4p
A hitelminősítő szerint javultak az ország kilátásai.

Negatívról stabilra javította a még épphogy befektetési ajánlású spanyol államadós-besorolások kilátását szerdán a Moody's Investors Service, levéve a napirendről a befektetői adósosztályzat megvonását Spanyolországtól.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja szerdán késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a spanyol államkötvény-kötelezettségek "Baa3" szintű besorolását és a rövid lejáratú szuverén adósságállomány "(P)Prime-3" osztályzatát.

A "P" (Provisional) besorolási kiegészítéssel ellátott minősítés a Moody's módszertanában részleges adatsorok alapján, a teljes körű adathalmazra épülő minősítési eljárásnál gyorsabban készül, de általában azonos marad a később kialakítandó végleges besorolással.

Javultak a kilátások

Ha a Moody's a jelenlegi osztályzati szintekről leminősítette volna Spanyolországot, akkor a spanyol államadós-besorolások átkerültek volna a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - rendszerint magasabb hozamokat, vagyis drágább piaci finanszírozást jelentő - kategóriába.

A kilátásjavítást a cég elsősorban a spanyol közfinanszírozási helyzet javulásával indokolta, és azzal, hogy haladást észlel a spanyol gazdaság kiegyensúlyozódási folyamatában, amely fenntarthatóbb, exportorientált modell felé vezet. A Moody's szerint ez javítja a spanyol gazdaság középtávú kilátásait is.

A hitelminősítő kimutatása szerint a folyamatot illusztrálja, hogy az idei első kilenc hónapban a spanyol folyómérleg-egyenleg 2,9 milliárd eurós - az év egészére becsült hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő - többletbe fordult a tavalyi azonos időszakban mért 15,7 milliárd eurós hiány után. Ennek eredményeként csökkenésnek indult a nagyon magas spanyol külső adósságráta, amely az idei második negyedévben a GDP-érték 167 százaléka volt az egy évvel korábban mért 172 százalékos eddigi csúcs helyett - áll a Moody's szerda esti londoni elemzésében.

Más már korábban javított a besoroláson

A ház szerint e javuló környezetben nagyobb biztonsággal jósolható, hogy a még mindig magas spanyol államháztartási hiány is fokozatos csökkenésnek indulhat. A Moody's saját előrejelzése az, hogy az idei évre kitűzött 6,5 százalékos és a 2014-re megállapított 5,8 százalékos GDP-arányos deficitcél egyaránt teljesíthető.

Spanyolország adósosztályzatainak kilátását a múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is stabilra javította az addigi negatívról, szintén levéve a napirendről a spanyol adósosztályzatok további visszaminősítését.

A Fitch jelenleg "BBB" besorolással - egy osztattal a Moody's spanyol osztályzata és két fokozattal a már nem befektetési ajánlású "BB" sáv felett - tartja nyilván a spanyol államadósságot. A cég a spanyol osztályzati kilátás november eleji javításához fűzött londoni indoklásában kiemelte, hogy a 2012-2013-ban végrehajtott költségvetési konszolidáció 2,5 százalékponttal csökkentette a hazai össztermékhez mért spanyol államháztartási hiányt, erőteljes ciklikus ellenszél közepette is.

Nem mindenki optimista

Más nagy londoni házak ugyanakkor nem ennyire derűlátók a spanyol gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics a spanyol gazdaságról nemrégiben összeállított új értékelésében elismerte ugyan, hogy a helyzet "számottevően jobb" az egy évvel ezelőttinél, különösen a külpiaci szektorban, a hazai kereslet gyengesége azonban a ház szerint továbbra is útját állja a gazdaság fellendülésének. A Capital Economics londoni elemzői közölték, hogy e véleményük alapján még a jövő év egészére is 0,5 százalékos GDP-visszaesésre számítanak a spanyol gazdaságban.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben "a probléma nagyságához mérve elégtelennek" nevezték a spanyol kormány által végrehajtott munkapiaci reformokat, amelyekkel a ház szerint nem lehet kezelni a hosszú távú spanyol munkanélküliségi folyamatokat.

Az Eurasia elemzői kiemelték, hogy a 6,2 millió munkanélküli spanyol közül több mint 3,5 milliónak - a teljes munkanélküli állomány 57 százalékának - tizenkét hónapnál hosszabb ideje nincs állása, és nem egészen három év alatt kétmillióval nőtt a hosszú ideje munkanélküliként nyilvántartottak tábora.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG