Hirdetés
Hirdetés

Már csak két országból mennek sokan Angliába dolgozni

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 17., 15:00

Déli-délkeleti szomszédaink még kihasználták a lehetőséget, és nagy számban mentek a szigetországba dolgozni, így soha nem látott magasságba emelkedett az ott dolgozó EU polgárok száma. Ugyanakkor a brit munkaerőpiac feszes, szükség is van rájuk, kérdés, hogy mi történik 2019 márciusa után.

Április és június között 2,37 millió EU polgár dolgozott Nagy-Britanniában az ottani nemzeti statisztikai hivatal szerint, ami a legmagasabb szám, amióta a statisztikát vezetik. A tavalyi hasonló időszak óta a szám 126 ezerrel bővült, ami különösen azért érdekes, mert a mi régiónkból (a 2004-ben csatlakozott tagállamokból, melyek számára rögtön megnyílt a brit munkaerőpiac) más csökkenés tapasztalható.

Nemrég mehetnek

A növekmény jórészt a román és bolgár munkavállalóknak köszönhető, ami viszont több okból is érthető. Egyrészt ez a két ország 2007-ben csatlakozott az Unióhoz, és nekik már érvényben volt a 7 éves átmeneti moratórium, ezért csak 2014-től dolgozhatnak polgáraik a szigetországban. A tavalyi tehát csak a harmadik év volt, így még csak most kezdik kihasználni a lehetőségeket, melyek nekünk már 10 évvel korábban rendelkezésre álltak.

Hirdetés

Másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben a két országban a legalacsonyabbak a jövedelmek az Unión belül, bár különösen Romániában rendkívül gyors a növekedés, ami a rekord, 6 százalékhoz közelítő éves GDP növekedéssel együtt azt eredményezheti, hogy az ország bérszintje rövid időn belül felzárkózhat a visegrádi államok és a balti országok szintjére.

A lengyelek már nem jönnek

Összesen így 337 ezer román és bolgár polgár dolgozik a szigetországban, ami több mint 25 százalékos növekedés egy év alatt. A 2004-ben csatlakozott országcsoport esetében viszont egymillió fölöttiről 997 ezerre csökkent a szám. Ezekben az országokban rendkívül magas a béremelkedési ütem, így érthető, hogy a bevándorlás magától is elakad, sőt, sokan hazatelepülnek, így ebből az irányból már a jövőben sem várható nagy mozgás.

A régiek

Érdekes módon a 14 régi, 2004 előtti, viszonylag gazdagabb tagállamból nőtt az érkezők száma a 2016-os 947 ezerrel szemben: kicsit több, mint egymillióan vannak most. Ugyanakkor a statisztikai hivatal elismeri, hogy a növekedés üteme negyedévről negyedévre csökkent. Ha megpróbáljuk felmérni, hogy mi lenne, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az Unióból, arra jutunk, hogy főképpen a kelet-európai felzárkózási folyamat miatt pár éven belül tetőzne a szigetországban dolgozó EU polgárok száma, utána már nem nőne tovább, esetleg kisebb mértékben csökkenhetne is.

Önmagában ezért kár kilépniük (ez volt az egyik fő ok a kampányban), pláne, hogy friss adatok szerint a brit munkaerőpiac feszített, szükség van az addicionális munkaerőre. Persze nem tudjuk még, mikortól lép életbe bármilyen korlátozás. A kormány már 2019 márciusától szeretné ezt elérni, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az értékes munkaerő előtt továbbra is nyitva marad az ajtó, vagyis meghatározzák, mely szakmában, kik jöhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?