4p
A gazdasági aktivitás általában mérsékelten javult az Egyesült Államokban az elmúlt két hónapban, de viszonylag széles eltérést mutatott mind regionális, mind szektoronkénti bontásban és megjelentek a gyengélkedés első jelei is - állapította meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentésében, a Bézs Könyvben.
Forrás: Wikimedia Commons

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A januártól február végéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a Kansas City Fed állította össze.

Mást, mást látnak

A régiók többségében folytatódott a gazdasági növekedés, két régióban mérsékelt ütemben, négy régióban csekély és egy régióban szerény ütemben. Vegyes növekedési eredményről számolt be két régió, Boston és St. Louis.

Az előző jelentésben, amit a Richmond Fed állított össze és január közepén tettek közzé, a 12 körzetből tíz számolt be a gazdasági aktivitás szerény, mérsékelt vagy egyenletes ütemű javulásáról. Akkor a New York-i régió változatlan, a bostoni pedig "valamivel lassabb növekedést jelzett.

A gazdasági aktivitás New Yorkban most is stagnált, csakúgy, mint Dallas körzetében és visszaesett kissé Kansas City régióban. 

A gazdasági növekedés - ahol volt - a korábbi jelentésekhez hasonlóan most is elsősorban a lakossági kiadásokra, a javuló foglalkoztatási helyzetre és az ingatlanpiaci fellendülésre támaszkodva jött létre. 

A mostani és az előző felmérés közötti legszembetűnőbb eltérés az, hogy míg az előző vegyes, de általában véve kedvező képest festett a gazdaság helyzetéről, a mostani már nagyobb szóródást mutatott regionális és szektoriális bontásban is.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők azonban most is "általában bizakodónak" bizonyultak a kilátásokat illetően. 

Nőtt a fogyasztás

Az amerikai GDP mintegy kétharmadát adó lakossági fogyasztás növekedett a régiók többségében, de ebben a tekintetben is akadtak gyenge pontok. Egyes régiókban a fogyasztók viszonylag alacsony kiadási hajlandóságot mutattak, feltehetően a pénzpiaci volatilitás erősödése, a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt

Az üzemanyagárak csökkenésének a beszámolók szerint összességében "vegyes hatása" volt a fogyasztási kiadásokra. Az autóeladások például többségében növekedtek, de az is régiónként eltérő kondíciók közepette. 

A régiók többsége a foglalkoztatás általában véve mérsékelt javulásáról számolt be. A béremelési nyomás az esetek többségében a "mérsékelttől az erőteljesig" terjedt, ami nagy előrelépést jelent az előző felméréshez képest, amelyben még jellemzően gyenge bérnövekedési nyomásról számoltak be. St. Louis régióban az új munkaszerződéseknek például már 56 százalékát kötötték meg az egy évvel korábbinál magasabb bérrel. 

Az árszínvonal a mostani elemzésben is stabilnak bizonyult az előzőhöz hasonlóan. 

A nem pénzügyi szolgáltatások terén az aktivitás viszonylag visszafogott ütemben növekedett. A feldolgozóipari aktivitás viszont általában stagnált. Nyolc régióban az energiaipari visszaesés miatt a feldolgozóiparban is nehézségekről számoltak be. Négy régió viszont pozitív eredményeket jelentett a feldolgozóiparból. 

A belföldi orientáltságú szektorok inkább mutattak stabilitást, mint a külföldi piacoknak kiett szektorok, amelyek jobban ki vannak téve az alacsony nyersanyagárak, a külföldi gazdasági lassulás és a dollár árfolyama erősödésének.

A lakáseladások a régiók többségében növekedtek és az előző jelentéshez hasonlóan a hiteligénylésekben is mérsékelt növekedés volt tapasztalható.

A mezőgazdásági termelési kondíciók vagy nem változtak, vagy kissé romlottak. 

Az energiaipari szektorban folytatódott a teljesítménycsökkenés. Egyrészt a széntermelés visszaesése, másrészt az olajárak csökkenése miatt. 

A turizmusban a régiók többsége fejlődésről számolt be, New York szállodakihasználtsága azonban elmaradt az egy évvel ezelőtti szinttől. 

A Bézs Könyv mostani megállapításai alapján a Fed valószínűleg a következő, március 15-16-i kamatdöntő ülésén is tartózkodik majd az alapkamat újabb megemelésétől, miután az infláció célnak megfelelő alakulását jelölték meg az egyik kulcsfontosságú döntési tényezőként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG