3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Németország korábban már elhatározta, hogy nagyobb szerepet vállal a líbiai rendezésben, miután onnan várható a menekültek következő nagy hulláma. Most azonban megtorpant a franciákkal együtt, pedig megvan Líbia egységkormánya, csak mögé kéne állni, és persze katonai erővel fellépni az embercsempészek ellen.

Líbia új, egységes kormányának miniszterelnöke, Fayez Seraj a Reuters szerint komoly segítséget vár, elsősorban katonai kiképzésben, de tulajdonképpen leginkább a NATO katonai erejére lenne szüksége ahhoz, hogy elbírjon az Iszlám Állam ott működő terroristáival, és minden más olyan csoporttal, akik zavart keltenek és főleg az embercsempészek hálózatával.

Jóváhagyásra várnak

Németország és Franciaország fél egyedül lépni (előbbit még mindig a 2. világháborús múlt rettenti vissza az önálló katonai akcióktól, utóbbi a 2011-es ügyetlenkedés miatt berzenkedik), és azt várják, hogy az ENSZ lépjen. Nyugati ENSZ diplomaták viszont azt mondják, Oroszország hozzájárulása nélkül nem lépnek, egyrészt mert túl feszült az orosz-NATO viszony, másrészt mert Oroszország gyakran emlegeti a 2011-es beavatkozást, mint rossz példát. A németek szerint az EU-nak a NATO-t kéne bevonnia.

Mindenki másra mutogat

Persze lehet 2011-en merengeni, de a világ nem tehette meg, hogy Kadhafi diktátor leverje a forradalmat és megtorlásként népirtásba kezdjen, hisz addig is nap, mint nap bűncselekményeket követett el népe ellen. Más kérdés, hogy a káoszba süllyedt országban békefenntartást kellett volna szervezni, és tulajdonképpen most is ehhez hasonló a feladat, hiába húzódozik mindenki, és az sem vezet sehová, hogy mindenki mástól várja a segítséget.

Nemzetközi jog

A konkrét feladat azt jelenti, hogy egyrészt nyílt vizeken kell adott esetben katonai akciókba kezdeni (lefegyverezni az embercsempészeket stb.), és ugyanezt a líbiai vizeken is meg kell tenni. Ez pedig nemzetközi jogi kérdéseket vet fel, és a németek azért szeretnék az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását az akcióhoz, hogy senki ne vádolja őket a nemzetközi jog megsértésével, és főleg ne emlegessék Hitlert és birodalmát (van, aki könnyen megteszi, mint a Sziriza a görög válságban, vagy most a brit EU kilépésért kampányolók).

Amit Európa tehet

Az intézkedés persze Európának a legfontosabb, hisz a menekültek áradata a kontinensre zúdul. Amerika már nehezebben mozdul, így az ENSZ és a NATO keretein belül sem nagyon szorgalmazza az ügyet. Amerika hangoztatja is, hogy Európának többet kéne tennie a saját környezetében, egy EU tisztviselő szerint Washington azt mondja, hogy Európa déli határa nem a Földközi-tenger, hanem a Szahara, legalábbis biztonságpolitikai értelemben.

Mindeközben az EU már indított egy haditengerészeti műveletet a Földközi-tengeren, ennek keretében elfogtak 80 embercsempészt, és elsüllyesztették 200 hajójukat. A művelet a nyílt vizeken zajlik, de sokkal nagyobb erők bevonására lenne szükség, és nem elég a tengeren intézkedni, miközben a csempészhálózatokat Líbiában szervezik az ottani politikai vákuumot kihasználva illetve a kormány korlátozott rendfenntartó hatalmával visszaélve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG