4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyetlen nagy televíziós vitát rendeztek a két fő kancellárjelölt között Németországban a választások előtt, ezen egybehangzó vélemények szerint megint Angela Merkel volt a nyertes. A szociáldemokratáknak egyszerűen nem sikerül olyan markánsan eltérő programot prezentálni, amitől vonzó alternatívát jelenthetnének, most sem tudták megszorongatni Merkelt.
Martin Schulz és Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Az ARD közvélemény-kutatása szerint 55-35, a ZDF szerint 33:29 arányban Angela Merkel jelenlegi kancellár került ki győzedelmesen abból a televíziós vitából, amit a két legnagyobb német párt kancellárjelöltjei között rendeztek. „A nap, amelyen Schulz végleg veszített” – értékelte az N-Tv.de már vasárnap este.

Ahhoz ugyanis, hogy Martin Schulz, a szociáldemokrata SPD jelöltje fordítani tudjon, sokkal jobbnak kellett volna lennie, mint ellenfelének, a közvélemény-kutatásokon közel negyven százalékkal vezető Angela Merkelnek. Ám az értékelések szerint nem volt jobb, sőt valamivel gyengébb is volt.

Merkel vagy Merkel?

Azoknak a választóknak, akik alternatívát szeretnének Angela Merkel helyett, maga Angela Merkel lett az alternatíva – írja a kommentár. Ez az SPD nagy problémája, túl sokban megegyezik az elképzelésük a jobbközép, Merkel-féle CDU/CSU szövetséggel, így nem igazán tudnak alternatívát nyújtani. Nincsenek markáns különbségek, a „szocialisták” elvesznek a részletekben.

A szociális igazságosság kérdését, amelyet kampányuk fő témájának emeltek, nem sikerült igazán hosszú ideig vita tárgyává tenni. Ehelyett útdíjakról sikerült beszélni, majd menekültekről, határvédelemről, terrorizmusról, ami fontos ugyan, de nem az SPD fő csapásiránya lett volna. "Schulz alaposan elverte saját magát" - írta a Der Spiegel Online.

Fordulat a nyugdíjkérdésben

Merkel saját programjának alternatíváját adta elő például, amikor a szóba került 70 éves nyugdíjkorhatárról azt mondta, az túl magas, már 67 évesen is kihívás dolgozni. Ezzel a nyugdíjkérdésben is eléggé kifogta a szelet Schulz vitorlájából. Úgy tűnik, a menekültkérdésben is egész jól védekezett.

A szocialisták korábbi jelöltje, a jelenlegi alkancellár és gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel népszerűsége rendkívül alacsony, így nagyot javultak a szocialisták esélyei, amikor az év elején Schulzot hozták be a képbe helyette. Egy rövid ideig az SPD népszerűsége utolérni látszott a CDU/CSU blokkét, de ez nem tartott sokáig. Kiderült, ez inkább az újdonság varázsának, a jelölt személyiségének lehetett köszönhető, és átmeneti volt. Az SPD-nek azóta sem sikerült igazán magára találnia, és komoly programot előállítani a választásokra.

Megint jöhet a nagykoalíció

A választások szeptember 24-én lesznek, és nem igazán látszik, mi okozhatna bármilyen lényeges változást azok kimenetelében. A CDU/CSU stabilan 37-38 százalék, az SPD pedig 24-25 százalék körül áll, a többi párt közül jó, ha némelyik a tíz százalékot eléri. Nagyon valószínű, hogy megismétlik az eddigi angykoalíciót, bár időről időre más verzió is felröppen (pl. CDU/CSU/FPD). Ezek egyike sem tűnik túl valószínűek.

Nem is próbálkoznak az oroszok?

Amint korábban írtuk, nem olyan szoros az állás, mint volt például Trump és Clinton között vagy a francia elnökválasztás előtt. Így még az is lehet, hogy az oroszok nem próbálnak majd belepiszkálni a választásokba álhírekkel vagy más dezinformációs tevékenységgel. Bár vannak, akik szerint most csak más taktikát választanak, és az egész választások érvényességét akarják kétségbe vonni.

A vitát 16,1 millióan látták, a teljes lakosság mintegy 82 millió (a csecsemőkkel együtt). Súlyos kritikák érték a moderátorokat, a vita során nagyon kötött volt a témák menete, alig volt tere bármiféle spontaneitásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG