4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Obama saját politikai örökségének egyik kulcselemévé emeli a klímapolitikát. Szakértők üdvözlik a bejelentett lépések irányát, de azokat elégtelennek tartják – holott még a felemás ambíciójú intézkedéseket is szétverhetik az amerikai lobbicsoportok. Hogyan hatnak az egyre extrémebb klimatikus jelenségek a menekültkérdésre és a halálozásra?
A Long Island-i Ravenswood erőmű földgázt, olajat és kerozint használ a működéshez. Barack Obama olyan szabályozás elfogadtatására készül, amely a működő erőművek károsanyag-kibocsátását 2030-ra a 2005-ös szint 32 százalékával csökkentené. Fotó: EPA / Justin Lane

Nem béna kacsa

A második terminusuk végén az amerikai elnököket általában béna kacsaként kezelik. De Obama elnök - holott már csak kevesebb, mint 18 hónapja van hátra hivatalából - visszaszerezte a kezdeményezést. A történelminek tekinthető iráni nukleáris megállapodás után egy újabb kezdeményezéssel lépett a nyilvánosság elé. A károsanyag-kibocsátás korlátozása - ha sikerül keresztülvinnie - Obama politikai örökségének egyik kulcseleme lehet és a decemberi párizsi globális klímacsúcson aláírandó egyezmény sikeréhez járulhat hozzá.

Az elnök az ’Amerika Tisztaenergia-terve’ elnevezésű program múlt heti kihirdetésekor 32 százalékban határozta meg azt az arányt, amellyel az erőműveknek 2030-ig országszerte csökkenteniük kell majd a széndioxid-kibocsátásukat a 2005-ben regisztrált szintről. Itt rögtön meg kell jegyezni, hogy ha a nemzetközi sztenderdnek megfelelő, 1990-es szintről nézzük a csökkentés mértékét, akkor az csupán 12 százalékos visszafogásnak felelne meg 2030-ig!

Az amerikai kormányzat szerint a széndioxid-kibocsátás korlátozása 2030-ig évi 8,8 milliárd dollárba kerül majd, ám ezt a költséget a tervezők szerint erősen meghaladják majd az egészségügy területén várható megtakarítások. Az átállás tényleges árát azonban csak a tagállami szintű programok meghatározása után lehet majd reálisan felbecsülni. Az erőművek az amerikai üvegházgáz-kibocsátás fő forrásai, ezekből származik a széndioxid és más, a hőt csapdába ejtő gázok kibocsátásának egyharmada az Egyesült Államokban.

Az államok számára a végrehajtás megkezdésének határidejét eredetileg 2020-ban állapították meg. A végleges program ezzel szemben további két év haladékot biztosít majd a számukra, és az eredeti 2017 helyett 2018-ban kell beterjeszteniük az arra vonatkozó terveiket, hogy milyen lépések segítségével kívánják elérni a kitűzött célt.

A washingtoni kormány hitelekkel próbálja majd a szövetségi államokat arra ösztönözni, hogy már a kitűzött határidő előtt, 2020-ban vagy 2021-ben fejleszteni kezdjék megújuló energiaforrásaikat. Ezek - egyebek között a szél- és a naperőművek - egyébként az eredeti tervben megfogalmazottnál sokkal nagyobb szerephez jutnak a széntüzelésű erőművekről való áttérésben.

Helyes irány, elégtelen lépés

Szakértők úgy vélekednek, hogy bár Obama terve egy jó irányba tett lépés, de nem elegendő ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést a 2°C tervezett határon belül tartsuk. A tervezet ráadásul még csak nem is számol a rohamosan növekvő metán-kibocsátással, amely az Amerikában most olyan népszerű vizesrepesztéses (fracking) technológijú palagázkitermelésnél nagy mennyiségben kerül a légkörbe.

Közben Obama amúgyis visszafogottan ambíciózus tervének kisiklatására Amerikában erős lobbicsoportok is fenekednek. A republikánus politikusok és elnökjelöltjeik, valamint a jelentős bányászattal rendelkező államokban megválasztott törvényhozók máris tűz alá vették a tervezetet. Teljesen világos, hogy mindent el fognak követni majd az elképzelés zátonyra futtatása érdekében. Több mint egy tucat szövetségi állam már jelezte előre, hogy bíróságon száll majd szembe a tervvel és a Környezetvédelmi Ügynökséggel.

Klímamenekültek és halálozás

Pedig az elképesztő hőhullámok, az emelkedő tengerszint, az egyre gyakoribb rendkívüli szárazságok, áradások és viharok az emberiség beavatkozási lehetőségének végét jelzik. 2015 június volt a legmelegebb azóta, hogy dokumentálják a Föld hőmérsékletét, pontosan 136 éve, derül ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA) jelentéséből.

A válság tehát már velünk van, nem véletlen, hogy az afrikai Száhel-övezet elsivatagosodása miatt Európa most kétségbeesetten és meglepetten próbálja kezelni a klíma-menekültek feltartóztathatatlan rohamát. Hazánkban az év első öt hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az elhalálozások száma. Ennek a drámai emelkedésnek az okai között lehetnek azon extrém hőmérsékleti és légnyomásbeli ingások, amelyek egyre jobban jellemzik szélsőségekbe hajló időjárásunkat és amely jelenségeket egyre kevésbé képes elviselni az emberi szervezet.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG