6p
Az utolsó vitán minden eddiginél keményebben osztották egymást az elnökjelöltek, a legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy Trump az amerikai demokrácia egyik alapkövét, a szabad és tisztességes választásokat kérdőjelezte meg, és nem volt hajlandó kimondani, hogy elfogadja a választások eredményét. Amikor a kínos témák kerültek elő, mindkét jelölt azonnal terelni kezdett.
EPA/Gary He

Donald Trump nem biztos, hogy elfogadja a választás eredményét, ha nem nyer - ez a vonal kapta a legnagyobb visszhangot a (magyar idő szerint) csütörtök hajnali, utolsó elnökjelölti vitából. Trump kétségeket fogalmazott meg a választás tisztaságával kapcsolatban - a republikánus elnökjelölt azt állította, hogy milliók regisztráltatták magukat jogosulatlanul a választásra. Szerinte Hillary Clintonnak nem is lenne szabad indulnia az elnökségéért, már eleve a jelöltsége is bizonyíték a választási csalásra.

Amerikában komolyan veszik a demokráciát, aminek egyik legfontosabb alapja a szabad és tiszta választás. Ehhez képest Trump arról, hogy alelnökjelöltjéhez és lányához hasonlóan elfogadja-e majd az elnökválasztás eredményét, azt mondta: "majd amikor eljön az ideje, megmondom, egyelőre bizonytalanságban tartom önt". Clinton ezt az egészet rémisztőnek nevezte.

Trump stábja igyekezett finomítani a jelölt szavait, támogatói úgy fogalmaztak, ha fair eredmények születnek és lesz lehetőség szükség esetén vitatni őket, akkor persze elfogadják az eredményeket. Még meg sem rendezték a választásokat, így persze nem mondhatjuk, hogy elcsalták volna őket, de reméljük, törvényesek lesznek és akkor természetesen elfogadjuk az eredményeket - mondta Sarah Palin korábbi szenátor, szintén Trump támogatója.

A vita egyébként a korábbiaknál is hevesebb és személyeskedőbb volt, egy adott pillanatban Hillary Clinton demokrata párti jelölt csak úgy beszélt mellett álló vetélytársáról, hogy "ez a személy", Trump pedig "undok nőnek" nevezte őt. Sem a vita előtt, sem utána nem fogtak kezet, és családtagjaik sem köszöntötték egymást.

Más republikánus képviselők nem voltak ilyen diplomatikusak és megértőek: többen is úgy nyilatkoztak a Bloomberg beszámolója szerint, hogy Trump igencsak rosszat tesz a pártjának és az országának azzal, hogy úgy tesz, mintha a választások kimenetele egyáltalán nem rajta múlna. Ha veszít, nem azért lesz, mert valaki csalt, hanem azért, mert megbukott jelöltként - mondta az egyik szenátor.

Putyinról és az oroszokról

A vitán Vlagyimir Putyin és Oroszország megítélése volt az egyik legfőbb külpolitikai téma.  Clinton szerint az orosz kormány a hackertámadásokkal és a WikiLeaks-kiszivárogtatásokkal "kémkedik" az Egyesült Államok ellen, és Trump elnökként Putyin "bábja lenne". Trump ezt azonnal visszautasította, és leszögezte, hogy Clinton - és Barack Obama jelenlegi elnök is - azért nem kedveli Putyint, mert mindkettőjüknél okosabb és túljár az eszükön.

Az abortuszról

Clinton az érvényben lévő, abortuszt garantáló törvény mellett érvelt, Donald Trump pedig - mint mondta - "életpárti", de a szövetségi államokra bízná a döntést. Clinton szerint az abortusz minden esetben tragikus döntés, de a nőknek joguk van ahhoz, kivált, ha az egészségük veszélybe került. Trump konzervatív főbírákat jelölne, s ezt követően ők megváltoztatnák a szabad abortusz jogát garantáló Roe/Wade-törvényt.

A bevándorlásról

Az illegális bevándorlásról is teljesen mást gondol a két fél. Trump szigorítaná a határellenőrzést. Mint fogalmazott: "van itt néhány rossz ember és nekik távozniuk kell az országból". Clinton erre azt válaszolta: az Egyesült Államok a bevándorlók országa.

A gazdaságról

Clinton az adórendszer átalakítását és a nőknek egyenlő bért ígért, valamint azt, hogy elnökké választása esetén nem fog adót emelni. Trump pedig munkahelyteremtést ígért, és azt, hogy visszacsalogatja az országba a külföldre "vándorolt" munkahelyeket.

Kínos témák? Egyből ment a terelésChris Wallace műsorvezető a harmadik elnökjelölti vita során felhozta az elmúlt hetekben Trumpot szexuális zaklatással megvádoló nők eseteit. Trump cáfolta, hogy ezek megtörténtek volna, s mint mondta, be is bizonyította a vádak megalapozatlanságát. Azt mondta, hogy nála jobban senki se tiszteli a nőket. Ugyanakkor felhívta a műsorvezető figyelmét, hogy nem ezekre az állítólagos szexuális zaklatásokra kellene összpontosítani, hanem Clinton email-botrányára. Clinton utalt arra, hogy az FBI nem javasolt vádemelést az ügyben, mire Trump azzal vágott vissza, hogy Bill Clinton az FBI-döntés előtt találkozott az igazságügyi miniszterrel.

Vita bontakozott ki a Clinton Alapítvány vitatott tevékenységéről is. Trump Haiti példáját hozta fel, mondván, hogy a haiti földrengés után összegyűlt pénzt nem a helyreállításra költötték. "Haitin gyűlölik Clintonékat" - állította Donald Trump. Továbbá - tette hozzá - ha Clinton olyan nagyon védi a nők jogait és méltóságát, akkor hogyan fogadhat el az alapítvány olyan országoktól is jelentős támogatásokat, amelyekben semmibe veszik a nőket, a nők jogait. Ezzel összefüggésben utalt Szaúd-Arábiára. Hillary Clinton ezt válasz nélkül hagyta, s inkább felsorolta, hogy a családi alapítvány mi mindent csinál szerte a világban. Trump bűnöző vállalkozásnak nevezte a Clinton Alapítványt.

Háttérelemzésünk: Egyre súlyosabb sztorik látnak napvilágot a republikánus elnökjelölt körül, amely mellett eltörpül a világsajtóban Hillary Clinton emailbotránya. Vajon ezzel végleg megpecsételődött Trump sorsa, vagy van az a húzás, ami megmenti a kampányát? Káncz Csaba szerint van az a szivárogtatás, ami elsöpörheti a demokratákat a győzelem küszöbén >>

Háttérelemzésünk 2: Mi van, ha a republikánus elnökjelöltet már régen nem a mostani elnökválasztás érdekli? Amit az elmúlt időszakban Trump megszerzett, az több millió lojális szavazó, akiket nem fog veszni hagyni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hamarosan kezdődő kamatemelési ciklus akár gazdasági visszaesést, és még nagyobb felháborodást hozhat az Egyesült Államokban, joggal gondolhatjuk, hogy akár egy politikai forradalom arca is lehet az élvhajhász ingatlanmogul >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG