Hirdetés
Hirdetés

Máris teljesült a brit miniszterelnök óhaja – van még értelme kilépni az EU-ból?

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 01., 15:00
Cimkék
Theresa May
, Brexit

Az Európai Unióból való brit kilépési népszavazás egyik kampánypontja az volt, hogy túl sok ember jön az országba dolgozni, főleg Kelet-Európából, és ezt a folyamatot szeretnék megállítani. Nos, az óhaj máris megvalósult, és nem csak a népszavazás hatására: nőnek a hazai bérek, és vonzó a német munkaerőpiac is.

Meglepő statisztika látott napvilágot a Wall Street Journal szerint: a brit statisztikai hivatal és a munkaügyi minisztérium kibocsátott egy-egy táblázatot, melyben azt mutatja, hogyan változott az Európai Unió országából az Angliába történő munkavállalási célú bevándorlás.  Külön statisztika van a 2004-ben belépett 8 közép-kelet európai ország adatairól (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország: ezen ország munkavállalóit azonnal beengedte Tony Blair akkori miniszterelnök, nem alkalmazta az átmeneti időszakot).

Érezhető a béremelés

Az időszak a 2016 márciusa és 2017 márciusa közötti időszakot dolgozza fel, tehát eleve csak részben befolyásolhatja azt a Brexit népszavazás eredménye, hiszen az 3 hónappal az időszak kezdete után zajlott. Az Európai Unió egészéből egy év alatt 5,8 százalékkal kevesebb munkavállaló érkezett, de most jön az igazi meglepetés: Lengyelországból 23 százalékkal érkeztek kevesebben, Szlovákiából 21, Észtországból 19, Magyarországról 17 százalékkal kevesebben jöttek.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy a legnagyobb csökkenés ebben a csoportban van, ha a népszavazás eredményétől hőköltek volna vissza az útnak indulók, más csoportban is ilyen magasak lettek volna az adatok. Ha megnézzük az említett országokat, ezekben zajlott a legnagyobb béremelkedés (jellemzően 10 százalék fölötti) úgy, hogy a bérszínvonal már értelmezhetően összevethető a brittel (átlagában 3-szoros az eltérés, általában úgy szoktuk számolni, hogy kétszeres eltérésnél már nagyon kevesen indulnak neki, figyelembe véve az ottani magas lakhatási költségeket is).

A távozók

Egy Angliában dolgozó orvos ismerősünk arról számolt be, hogy miközben korábban rengeteg lengyel kollégája volt, most egyáltalán nem találkozik lengyel orvosokkal. Nem tudni, hogy Lengyelországban kezdenek-e már vonzóak lenni az orvosi jövedelmek, esetleg a közeli Németország jelent vonzóbb alternatívát.  Összességében, míg a nyolc 2004-ben csatlakozott régiós országból korábban évente 50 ezer volt a nettó beáramlás (érkezők és távozók egyenlege), addig a most vizsgált időszakban mindössze 5 ezer. Ez már Theresa May legszigorúbb számainak is csak a töredéke.

A többiek

Nézzük meg, mi a helyzet az EU más részeivel. Nagyjából 8-9 százalékos volt a visszaesés Hollandia, Franciaország és Spanyolország esetében, de innen amúgy sem mentek sokan. Összesen 3 ország volt, ahonnan nőtt az érkezők száma: Romániából másfél, Bulgáriából 6, Olaszországból közel 8 százalékkal. A román és főleg a bolgár adatot magyarázhatja, hogy ott még nagyobb a jövedelmek lemaradása (jóllehet nagy a növekedési ütem), és most több lehetőség adódik számukra, miután a többi helyről jóval kevesebben mennek. Hozzá kell tenni, hogy ők csak 2011 óta mehetnek.

Az olasz adat egy érdekesség, de tudni kell, hogy az EU keleti bővítése előtt leginkább olasz munkavállalókkal lehetett találkozni, lehet, hogy a keletiek visszaesése most újra vonzza őket, ráadásul Olaszországban elég tekintélyes a munkanélküliség (jóllehet akinek munkája van, nem sokkal kap kevesebbet, mint a brit fizetések), míg a mi régiónkban már jelentős munkaerőhiány tapasztalható.

Magától is teljesül a cél

Összességében tehát megoldódik Theresa May dilemmája: a jelenlegi növekedési ütem mellett a kelet-európai bérek pár éven belül vélhetően elérik a brit szint felét, és akkor nem lenne már nagyobb a bevándorlás, mint 2004 előtt volt. Önmagában ezért már nem érdemes kilépni az EU-ból, de ha ezt most már meg is teszik, ha egyszer így szavaztak, az egységes piacról végképp nem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?