Hirdetés
Hirdetés

Megvan, miért rohanták meg a magyarok az üzleteket

2017. november 23., 09:00

Nem, ez még nem a Fekete Péntek, csak a szeptemberi kiskereskedelmi adat, amely szerint szépen, közel 6 százalékkal nőtt a hazai boltok forgalma.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslése szeirnt szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,2 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Hirdetés

Forrás: KSH/Privátbankár

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,2 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,5 százalékkal nőtt. A vegyes üzletek értékesítési volumene 4,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 12,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17%), a textil-, ruházati és lábbeli- és a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (egyaránt 13%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (9,2%), a bútor-, műszakicikk- (7,1%), valamint a használtcikk-üzletekben (6,2%).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,5 százalékkal csökkent.

gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal nőttek.

2017. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,3 százalékkal emelkedett.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene - közölte a KSH.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?