4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint az MNB monetáris tanácsa mostanában biztosan nem módosítja 0,90 százalékos alapkamatát.

A City elemzői közösségében vannak olyan vélemények, hogy a magyar jegybank legközelebb két év múlva kezdhet kamatemelési ciklusba.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői hétfői prognózisukban azt valószínűsítették, hogy a monetáris testület a keddi ülésen fenntartja a célzott, nem konvencionális eszközökkel folytatandó enyhítés politikáját, és megerősíti azt a piaci üzenetet, hogy hosszabb ideig alacsonyan kívánja tartani az alapkamatot.

Az olajárakat figyelik Matolcsyék?

A ház várakozása szerint az MNB egészen addig fenntartja enyhe monetáris politikáját, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén és a jövő év első felében egyaránt átlépi a 3 százalékos éves ütemet, és eközben a tizenkét havi infláció nem haladja meg a jegybanki tűrési sáv 4 százalékos felső határát.

Az alapkamat alakulása.

A JP Morgan elemzői szerint az MNB az infláció jelenlegi gyorsulását a magasabb nyersolajáraknak tulajdonítja, és azzal számol, hogy az olajárak stabilizálódása már tavasszal enyhítheti az inflációs nyomást, a 2-4 százalékos célsávon belül tartva az éves inflációs ütemet.

A cég szerint a feszes munkapiaci helyzet és a gyorsuló gazdasági növekedés egyelőre nem szűrődött át az alapszintű inflációba, és a háztartások, valamint a kiskereskedelmi szektor inflációs várakozásai történelmi mélységekben járnak, azonban a keresleti oldalról jelentkező nyomás az idei év közepétől várhatóan már emelni kezdi a maginflációt.

A JP Morgan elemzői ebben a környezetben 2018 első felétől számítanak a monetáris szigorítás kezdetére, de akkor is csak a kamatfolyosó emelését várják. A ház az MNB alapkamatának emelését 2019 első negyedéve előtt nem tartja valószínűnek. A JP Morgan távlati előrejelzésében arra a negyedévre 0,20 százalékpontos MNB-kamatemelés szerepel.

Nem fogják hagyni a forinterősödést

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői arra számítanak, hogy az MNB alapkamata az idei év végéig mindenképpen a jelenlegi szinten marad, mivel az infláció továbbra is a 3 százalékos központi célszint alatt jár.

A ház szerint a BUBOR-ráta ténylegesen az MNB monetáris politikájának elsődleges eszköze a jegybank likviditás-kezelési gyakorlata révén, de az erős forint is fontos tényezője a monetáris döntéshozatalnak.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a forinterősödés sem az infláció, sem az export szempontjából nem kívánatos a jegybank számára, és ha a forint a 300 forint/eurós szint felé kezdene erősödni, az valószínűleg újbóli likviditás-injekcióra késztetné az MNB-t.

Lehetnek változások

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a jövő hónapban felemeli inflációs előrejelzését, különös tekintettel arra, hogy a cég becslése szerint a magyarországi infláció már jelenleg is 0,5 százalékpont körüli mértékben meghaladja a decemberi MNB-előrejelzésben szereplő ütemet.

A Morgan Stanley londoni elemzői is úgy vélekednek, hogy amíg a tizenkét havi inflációs ütem a tűrési sáv 4 százalékos felső határa alatt marad, az MNB hitelesen tudja bemutatni a piacnak, hogy képes az inflációs cél tartására, és így nincs szükség kamatemelésre. A ház szerint az azonban meglepő lenne, ha az MNB akkor is fenntartaná jelenlegi enyhe alapállását, ha az infláció egyértelműen túlszalad a jegybanki előrejelzésen.

A Morgan Stanley londoni elemzői emiatt - jóllehet a kamatemelést továbbra is távoli kilátásnak tartják - arra számítanak, hogy a magyar jegybank fokozatosan eltávolodik az enyhe alapállást tükröző jelenlegi hangvételtől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG