4p
Innováció-vezérelt gazdaságról, iparosításról, hiány nélkül működő államról és a NAV-nál folytatandó további szervezeti átalakításáról is beszélt a miniszter.
Varga Mihály és Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Kép forrása: MTI

"Fontos fordulóponthoz érkeztünk el, már arról lehet beszélni, hogy Magyarország hosszú távú versenyképessége szempontjából milyen programot kell kidolgozni, és hogy ehhez a gazdaság minden szereplője csatlakozni tudjon" - kezdte beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Növekedni, de külső források nélkül

Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy "számottevő külső források nélkül" is biztosítani lehessen a gazdasági növekedést. Ehhez több célkitűzést is megjelölt. Az első ilyen az adósságcsökkentés, a beruházások növekedése, de ugyanígy vigyázni kell a fiskális fegyelem betartására is. "Magyarország egyik előnye, hogy az ország sérülékenysége a legnagyobb mértékben csökkent" - tette hozzá a miniszter.

Varga szerint folytatni kell a fegyelmezett költségvetési politikát, hogy belátható időn belül hiány nélkül működjön a magyar állam, szükség van egy rugalmas szakképzési rendszerre, továbbra is a bürokrácia csökkentésére.

Partiképesek vagyunk

Varga szerint a gazdaság növekedése tartós növekedési pályán van. Elértük, hogy a közép-kelet európai országokhoz képest „partiképesek” vagyunk. A miniszter ide sorolta, hogy 7,5 százalék volt az ipar növekedése Magyarországon. Ha a mostani növekedési ütem fenntartható, akkor 30 százalékra is emelkedhet az ipari termelés a GDP-n belül. "A következő évek növekedésének egyik záloga az ipar fejlesztése. Ehhez dolgozták ki a nemrég ismertetett Irinyi-tervet is" - mondta Varga.

Az élvonalba akarunk kerülni

Az Irinyi-tervvel azt akarják elérni, hogy Magyarország fel tudjon zárkózni az EU legiparosabb államai közé. Reményeik szerint az iparstratégia jegyében tartani lehet a növekedési ütemet. "Át kell állni egy innováció-vezérelt gazdaságra" – jegyezte meg a miniszter.

7 fejlesztendő területet nevezett meg Varga, köztük a védelmi ipart is. Járműgyártás kapcsán kitért arra, hogy az elektromos járműgyártás fejlesztése is elengedhetetlen. Az Irinyi-terv alatt pedig "Ipar 4.0"  tervet dolgoztak ki, amely felkészíteni a gazdaságot a digitális változásokra is. Az Irinyi-tervől bővebben itt olvashat >>>>

„Alapvető kérdés, hogy mindehhez van-e elég pénz?” – mondta a miniszter. Varga elmondta, 2020-ig rendelkezünk uniós forrásokkal, amelyeknél fontos a jó kihelyezés, a K+F, és a kkv-k fejlesztése itt prioritás. Másik új elemként, az iparfejlesztésnél hozták létre azt a támogatási programot, amely a fejlődésre képes vállalatokat támogatják. A beruházások forrásainál pedig a meglévő adókedvezmények, amelyek a beruházásokhoz köthetők, ezeket továbbra is meg kívánja tartani a kormány. Ennek is köszönhető, hogy a magyar beruházási ráta tavaly 21,5 százalékra nőtt.

Nincs még vége a NAV átalakításának

A miniszter szerint a politika alapjai változatlanok: a családok és a vállalkozások támogatása. A NAV-nál történt változásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, 5 százalékkal csökkent az adóhivatalnál dolgozók létszáma. Az átalakítás célja, hogy a gazdaság reális igényeihez idomuljon az adóhatóság is. "Ehhez azonban még nem zárult le az adóhatóság átalakítása" - jegyezte meg.

Foglalkoztatás, államháztartás

Varga további célként jelölte meg a munkába állók számának további növekedését is. Megjegyezte:  a munkanélküliek száma megfeleződött, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint most. Ezért a közfoglalkoztatást is tovább folytatja a kormány. Fontos ugyanakkor, hogy az itt dolgozó embereket egyre jobban vissza tudják vezeti a munka világába. "Változatlan a cél, senki ne ragadjon be a közfoglalkoztatásba" – tette hozzá a miniszter.


Hiány nélkül működő állam

Utolsó célként jelölte meg, hogy a magyar államháztartás működése hiány nélkül történjen. Egyúttal történelmi eredménynek nevezte, hogy az év első két hónapban pozitív szaldójú lett a költségvetés. Ez kinyitja azt a lehetőséget, hogy a további adócsökkentésre, bérnövekedésre, vagy arra, hogy a beruházásokat támogassák. A magyar államháztartás stabil pályán történő fenntartása továbbra is cél – jegyezte meg a miniszter beszéde végén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG