orosz gazdaság a korábban vártnál valószínűleg sokkal mélyebb recesszióba süllyed az idén, elsősorban az elmúlt fél évben megfeleződött olajárak miatt, és ez a teljes átalakuló térség idei növekedési átlagát is várhatóan mínuszba sodorja - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei első átfogó előrejelzésében.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 22 oldalas helyzetértékelésében hangsúlyozza ugyanakkor azt a várakozását, hogy a régió átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok 2,6 százalékkal növekszenek az idén, bár e csoport növekedését is visszafogja az euróövezet gyenge teljesítménye.

A magyar számot feljavították

Az EBRD 2,6 százalékos átlagos idei gazdasági növekedést vár az e térségbe sorolt nyolc országban; ez 0,2 százalékponttal gyengébb a bank előző, szeptemberben összeállított előrejelzésénél. Az EBRD azonban e csoporton belül az idei magyar gazdasági növekedésre szóló prognózisát 0,2 százalékponttal 2,4 százalékra javította, a vártnál nagyobb tavalyi növekedési lendület miatt.

Az EBRD megállapítja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelentősen gyorsult 2014-ben, és elérhette a 3,2 százalékot. A tavalyi első fél évben azonban számos kivételes tényező segítette a növekedést, köztük az Európai Unió finanszírozásainak gyorsított lehívása, valamint a közműdíj-csökkentés, amely - ugyancsak egyszeri tényezőként - növelte a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát.

Már tavaly elkezdődött

A tavalyi év közepétől már egyértelmű lassulás kezdődött a magyar gazdaságban, elsősorban a német és általánosságban az euróövezeti gazdaság gyengesége miatt. Az idén a korábbi átmeneti növekedési tényezők már nem hatnak, a külső környezet romlott, emellett pillanatokon belül a költségvetési politika szigorítása is várható, részben a tervezett felvásárlások finanszírozási igényei miatt - jósolták hétfői előrejelzésükben az EBRD elemzői.

Látnak kockázatokat

A bank szerint a magyar gazdaság kockázati tényezői közé tartozik az amerikai monetáris politika szigorításának lehetősége. Az EBRD szerint Magyarországnak viszont előnyös lenne, ha az euróövezeti jegybank (EKB) monetáris enyhítésbe kezd.

A bank meredeken rontotta az orosz gazdaságra adott előrejelzését: az EBRD szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015-ben 4,8 százalékkal csökken. A pénzintézet előző, szeptemberi regionális előrejelzésében 2015-re még 0,2 százalékos orosz GDP-visszaesés szerepelt.

Jórészt emiatt az EBRD a működési térség egészében is visszaesést vár az idén, a 2008-2009-es pénzügyi válság óta először. A felülvizsgált hétfői prognózis szerint a bank tevékenységi területének összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén. Az EBRD előzőleg 1,7 százalékos átlagos növekedést várt az általa finanszírozott átalakuló gazdaságokban, vagyis regionális GDP-prognózisát 2,0 százalékponttal rontotta.

Mennyire vannak bajban az oroszok?

Londoni pénzügyi elemzők szerint Oroszországban valószínűleg elkerülhető lesz a bankrendszer elleni széleskörű betétesi roham, az orosz gazdaság azonban ennek ellenére is mély recesszióba süllyed idén. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG