3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Folyamatosan csökkennek a háztartások nettó megtakarításai. A GDP-arányos államadósság 74 százalék alá mehet az év végén.

A bruttó hazai termék (GDP) 74,3 százalékára csökkent az államadósság szeptember végére a második negyedév végén regisztrált 75,0 százalékról - derült ki a pénzügyi számlák harmadik negyedévi adatairól pénteken kiadott MNB-jelentésből. A kormány prognózisa szerint az év végére 74 százalék alá csökken a GDP-arányos államadósság a tavaly év végi 74,7 százalékról.

Forrás: MNB

Tavalyhoz képest nem rossz

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett "maastrichti" adóssága 25 883 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, 25 milliárd forinttal kevesebb, mint az év közepén, de 481 milliárddal több a tavaly év véginél. Az adósság harmadik negyedévi csökkenéséhez a devizaadósság leértékelődése - a forint erősödése - 178 milliárd forinttal járult hozzá, aminek hatását a nettó hitelfelvétel 153 milliárd forinttal mérsékelte.

Az államháztartás nettó tartozása 22 578 milliárd forintot, a GDP 64,9 százalékát tette ki 2016 harmadik negyedévének végén, a második negyedév végén mért 65,6 és a tavaly év végi 66,9 százalékkal szemben.

Forrás: MNB

A finanszírozási oldalról számolva 356 milliárd forint többlettel zárta az államháztartás a harmadik negyedévet, ami a negyedéves GDP 3,9 százalékának felelt meg. A központi költségvetés többlete 319, a helyi önkormányzatoké 72 milliárd forint volt, amit a társadalombiztosítási alapok 35 milliárd forintos finanszírozási igénye csökkentett.

A szeptember végéig eltelt egy évben a költségvetés finanszírozási igénye mindössze 18 milliárd forint, a GDP 0,1 százalékánál is kevesebb volt.

A vállalatok 66 milliárd forint, a negyedéves GDP 0,7 százalékának megfelelő nettó hiteligényt mutattak a harmadik negyedévben a második negyedévi 79 milliárdos nettó finanszírozási többlettel szemben. A szeptember végén zárult négy negyedévet tekintve azonban továbbra is nettó hitelnyújtó pozíciót vettek fel a nem pénzügyi cégek, csakúgy, mint 2009 közepe óta mindig, bár a 79 milliárd forintos összesített finanszírozási többlet 2014 vége óta a legalacsonyabb lett.

Elfogynak a tartalékok

A háztartások nettó megtakarításai a harmadik negyedévben 203 milliárd forintot, a GDP 2,3 százalékát tették ki, kevesebb mint fele annyit, mint az első és második negyedévi 416 milliárd, illetve 428 milliárd forint volt. A négy negyedéves adat folyamatos csökkenést mutat, a háztartások 1683 milliárddal növelték megtakarításaikat a szeptember végéig eltelt egy évben, míg negyedévvel korábban ez az összeg 1962 milliárd volt és az azt megelőző öt negyedévben egyszer sem volt 2000 milliárdnál kevesebb.

Forrás: MNB

A háztartások pénzügyi eszközeinek bővülésében továbbra is a 164 milliárd forint értékű állampapír-vásárlásoknak volt meghatározó szerepük. Ezen belül a rövid lejáratú papírok iránt mutatkozott nagyobb kereslet. A lejáró banki kötvények miatt jelentősen, 78 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelintézetekkel szemben fennálló követelése a harmadik negyedévben, és csökkent a tőzsdei részvényekben lévő befektetések értéke is. A betétállomány a devizabetétek 143 milliárdos növekedése eredményeként bővült, miközben a forintbetétek állománya 119 milliárddal csökkent.

A háztartások hitelállománya a több éve tartó csökkenés után ebben a negyedévben 32 milliárd forinttal növekedett. A hitelintézetek által nyújtott ingatlanhitelek és a fogyasztási hitelek állománya is bővült, döntően az egyéni vállalkozók hitelfelvételei miatt - jelentette az MNB.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG