4p
Koszorúzással kezdett Vlagyimir Putyin, aki igen népes csapattal érkezett Budapestre. Idei első európai látogatására hat miniszter és egy miniszterhelyettes is jött vele, valamint a Gazprom és a Roszatom vezetője is. A tervek szerint öt dokumentumot írnak alá. Közben jó nagy csúszásban van a találkozó: az Orbán-Putyin sajtótájékoztató az eredetileg meghirdetett 17 óra helyett, most úgy néz ki, csak 19.30 perckor fog kezdődni.

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja.  Vlagyimir Putyin először a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén, aztán hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.

Így várta Orbán Viktor az orosz elnököt. Képek forrása: Orbán Viktor Facebbok oldalának, "Isten hozta Putyin elnök urat Magyarországon!" című albuma

Ami még hátra van

Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Mivel a tervezett program már több órát csúszik, így a 17 órára tervezett sajtótájékoztató előre láthatóan tovább csúszik, nem 18.45 perckor, hanem várhatóan 19.30 perckor fog kezdődni - olvasható a kormany.hu-n. (A sajtótájékoztatón elhangzottakról külön cikkben a Privátbankár.hu is beszámol majd.)

A tájékoztató után pedig Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

Aggódhatunk a gáz miatt

Az egyik fontos téma egy új gázmegállapodás, miután az orosz gázszállításról szóló megállapodás az idén nyáron jár le. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy "ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után. Ennek ellenére Magyarország nem kíván hosszú távú gázszerződést kötni.

Az atomenergiától az egészségügyig

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Orosz zászló a Parlamenten.

Putyin nem jár egyedül

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélése. Forrás: MTI

A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

A magyar családok miatt jött Putyin Magyarországra

"A magyar családok energiabiztonságát szolgálja a mai találkozó" - közölte a nagyobbik kormánypárt. A kedd délután kiadott közlemény szerint Magyarország elemi érdeke a gázszállításról szóló megállapodás, hiszen ez garantálja, hogy a magyar családok az elkövetkezendő időszakban is fűthessenek otthonaikban.

A külföldi sajtó így látja a Putyin-találkozót

"A magyar kormányfő fogadja Putyint, de körbehízelgi a Nyugatot" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Die Welt a honlapján Magyarország, a régi-új kelet-nyugati frontvonal címmel közölte Boris Kálnoky írását. A szerző szerint Putyin Oroszország és a "keleti tömb egykori országának összetartozását" akarja kifejezni a látogatással, ami jelzés az EU-nak, Magyarország számára pedig ennél "több forog kockán". A Süddeutsche Zeitung azt írta, Orbán a két "nagyhatalmú, egymással nem baráti viszonyban lévő vendég" között az "egyenlő távolság" betartására törekszik és nem a "távolságtartásra Moszkvától". További véleményeket itt olvashat >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG