6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnök körül egy percre sem áll meg az élet, egyetlen nap leforgása alatt azonban sikerült az amerikai lakossággal, Iránnal és Pakisztánnal is összerúgnia a port. Ráadásul tovább fokozódott a konfliktus közte és volt stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon között: nem, hogy betiltani nem sikerült a róla szóló könyvet, még hamarabb is kiadják. Csoda, hogy az elnök dühös?
Donald Trump Forrás: MTI/EPApool/Michael Reynolds

Különös konfliktus dúl jelenleg az Egyesült Államokban, Donald Trump ugyanis megkísérelte betiltatni az elnökségéről szóló könyvet, mondván, hogy a könyv rengeteg hamis állítást tartalmaz, főként a volt stratégiai tanácsadó, Steve Bannon nyilatkozataiból. Trump ügyvédjének azonban nem hogy nem sikerült elérnie a könyv betiltását, de a Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről még a tervezettnél is hamarabb, már péntektől kapható lesz a boltokban, írja az MTI. A botrány miatt Bannonnal azóta gyakorlatilag minden támogatója megszakította a kapcsolatot.

Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek a könyv "robbanást okozónak" ítélt állításaiból. Az elnököt kezdetben - a könyv állítása szerint - "megrémisztette a Fehér Ház", nem számított az elnöki győzelemre, ugyanakkor teljesen „megittasodott” tőle. Egyebek mellett szó esik arról is, hogy Bannon szerint Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tartott találkozói az elnökválasztási kampány idején "árulással" értek fel és "hazafiatlan" cselekedetnek minősülnek. Emellett Bannon állítása szerint Trump leánya, Ivanka abban reménykedik, hogy ő lesz az Egyesült Államok első női elnöke.

Potheadeken vezeti le a frusztrációt?

Azt tudjuk, hogy Trump szereti a felhajtást – elég csak a Twitter-posztjait olvasgatni – de nyilvánvalóan nem azt a fajtát, ami a családi és a magánéletét pedzegeti. Ennek fényében annyira nem meglepő, hogy több, meglehetősen szigorú intézkedést is hozott gyors egymásutánban – kérdés, hogy ezeket átgondoltan, vagy a frusztráció levezetésére hozta-e. Egyebek mellett például a Trump-kormányzat jelezte, hogy a jövőben nem folytatják Obama politikáját a marihuánafogyasztással kapcsolatban, amivel konkrétan egész Kalifornia államnak szúrt oda az elnök.

Obama ugyanis bevezette, hogy bár a szövetségi törvények nem adnak lehetőséget arra, hogy szabadon lehessen vásárolni és fogyasztani marihuánát, ezt a törvényt az egyes államok felülvizsgálhatják, és – bizonyos szabályok betartása mellett – engedélyezhetik a területükön. Egyúttal ellenezte, hogy szövetségi ügyészek pert indítsanak marihuánával kapcsolatos bűnügyekben azokban az államokban, ahol ez a kábítószer legális. Épp ezt tette négy nappal ezelőtt Kalifornia is, a most hozott intézkedéssel azonban a szövetségi ügyészek ezentúl szélesebb hatáskört kapnak, és pert indíthatnak a szövetségi szintű tiltó törvény megsértéséért. Az azonban nem derült még ki, hogy az új rendszer pontosan mikortól lép majd életbe, és, hogy indítanak-e eljárást azok ellen a szövetségi államok ellen, ahol legálisan lehet füvezni.

Háborús vizeken: ugrott a támogatás, jönnek a szankciók

Külföldre is volt néhány keresetlen szava az amerikai elnöknek, az Egyesült Államok ugyanis felfüggesztette a Pakisztánnak nyújtott biztonsági támogatás nagy részét. A döntést Heather Nauert külügyi szóvivő jelentette be, indoklásként azt hozva fel, hogy Iszlámábád nem hozott "érdemi intézkedéseket" a tálibok megfékezésére, akik a szomszédos Afganisztánban amerikaiak ellen hajtanak végre terrorakciókat. A felfüggesztés ugyanakkor csak átmeneti időre szól és kizárólag a katonai segélyek összegét érinti. A biztonsági támogatás felfüggesztése magában foglalja katonai felszerelések eladását és biztonságpolitikai szempontból fontos pénzalapokból is juttatnak az országnak.

A szóvivő hangsúlyozta: a döntés mindaddig érvényben marad, amíg Pakisztán "nem cselekszik érdemben" a tálibok ellen, akik "destabilizálják a térséget". Nauert ugyanakkor leszögezte, hogy Pakisztán "bizonyos esetekben" segítőkész volt, de általában "nem teszi meg a terroristák elleni harchoz szükséges lépéseket". Trump egyébként az év első posztját is Pakisztánnak szentelte, amelyben dühösen írta: az Egyesült Államok "bolond módjára több mint 33 milliárd dollár segélyt adott Pakisztánnak az elmúlt 15 évben, és cserében nem kapott mást, csak hazugságokat és megtévesztést".

Mindemellett Iránhoz is volt egy-két keresetlen szava a vezetésnek, az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön újabb szankciókat jelentett be iráni székhelyű vállalatok és személyek ellen. Steve Mnuchin pénzügyminiszter elmondta: a szankciókkal sújtott öt iráni vállalat részt vesz a perzsa ballisztikusrakéta-programban, "amelynek az iráni rezsim elsőbbséget ad az iráni nép gazdasági jólétével szemben". Ehhez azonban az Egyesült Államok nem kíván asszisztálni, a rendelkezésről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-.n >>>

Küszöbön egy iráni-izraeli háború kitörése?

Bár a Nyugat általában, a washingtoni neokonzervatívok pedig különösképpen szeretnék az iráni megmozdulásokat rezsimellenes felkelésként láttatni, a tüntetések valójában szociális indíttatásúak olyan problémák ellen, amelyek a Föld déli féltekéjén országok tucatjait jellemzik. Az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adhattak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre egy vezető iráni tábornok ellen. Az esetleges merényletet Teherán teljes joggal tekinthetné háborús cselekménynek, amely hadüzenettel járna. Káncz Csaba jegyzete >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG