1p
Minisztériumi szintre emelkedett az "alma-körte' módszertan, kérdésünkre az NGM sajtóosztálya elárulta, hogy a forint "átmeneti gyengülését" nem kell figyelembe venni az államadósság elszámolásánál, mert az nem festene korrekt képet az ország helyzetéről. A tárca adósságnyomás-mérőjét azért csak sikerült átírnunk.

Az almát a körtével nem lehet összehasonlítani - mondta a Fidesz szóvivője korábban, az MNB által az európai módszertan alapján elszámolt adósságrátára. A kormánypárt nevében Selmeczi Gabriella arról beszélt korábban, hogy a forintban számolt GDP-t nem lehet a főleg devizában kitett államadóssággal összevetni, jól lehet ez a számításai módszer minden európai országban megállja a helyét, így számítják ki a vállalkozások és a lakosság terheit is - ezt fogadja el az Európai Bizottság is.

265,5 forint az euró

Kíváncsiak voltunk az NGM véleményére. A tárca tavaly március óta működtet honlapján egy "államadósságnyomás-mérőt", melyet tapasztalataink szerint egyszer sikerült frissíteni azóta, 81,18%-os szintről 76,1%-ra. Az alkalmazást 875 ezer forintért fejlesztette le a minisztérium a Borg-s 2007 Kft.-vel. A cég referenciáiról csak ennyi szerepel annak honlapján: "Úgy érzem, többel tartozom meglévő és leendő ügyfeleinknek annál, minthogy beillesztek pár linket az oldalra. Már csak azért is, mert ezt nem tehetem meg".

"Referencia"



A nyomásmérő az almát hasonlítja össze a körtével, a GDP arányában számolják el ugyanis az adósságot. A minisztérium szerint egy euró 265,5 forintot ér. Természetesen rákérdeztünk minderre a tárcánál, a nemzetgazdasági minisztériumban csak értesültek róla, hogy már 300 forint felett van az euró árfolyama. Ez azért fontos, mert a forint gyengülésével megnő az adósságráta is - épp annak magas devizakitettsége miatt.



"Átmeneti elmozdulás a forint árfolyamában"

A tárca így válaszolt kérdésünkre: "A jelenlegi kedvezőtlen irányú elmozdulás az adósságrátában a forint árfolyamának átmeneti, a nemzetközi események által okozott gyengülésére vezethető vissza, mivel az euróválság miatt az árfolyamok meglehetősen hektikusan változnak. Mindezeket figyelembe véve függetleníteni kell tőlük az államadósság számítását, mert csak így kapható reális kép az ország gazdasági helyzetéről".

A forint árfolyama 2011 januárja óta (forrás: MNB)


A fenti grafikon a forint árfolyamának alakulását mutatja 2011 januárja óta. Ezek szerint az NGM által alapnak tekintett forintárfolyam tavaly júliusban volt helytálló. Augusztustól megindult az "átmeneti gyengülés", szeptember óta az euró forint árfolyama 280 alatt sem volt (ilyen árfolyamszinten állították össze először a 2012-es költségvetést), október vége óta pedig leginkább 300 felett van. 

Hogy az NGM-ben is tudják, mi az összefüggés a forint árfolyama és az államadósság között azt jelzi, hogy szaktárca szerkesztőségünknek küldött válaszában kifejti: "amint a forint árfolyamában korrekció következik be, az adósságráta újra gyors csökkenésnek fog indulni".


Mozdulatlan nyomásmérő (2012. január 11-i állapot) - forrás: NGM


A nyomásmérő értékeinek alapjául az Államadósság Kezelő Központ Zrt. és a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szolgálnak, a mérő frissítését az NGM informatikai munkatársai végzik - árulták el kérdésünkre a szaktárcánál. Arra azonban két hét után sem kaptunk választ, hogy milyen gyakran frissítik az alkalmazást, erre ugyanis semmi nem utal a honlapon, nincsen például feltüntetve az utolsó frissítés dátuma sem. Az alkalmazás leírásából az derül ki, hogy az "rendszeresen frissül".

Rákérdeztünk továbbá, miként lehet, hogy az alkalmazás szerint 5,08 százalékkal csökkent az adósságráta az ott feltüntetett értékek alapján (lásd fent), ha az valójában százalékpont, de erre sem kaptunk választ.

Sikerült frissítenünk a nyomásmérő számait!

Az alkalmazást amúgy nem nehéz frissíteni, kis utánajárással ez még nekünk is sikerült. Az MNB által publikált, uniós módszertan alapján az államadósság a GDP 82,6%-ának felel meg. Íme az államadósság nyomása az aktualizált forintárfolyamnak megfelelően. Az alkalmazás szövegét nem tudtuk átírni (így maradhatott a "csökkent" a "nőtt" helyett), de a számokkal így is könnyedén elszórakoztunk. Amennyiben mindezt animálva is megnézné, nyomjon egy frissítést!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG