6p
A vasárnapi parlamenti választások előtt Christian Kern arról beszélt, hogy meg kell akadályozni az ÖVP és az FPÖ koalícióját. A kancellár szerint nem szabad elfelejteni a Wolfgang Schüssel kormányzása során történteket. A osztrák lapok szerint még bármi megtörténhet vasárnap.

Christian Kern leköszönő osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője pártjának szombati kampányzáró rendezvényén óvott attól, hogy a másnapi parlamenti választások eredményeként a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az attól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója jöjjön létre.

Kern ezúttal arról beszélt, hogy egy ilyen koalíció a szociális vívmányok leépüléséhez vezetne. Hozzátette, hogy az SPÖ viszont továbbra is fő felelősségének tartja a szociális jogok tiszteletben tartását és erősítését.

Az SPÖ eddig az ÖVP-vel alkotott nagykoalíciót, de az együttműködés az év elején válságba került, a koalíció tavasszal gyakorlatilag felbomlott, és előrehozott választásokat kellett kiírni. A választási előrejelzések azt mutatják, hogy győztesként az ÖVP kerül majd ki, míg az SPÖ és az FPÖ verseng a második-harmadik legtöbb szavazatért.

Nem kell a történelmet megismételni

Bécsi beszédében Kern azt mondta, hogy jónak tartja pártja esélyeit, mert azt érzékeli, hogy most, közvetlenül a választás előtt a közhangulat számukra kedvező irányban változott. Ennek magyarázatát szintén abban látja, hogy az emberek felismerték, milyen hátrányokkal jár számukra az ÖVP és az FPÖ koalíciója.

A kancellár emlékeztetett arra is, hogy ilyen kormánykoalíció egyszer már működött Ausztriában - az ezredforduló idején, a néppárti Wolfgang Schüssel kancellár vezetésével -, és az súlyos következményekkel járt az országra. Ez előzhető meg azzal, ha az emberek a szociáldemokratákra szavaznak - tette hozzá.

Kinek az érdekében?

Megismételte Kern azt az álláspontját is, hogy az SPÖ adópolitikai reformtervei kedvezőbbek a lakosságnak, mint riválisaiéi. Az ÖVP szerinte leginkább a nagyvállalatoknak és a gazdagabb rétegeknek kedvez, és "a kisemberek csalódni fognak benne". A kancellár megerősítette: pártja fő törekvése, hogy mindenkinek egyenlő feltételeket és lehetőségeket biztosítson a boldoguláshoz.

A vasárnapi választások előtt szombaton még a legtöbb párt tartott kampányrendezvényeket. A legesélyesebb kancellárjelöltnek tartott Sebastian Kurz (ÖVP) péntek délben 36 órás folyamatos kampánykörutat kezdett, de a kisebb pártok is tettek még utolsó erőfeszítéseket arra, hogy szavazatokat gyűjtsenek, annak ellenére, hogy legtöbbjük már pénteken megtartotta hivatalos kampányzáró rendezvényét.

A vasárnapi választáson a prognózisok szerint az ÖVP végezhet az élen az FPÖ, illetve az SPÖ előtt - utóbbi kettő között a felmérések nem mutatnak nagy különbséget. A kisebb pártok közül a Zöldek, a Pilz Listája és a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) lépheti át a 4 százalékos parlamentbe kerülési küszöböt. Mivel a szavazókörzetek némelyike már kora délután bezár, a 17 órai utolsó urnazárás után várhatóan szinte azonnal megjelennek az első részeredmények.

A sajtó egyelőre latolgat

Az osztrák lapok a mai napon arról írtak, hogy még nem dőlt el a vasárnapi parlamenti választás Ausztriában, nem tudni, hogy milyen ténylegesen megvalósítható koalíciós megoldások kínálkoznak majd.

A Der Standard című liberális napilap megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatásokban is tapasztalható még némi elmozdulás a vezető pártok között. Bizonytalanságot okoz, hogy sok az olyan választó, aki továbbra sem döntötte el, melyik pártra voksol.

A sajtókommentárok kiemelik, hogy a vezető pártok kulcspolitikusai valamennyien irányváltásról beszélnek a következő időszakra. Az elemzők továbbra is az ÖVP és az FPÖ koalícióját tartják a legvalószínűbbnek. A kancellári posztra az ÖVP mindössze 31 éves vezetőjét, Sebastian Kurzot tartják a legesélyesebbnek.

"A nagykoalíció halott, tényleg" - szögezte le kommentárjában a Der Standard, hozzátéve mindazonáltal, hogy az évezred elején egyszer már működött egy ÖVP-FPÖ koalíció, és az súlyos károkat okozott az országnak.

Változott a kommunikáció

Emlékeztetnek a lapok arra is, hogy a kampányban - Ausztriában eddig szinte példátlan módon - sok volt a "sárdobálás" a rivális pártok között, ami rossz közhangulatot okozott közvetlenül a választás előtti időszakban. Az osztrák sajtó a "piszkos kampány" kifejezést használja arra, hogy utolsó szakaszában a választási harc durvává és személyeskedővé vált, botrányok tarkították, és még a jelenlegi nagykoalíciós partnerek is megpróbálták lejáratni egymás vezetőit, egyebek között az internetes közösségi oldalakon terjesztett álinformációkkal.

A Die Presse című konzervatív napilap - nyilván erre is utalva - arról írt, hogy a választás után új szabályok bevezetésére van szükség. Javaslatai között szerepelt a képviselői mandátum lerövidítése a jelenlegi ötről négy évre, a közvélemény-kutatások és a parlamenti ülések szüneteltetése a választás előtti napokban, valamint a párttámogatások utólagos elszámoltatása is.

Az Österreich című országos kiadású közéleti és politikai napilap arra helyezte a hangsúlyt, hogy az országnak újrakezdésre van szüksége több szempontból, így a politikai kultúra és a hiányzó reformok (köztük például oktatási és pénzügyi reformok) terén is, továbbá a közhangulat javítása érdekében. A választóknak ráadásul a lap szerint most kitűnő lehetőségeik vannak annak eldöntésére, hogy az újrakezdést melyik párt vezetőjével képzelik el. Azt azonban a lap természetesen a választókra bízza, hogy melyik jelöltre adják a voksukat.

A vasárnapi parlamenti választáson csaknem 6,5 millió, 16. életévét betöltött szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy megválassza a Nemzeti Tanács (képviselőház) 183 képviselőjét. Várható, hogy a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt eléri a Zöldek pártja, a liberális NEOS és a Pilz Listája nevű csoport is. Elemzők szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy választási győzelme esetén az ÖVP - ha fölénye kellően magas lesz - nem a két fő riválisa, hanem az előbbiek között keresi majd koalíciós partnereit. A kampány fő témája a menekültügy volt, de a gazdaság, a szociálpolitika és az az adóügyek is fontos szerepet játszottak benn

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG