1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank elnöke szerint a siker kapujában állunk, ráadásul Magyarországon teljes megújulás indult, megszorítás nélkül gyűrjük le a válságot. Előadása végén mégis azt mondta: az áldozat megérte, ma már az a kérdés, hogyan növekedünk.

Választhattuk volna a megszorításokat

Sikergyanús, teljes körű átalakulás ment végbe az elmúlt három évben, 2013 közepére kikerültünk a válságországok sorából, Magyarország útban van a konjunktúra országok felé - mondta a Matolcsy György az MGYOSZ csúcstalálkozóján. Ez 3 év alatt nem csekély eredmény, egyetlen tényezőnek köszönhető, annak, hogy Magyarország úgy döntött - először az emberek, aztán a kormány, aztán pedig a hazai üzleti csoportok meghatározó része is oda állt e mellé -, hogy az egyetlen út a megújulás. Lehetett volna úgy dönteni, hogy megszorító politikát követve mélyebb süllyedünk a  válságban, de Magyarország egy olyan megújulást választott, ami a szerkezeti reformoknál is mélyebb átalakítást jelent - vont mérleget a jegybank 4 hónapja kinevezett elnöke az elmúlt 3 évről.

Előre látta, hogy jön a válság

 

Tovább csökkenhet az alapkamat
Van még tér a kamat csökkentésére - mondta Matolcsy György, aki rögtön hozzátette, természetesen alaposan kielemzik a globális trendeket, így például, hogy mit lépnek a nagy "enyhítők", vagyis az EKB, a Fed és a BOJ. Matolcsy szerint a válságnak még nincs vége, így nem tart attól, hogy ezek a pénzcsapok elzáródnának: "egy kis ijedtség van, de nem ijedelem", mondta.

Matolcsy szerint az elmúlt másfél évszázadban csak egy évtized volt, a 2007-ig tartó, melyben nem volt nagyobb globális, továbbgyűrűző válság. Szerinte akik ebben az időben a reálgazdaság, az ipar megerősítését tűzték ki célul, erős K+F támogatással, innováció-finanszírozással és erős oktatási bázissal, azokat elkerülte a válság. Matolcsy szerint most technológiai forradalom közepén vagyunk, ezért is fontos támogatni például az innovációt.

Matolcsy szerint 2007 szeptemberében már látható volt, hogy nagy válság jön és ez realizálódott egy évvel később, amikor a Lehman Brothers összeomlott. Matolcsy szerint ekkor is meg kellett hozni egy döntést, és azok döntöttek jól, akik ekkor sem az eladósodást választották a krízisből való kilábalásra. Matolcsy szerint, akik az államadósságot, így a költségvetési deficitet elengedték, akik a megszorításokat választották megoldásnak, nem úgy mint Magyarország, azok ma még mélyebbre süllyedtek a válságban.

A jegybank elnöke szerint az elmúlt elvesztegetett 10 évet nem lehet 3 év alatt kijavítani, helyrehozni. Matolcsy szerint Magyarország nagyot hibázott a 2000-es évek elején, nem használta ki a globális konjunktúra adta történelmi lehetőséget és a válságot is hibásan kezdte kezelni.

Új világ jön

Ha 1 százaléknyi hiányt engedünk, nyerünk, 300 milliárdot, de ez csak pénz, ezzel valójában nem nyerünk sokat - mondta a jegybank első embere. Ha viszont emeljük a beruházási rátát (ami Matolcsy szerint a felhalmozási rátával egyenlő most), akkor sokkal többet is elérhetünk, élénkíteni kell az üzleti szektort. A mostani éveknek fontos felismerése az is - folytatta Matolcsy -, hogy a jegybankoknak együtt kell működnie a kormányokkal. A 20-as évektől alvó jegybankokat láttunk a világban, őrizték az árstabilitást, a növekedés elősegítése a 70-es évek óta nem volt a jegybankok fókuszában, ez most megváltozott. Mindenki egyetért abban, a nemzetközi hálózatban is, hogy a központi bankoknak segítenie kell a növekedést, a beruházásokat, a foglalkoztatás bővítését - mondta.

Matolcsy szerint fel kell ismerni, hogy új világ jön, már semmi sem lesz olyan, mint a válság előtt. "A post-crisis era teljesen más lesz, mint a pre-crisis volt" - mondta jelentőségteljesen. Matolcsy szerint a nyitottságra és az együttgondolkodásra kell alapozni a reálgazdaság, az ipar megerősítésével. Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol az ipar nagyobb arányban növekszik, mint a GDP - jelezte Matolcsy, hogy már látszik az új irány.

Néha kényelmetlenül érzi magát

Van-e új növekedési programunk? - ez a kérdés csak azért vethető egyáltalán fel, mert kikerültünk a válságból, véli Matolcsy, aki szerint Magyarország 2010 óta ad jó válaszokat a globális kihívásokra.

"Bázeli és frankfurti tárgyalásaim után azt kell mondjam, mi, jegybankárok, néha kényelmetlenül érezzük magunkat, mert túl sokat várnak tőlünk. Mario Draghinak személyesen kellett beavatkoznia, hogy a meghirdetett mennyiségi lazítással megvédje a dél-európai országokat - vannak ilyen történelmi pillanatok, bármikor előfordulhat ilyen, bárhol, bármikor" - mondta, hogy mennyiben változott meg a jegybankok súlya a gazdaságirányításban.

Bűn volt, elengedni a devizahitelezést

Matolcsy szerint az elmúlt időszakban rossz növekedési struktúra jellemezte az EU-t és ez megjelent a hitelezési struktúrában. Igaz ez Magyarországra is, Matolcsy szerint bűn volt a devizahitelezés elengedése Magyarországon. Az MNB elsődleges célja, hogy a pénzügyi rendszerből és a vállalati hitelek közül is kiirtsa a svájci frank alapú hiteleket, ezt amúgy jelezték is annak a 36 nagybanknak, akikkel eddig a hitelprogramról tárgyaltak.

A bankvezérek veszik a lapot

Matolcsy szerint a devizahitelezés egy kényelmes eszköz volt a bankoknak arra, hogy hitelezzenek, ahelyett, hogy a cégeket és így a növekedést hitelezték volna meg célzottan. A volt gazdasági miniszter szerint a sokszor indokolatlan magas állampapírhozamok hizlalták tovább a banki nyereségeket korábban, nem pedig a gazdaság meghitelezése - ennek vége van, mondta. Szerinte az állam és a bankok összekacsintása véget ért. "Úgy látom, hogy a bankrendszer vezetői veszik a lapot, de persze a puding próbája az evés" - mondta a bankrendszer most elindított átalakításáról.

Új hitelezési mintát akarnak kialakítani

A növekedési hitelprogramtól a legfőbb jegybankár azt várja, hogy új hitelezési kultúrát, mintát hoz magával, hiszen a mostani kamatszintek mellett a gazdaság finanszírozása drága, azt nem lehet versenyképesen finanszírozni. A kritikákra reagálva Matolcsy azt mondta, elismeri, rövid idő - 3 hónap - áll rendelkezésre a cégeknek, és hogy a forrás is lehetne több, de hangsúlyozta, hogy ez az első ilyen program, és hogy hivatala elfoglalása után a leghamarabb el akarta indítani. Matolcsy többször is utalt rá, hogy hasonló programokat indíthat még a jegybank.

Bármikor állok incselkedésük elé

Matolcsy szerint a növekedést támogathatják az új uniós források, a 2014-2020 közötti időszak forrásainak 60 százalékát gazdaságfejlesztésre költik majd, szemben az előző 7 évvel, amikor a források 12%-a ment ilyen célra. Matolcsy szerint az uniós forrásokat csak mennyiségileg használtuk ki, nem pedig minőségileg.

Előadás a végén azt mondta: "az EU-ban ma a legnagyobb érték, hogy ki merre tart: lefele vagy felfele? Mi elindultunk felfele, még az út elején tartunk, de az áldozat megérte". A jegybank első ember úgy köszönt el vendéglátóitól: "bármikor állok incselkedésük elé".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG