4p
Komoly, szerkezeti változásokat is bejelenthet a kormány ősszel a gazdaságpolitika átalakítása kapcsán - jelentette be Varga Mihály egy konferencián. Az államháztartás kiadási oldalát 45 százalékra csökkentenék, ám emellett Varga szerint ősszel olyan szerkezeti reformok jönnek, amely több pénzt hagyna a cégeknél.

Kedvező keretek között zajlik a költségvetés tervezése, hiszen párhuzamosan zajlik a 2014-20-as uniós költségvetési ciklus pályázatainak előkészítése is  - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság vállalkozói konferenciáján. A stabil és tartós növekedés eléréséhez ugyanakkor még további lépések szükségesek - húzta alá a miniszter.

Lesz még egy pénztárgép-boom

A feketegazdasággal kapcsolatban az elmúlt években azzal legalább el tudtunk érni eredményeket, hogy szűkült a feketegazdaság. Egy felmérés szerint hazánkban 22,1 százalékos fertőzöttséggel bír - a felmérés szerint csak a balti országok előznek meg bennünket. Már 170 ezer online pénztárgép van bekötve a rendszerbe, s bár most már csak online pénztárgép üzemelhet, ám a szezonális árusok miatt az év vége előtt lesz még egy új bekötési boom a miniszter szerint.

Foglalkoztatáspolitika - járulékkedvezménnyel

A foglalkoztatásban komoly az elmaradásunk még akkor is, ha immár 4,1 millióan dolgoznak nálunk - a hasonló méretű országokban ennél magasabb a foglalkoztatás - Csehországban 4,9 millióan dolgoznak. A munkahely-teremtést és -megtartást egyértelműen járulékkedvezményekkel lehet támogatni. A közfoglalkoztatás csak átmeneti megoldás - hangsúlyozta Varga Mihály. Az időbeli és kereseti korlátok felállítása azzal függ össze, hogy az érintetteket arra kényszerítsék, hogy folyamatosan figyeljék a munkaerőpiaci keresletet is - a miniszter szerint az érintettek 80 százaléka tud újra elhelyezkedni.

Ki kell pótolni a külföldi bankok visszavonulása okozta űrt

A bankrendszerrel kapcsolatban Varga Mihály elmondta: a külföldi tulajdonú bankok 2008 óta folyamatosan leépítik hazai hitelállományukat. Ezzel szemben a hazai nagybank (OTP), a hazai kisbankok és takarékszövetkezetek kismértékben tudták növelni hitelkihelyezéseiket. A hitelezés elmaradását állami intézmények - MFB, Eximbank - és az MNB révén ideiglenesen lehet erősíteni, de fontos lenne, ha a kereskedelmi bankok visszavennék itt a kezdeményezést.

Az önkormányzatok adósságátvállalásával kapcsolatban Varga Mihály elmondta, az egyik oldalon korlátozták azt, hogy csak fejlesztésekre vehessenek fel hitelt, míg az adósság-kezelés olcsóbbá vált a központi átvétellel. A rossz kondíciókkal bíró hitelek jelentős részét az állam már előretörlesztette. Az adósságtól megszabadított helyhatóságoktól olyan fejlesztéseket várnak el, amely mind munkahely-teremtést, mind a hazai kkv-k erőteljesebb bevonását lehetővé teszik.

A demográfia is kihívásokat okoz: munkaerőpiaci, jövedelmi és a későbbiekben egészségügyi problémákat vet fel. A kormány adó- és járulékkedvezményekkel továbbra is segíteni fogja a gyermekvállalást, a cél az, hogy az egy családra jutó  1,6-os születési mutatót elérjük a jelenlegi 1,3-as szintről. Az egyik jó példaként a Babakötvényt nevezte Varga Mihály, aki szerint ma már minden második szülő elkezdni a megtakarítást.

Kormányzati prioritások

A prioritások szerint a kormányzati cél egyértelmű: fenntartható növekedés ütemét növelni kell. Az államháztartási deficit 3 százalékon tartása és az államadósság szintjének folyamatos, de rugalmas csökkentése továbbra is kiemelkedően fontos már csak azért is, mert így elérhető a hitelminősítésünk javítása. Az áht kiadási oldalát 45 százalékra csökkentenék, ám emellett Varga szerint ősszel olyan szerkezeti reformok jönnek, amely több pénzt hagyna a cégeknél. A foglalkoztatás erősítése továbbra is fontos - itt továbbra is komoly hangsúly lesz a közmunkások téli hatékonyabb képzésén.

A beruházási rátát a kormány 20 százalék fölé szeretné emelné - nemcsak külső, de belső források ide allokálása is fontos. Az uniós támogatások 16 százaléka jutott az előző ciklusban gazdaságfejlesztésre, most 60 százalék a cél. A gazdaságfejlesztési célokon belül 450 milliárd forint jut közvetlenül a kkv-k fejlesztéseire, 500 milliárd az innovációs fejlesztések forrása. A tervek szerint 700 milliárd támogatják majd a kedvezményes tőke- hitel- és garanciaprogramokat - ezek döntő része visszatérítendő támogatás lesz - összhangban az uniós elvárásokkal. Az NGM tervei szerint 500 milliárdot munkahelyteremtési támogatásokra költenek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG