5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A görög kormány elkészítette és kedd délután benyújtotta a parlamentnek az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslatot, miközben az európai pénzügyi vezetők Görögország átmeneti jellegű sürgős finanszírozásának lehetőségeit vették górcső alá. Ma este szavazhatnak.

Bár a kormánypártok parlamenti képviselőinek mintegy negyede nem támogatja a hitelezőkkel való megállapodás feltételeit, a görög törvényhozás az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával valószínűleg áldását adja a kormány és a hitelezők alkujára.

Belebuknak Cipraszék?

A Moody's tegnapi átfogó helyzetértékelésében valószínűtlennek nevezte, hogy Alekszisz Ciprasz görög kormányfő elnyerheti az általa vezetett koalíció maradéktalan támogatását az egyezséghez. Az EU-párti ellenzéki frakciók viszont várhatóan megszavazzák a megállapodást.

E forgatókönyv legvalószínűbb kimenetele egy nemzeti egységkormány megalakulása lenne az EU-párti ellenzék, valamint a kormányzó radikális baloldali Sziriza mérsékeltebb képviselőinek részvételével. Egy ilyen kormány minden bizonnyal rövid életű lenne, és nagy valószínűséggel hat hónapon belül új választásokat kellene kiírni.

Kormányzati források szerint a görög parlament szerdán késő este szavaz a takarékossági és reformintézkedések első csomagjáról.

Bajban van Alekszisz Ciprasz? Forrás: EPA

A görög miniszterelnök tegnap az állami televízióban egyébként arról beszélt, hogy egyáltalán nem hisz a megállapodásban, de végre fogja hajtani és felelősséget is vállal érte. Ciprasz szerint a hitelezők azért szabtak ilyen szigorú feltételeket, hogy bosszút álljanak a referendumért.

Meg fogják szavazni

A kisebbik görög kormánypárt nem támogatja a Görögországot a csődtől megmentő újabb pénzügyi csomag minden feltételét. A jobboldali, nacionalista Független Görögök (ANEL) vezetője, Pánosz Kamenosz kedd délelőtt közölte: az ANEL a kormány tagja marad, de frakciója csak azokat a feltételeket fogja támogatni, amelyekről a nagyobb görög pártok megállapodtak a hétvégi brüsszeli csúcs előtt.

A görög válsággal kapcsolatos összes cikkünket itt lehet elolvasni! >>>

A Sziriza képviselői között tapasztalható a legnagyobb ellenállás az újabb mentőcsomag feltételéül szabott intézkedések elfogadásával szemben, amelyekről szerdán szavaz a görög törvényhozás - mondta Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója Görögországból.

Bár a görög sajtó és a parlamenti képviselők is nagyon rossznak, de a még súlyosabb katasztrófát elkerülőnek minősítették a hétfői megegyezést, Fokasz Nikosz meglepőnek tartaná, ha a törvényhozás nem szavazná meg az intézkedéscsomagot.

A németek szabadulnának a görögöktől

A német kormányban voltak olyanok, akik az újabb mentőcsomag helyett azt szerették volna, ha Athén átmenetileg elhagyja az eurózónát - mondta el Wolfgang Schäuble német miniszter az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozását követően. Keddi tanácskozásukon az uniós pénzügyminiszterek azt is megvitatták, milyen forrásból lehetne áthidaló kölcsönt biztosítani Görögországnak.

Így menthetik meg őket

Az euróövezeti pénzügyi vezetők hat lehetőséget mérlegelnek Görögország átmeneti jellegű sürgős finanszírozásának megoldására, de mindegyik változatnak van hátulütője. A Görögország sürgős finanszírozási igényeinek kielégítését célzó egyik - a leggyakrabban emlegetett lehetőség - az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által megvásárolt görög államkötvények hozamát átutalják a görög kormánynak. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus, amely az Európai Bizottság által előteremtett, az európai költségvetés által biztosított támogatási alap, szintén szóba jött. Felmerült a kétoldalú, államközi hitelek nyújtásának lehetősége is.

A leginkább figyelemre méltó javaslatot a német pénzügyminiszter vetette fel: hétfő este azt javasolta, hogy a görög kormány vezessen be készpénzt helyettesítő fizetési ígérvényeket, úgynevezett IOU-kat a közalkalmazottak bérének és a nyugdíjaknak a kifizetésére, az eurót pedig használja külföldi hiteleinek törlesztésére. Az IOU-k bevezetésével a görög kormány tulajdonképpen megtenné az első lépést az euróövezeti tagság feladásának útján, ráadásul a legfontosabb euróövezeti tagállam javaslatára.

Az IMF szkeptikus

A Nemzetközi Valutaalap egy arra figyelmeztetett, hogy Görögországnak sokkal jelentősebb mértékű adósság-átütemezésre és -elengedésre van szüksége annál, mint amekkorára az eurózóna több tagállama eddig hajlandóságot mutatott. Athénnak 2018 végéig 85 milliárd eurós külső finanszírozásra lesz szüksége, és államadóssága várhatóan a GDP 200 százaléka körül fog tetőzni a következő két évben, amennyiben sikerül hamar megállapodni az újabb mentőprogram részleteiről.

A görög kormány teljesítette 148 millió eurós fizetési kötelezettségét egy kedden lejáró szamurájkötvény esetében, viszont hétfőn - két hét leforgása alatt immár másodszor - nem fizetett a Nemzetközi Valutaalapnak.

Az IMF csak abban az esetben tud részt venni a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag nyújtásában, ha az európai uniós hitelezők egyértelmű tervet készítenek az ország adósságának kezelésére – mondta a szervezet egy magas rangú tisztviselője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG