3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Elhappolhat egy üzletet az OTP az amerikaiak elől - nőtt a GDP-arányos államadósság – erősödik a forint és a bankpapírok is örülnek a tegnapi devizahiteles bejelentésnek.

A feltörekvő piaci devizák tegnap reggeli gyengülése hamar erősödésbe fordult - pedig a hongkongi és ukrajnai események miatt inkább negatív volt a hangulat. A feltörekvő piaci devizák teljesítményére kedvező hatással lehet a heti EKB üléssel kapcsolatos várakozás is: további lazításra számít a piac, és nagyon úgy tűnik, hogy a Fed sem kapkodja el a kamatemelést. A forint tehát erősödik, az euró jegyzése 310 környékére ereszkedett kedd délelőtt. A további erősödés útjában ismét ez a nagyon erős támasz áll, emiatt minden bizonnyal tovább oldalazás lesz jellemző.

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint enyhe emelkedés lehet kedden a budapesti tőzsdén, a hangulat inkább pozitív, a forgalom azonban alacsony marad. Az OTP-részvényekre kedvező hatással lehet Orbán Gábor, NGM államtitkár hétfői bejelentése, miszerint csak a lakáscélú és a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghiteleket forintosítják.

Az OTP érdeklődik a második legnagyobb szlovéniai kereskedelmi bank, az állami tulajdonban lévő Nova KBM megvásárlása iránt - tudta meg egy szlovén lap. Úgy tudják, hogy az OTP Bank júliusban 300 millió euró nem kötelező érvényű vételi ajánlatot tett a bankra. Az OTP ajánlata meghaladta az amerikai Apollo Global Management befektetési társaság ajánlatát. Az OTP nem kommentálta a szlovén lap értesülését.

A háztartások hitelállománya 19,6 milliárd forintos csökkenést mutatott – közölte a jegybank. A háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói csökkentek. A háztartások betétállománya 1,3 milliárd forinttal csökkent, vagyis ennyit vettek ki az ügyfelek bankbetétekből augusztusban.

A Magyar Nemzeti Bank ma közölte azt is, hogy március végi 84,5 százalékról 85 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére. Az államháztartás névértéken számolt bruttó adóssága 25 437 milliárd forintra rúgott, 502 milliárddal nőtt a második. A nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot a második negyedévben.

Éves összevetésben 0,4 százalékkal csökkentek augusztusban az ipari termelői árak. Júliushoz képest pedig átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az augusztusi árváltozást főként az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése, valamint a feldolgozóipari ágazatokon belül a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a vegyi anyag, termék gyártás árainak növekedése befolyásolta - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.

Az Észak-magyarországi Regionális Bank devizahiteles perében a határozathozatalt október 13-ra halasztotta a Fővárosi Törvényszék. Másik négy pénzintézet tárgyalása még folyik, ezekben ítélethirdetés várható. Tegnap a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az Alkotmánybírósághoz fordult az EvoBank Zrt. magyar állam ellen indított perében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG