Hirdetés
Hirdetés

Meglepetés: átírták a számokat

2017. december 05., 09:52

A magyar GDP volumene a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A harmadik negyedévben 3,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene éves alapon, a növekedést elsősorban a piaci alapú szolgáltatások hajtották – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából. A magyar gazdaság teljesítménye a kiigazított adatok szerint az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,1, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt.

A feldolgozóipar hozzáadott értéke csaknem 5 százalékkal haladta meg az előző évit, ezen belül a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült a járműgyártást leszámítva. Az építőipar 28 százalékkal növelte teljesítményét, míg a mezőgazdaság hozzáadott értéke 11 százalékkal csökkent a korábbi magas bázishoz képest.

Hirdetés

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,8%-kal nőtt, míg az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 8,2%-kal lett nagyobb. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 6,8%-kal emelkedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,7%-kal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6%-kal nagyobb lett, ugyanis a hitel- és betétállomány bővülése miatt a díjak és jutalékok emelkedtek. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5%-kal csökkent.

Forrás: Privátbankár/KSH

Tovább pörög az építőipar

A második negyedéves adatok itt megtekinthetők >>>

Felhasználási oldalról 4,8 százalékkal nőtt a háztartások tényleges fogyasztása éves alapon. Ebből legnagyobb arányban a háztartások fogyasztási kiadása bővült (4,7 százalék), de a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a vendéglátás, szálláshelyszolgáltatás, valamint az egyéb szolgáltatások esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás nagy mértékben, 20 százalékkal haladta meg az előző évi alacsony bázist. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezés beruházásoké jelentősen emelkedett.

A külkereskedelmi forgalomban 686 milliárd forint aktívum keletkezett, az export 4,5, míg az import 9,3 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 5,3, a behozatal 9,9%-kal bővült. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,2 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

Havi alapon

Negyedéves szinten 0,9 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény. A termelési oldalon az építőipar bruttó hozzáadott értéke 6,7, a szolgáltatásoké 1,4, a mezőgazdaságé 0,1 százalékkal bővült, míg az iparé 0,9 százalékkal mérséklődött. A felhasználási oldalon a közösségi fogyasztás 1,1, a háztartások fogyasztási kiadása 1 százalékkal emelkedett, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 0,6%-kal százalékkal nőttek. A külkereskedelemben az export 1,1%-kal csökkent, az import 1,2%-kal nőtt.

Fel kell kötnie a gatyát a kormánynak – nagyot bukhatnak

Az elmúlt hónapokban is folytatódtak a magyar gazdaságban az első félévre jellemző trendek. A gazdasági növekedés meghaladta az európai unió 2,5 százalékos átlagát, ugyanakkor a régióban a sereghajtók közé tartozunk, ennek ráadásul a hitelminősítők sem örülnek. Mi betonozhatná be a növekedést? A GKI jelentéséből kiderül. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?