4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetgazdasági miniszterből nem lesz miniszterelnök. Átfogó gazdaságélénkítő csomaggal készül az NGM őszre.
Varga Mihály és Orbán Viktor az MKIK rendezvényén.

A Figyelőnek adott interjút Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amelyekben a következőkről volt szó:

Duális kabinetrendszer

  • Varga szerint unatkozó újságírók találták ki, hogy ő lenne a miniszterelnök-jelölt, ha a Fidesz 2018-ban koalícióra kényszerülne az MSZP-vel.
  • A kettős kabinetrendszertől azt várja, hogy kevesebb döntést kelljen hozni a kormányüléseken.
  • Ebből adódik, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint nem lesznek hetente kormányülések, hiszen ide már csak a nagyobb horderejű döntések kerülnek, ezekhez viszont hosszabb előkészítés kell. Az első néhány ülés után tisztázódik majd a rendszer.
  • A jegybankkal való együttműködést nem érinti a gazdasági kabinet felállítása, néhány kérdést az MNB vezetőivel együtt tárgyalnak. Az MNB és az NGM ellenségeskedéséről Varga csak annyit mondott, hogy "kialakították az együttműködés megfelelő formáit".
  • Egy éve tervezi a kormány a kettős kabinetrendszert, Orbán Viktorban kellett érlelődnie a gondolatnak.

Gazdasági teljesítmény

  • Második negyedévre  1,5 - 2 százalékos bővülésre számít a nemzetgazdasági miniszter, ha szerényebb lesz a vártnál, akkor hozzányúlnak az éves szintű 2,5 százalékos előrejelzéshez.
  • Új, átfogó intézkedésekkel készül az NGM, ami jót tesz majd a tőzsdének, növeli a KKV-k, a bankrendszer, a munkaerő-piaci bővülés lehetőségeit és fontolgatja a minisztérium, hogy közel a teljes foglalkoztatottságot elérve átállnak a hatékonyságnövelő programokra a munkahelyteremtés helyett.
  • Az új intézkedéscsomag érinti majd a közmunkaprogramokat is: tovább akarják javítani a munkaerő-áramlás lehetőségét a humántartalék nélküli településekre.
  • Az NGM elsősorban nem a külföldi munkavállalókat várja, de megfontolják a munkaadók javaslatait.
  • Ha a Brexit miatt a kelet-európai munkavállalóknak távozniuk kell az országból, akkor az lenne a legjobb, ha ismét Magyarországon vállalnának munkát. A béremelkedés üteme Varga szerint csábító, de most azért esünk el lehetőségektől, mert nincs elég munkaerő az országban.
  • Varga Mihály szerint a minimálbér kétszámjegyű növekedése nem kikényszeríthető, de az elkövetkezendő másfél évben egyébként is radikális emelkedés jön a bérek területén.
  • Varga szerint nagyon káros, hogy 12 év alatt egy jelentős számú vállalkozói csoport az uniós források miatt csak az ingyenpénzt lesi. Sokkal egészségesebb lenne már olcsó hitellel belevágni az új beruházásokba.

Hektikus világgazdaság

  • A digitális eszközökkel a gazdaság testközelibb lett és felgyorsult, ezért nehéz a helyes utak felkutatása Varga Mihály szerint.
  • Magyarország is a régiós betegségekkel küzd: nincs munkaerő, külföldi cégek dominálnak, a keresetek messze vannak az európai átlagtól.
  • A munkaerőt és a tőkét a jövőben hatékonyabban kell felhasználni.

Kell nekünk euró?

  • A magyar gazdaság szempontjából most elsietett lenne az euró bevezetése, előbb a versenyképességet kell javítani. Az euróra szükség van, hosszútávon sokkal több előnye van a közös fiskális rendszernek.
  • 2020-ban még biztos nem lesz euró. Nem lépünk be az euró előszobájának számító ERM-II rendszerbe, pedig a feltételeket tudnánk teljesíteni.
  • Folyamatosan egyeztet a régiós kollégákkal az összehangolt belépés lehetőségéről.

NAV átalakítás

  • Még nem fejeződött be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása: kisebb lesz a létszám és pörög az életpályaprogram is.
  • A kodifikációs munkáért felelős adóügyi helyettes államtitkár kolléga helyére új munkatárs érkezik augusztus 15-ével (a Figyelő szerint Izer Norbert váltja Pankucsi Zoltánt).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG